Malatya'ya 105 Milyon TL Hibe!

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Malatya İl Müdürü Murat Tunç, 2023 yılında Malatya'ya 105 milyon TL hibe verdiklerini açıkladı. Tunç, depremden etkilenen çiftçilere destek olmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, önümüzdeki Mart ayında da yeni bir hibe çağrısı yapmayı planladıklarını söyledi. 

TAKİP ET

TKDK Malatya İl Müdürü Murat Tunç, gazetecilere TKDK 2023 yılı çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tunç, kurum olarak 6 Şubat depremlerinin vurduğu Malatya'ya 2023 yılı içerisinde 105 Milyon TL hibe desteği verdiklerini belirtti. Tunç, Malatya'yı eski günlerine tekrar döndürmek ve daha iyi noktalara getirmeye çalışacaklarını ifade ederek, “Afet memleketimiz için vahim sonuçlarla doldu. O günler zor günlerdi. Ama her geçen gün bu zor günleri el birliğiyle aşmaya devam ediyoruz. İnşallah daha kısa zamanda da tekrar memleketimizi eski günlerine tekrar döndürüp daha iyi noktalara getirmeye çalışacağız. Her kişi, her kurum elinden gelen her şeyi yapacaktır. Depremden sonraki süreçte devam eden projelerimiz vardı. İncelemiş olduğumuz projeler vardı. Onu kısa süre içerisinde depremin şoku atlatıldıktan sonra gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra, çalışan arkadaşlarımızla birlikte devam eden projelerimizin takibi, incelediğimiz projelerin bitimini sağlamayı gerçekleştirdik. İlk başta deprem süresi içerisinde bütün projelerimizin hepsini kontrol ettik. Yani depremden zarar gören veya ne kadar zarar görmüşse hepsinin raporlamasını yaptık ve sonradan işimize kaldığımız yerden devam ettik” ifadelerini kullandı.

Pozitif ayrımcılığı görmemiz lazım

Tunç, “Malatya'da bizim projelerimizi zarar görmüş projelerimizi, şehrimizi yerinde görmesini ve deprem bölgelerinin bu tür desteklerden nasıl daha fazla istifade nasıl daha fazla alabiliriz diyerek, Avrupa Birliği Büyükelçisi'ni Malatya'ya da davet ettik. Bunların değerlendirmelerini yapmak için. Sağ olsun onlar da ilimize geldiler. Yani gerekli raporlamaları da yapıldı. Bizim bu girişimlerimiz daha da devam ediyor. Çünkü depremi yaşadık ama bundan sonraki süreci kendi şehirlerimiz için daha da pozitife döndürmek zorundayız. Çünkü burada her anlamda yani çalışan, yaşayan, öğrencisi her anlamda dezavantajı bir topluluk bulunmakta. Malatya'yı tekrar aynı konuma getirmek, avantajlı noktaya getirmek için herkesin daha çok çaba sarf edip ve pozitif ayrımcılığı görmemiz lazım” diye konuştu.

105 milyonluk hibe

2023 yılı içerisinde Malatya'ya 105 milyon bir hibe verdiklerini dile getiren Tunç, “Biten projelerimiz birlikte, yaklaşık 105 milyon gibi bir hibe verdik. Adıyaman'da Malatya'ya bağlı olarak çalışacak. 2 şehri bir arada götüreceğiz. Allah nasip ederse 2 büyük depremi görmüş şehir, bizim için bu görevleri yapmak da bize şeref veriyor. Çünkü böyle yerlerde görev yapmak bir taşı bir taşın üstüne koymak herkese nasip olmuyor” dedi.

Mart ayında yeni çağrıya çıkacağız

2024 yılında mart ayında çağrıya çıkacaklarını belirten Tunç, “81 ilin tamamlanmasından sonra bir çağrıya çıkmamız söz konusu. Yani bu çağrımız da Mart gibi planlanıyor ama net değil. Yani orada çıkacak bütçeye göre tabii. Genellikle 200 milyon Euro çağrıya çıkıyor. Gerçekten ilimizde yatırım yapmak isteyen depremde yerleri zarar görmüş olanlar veya depremden dolayı bu tür veya makine ekipman ihtiyacı olanlar bize başvuru yapabilirler. Bir proje anlamında yani yapılması gereken anlamda da kendilerine yardımcı olup yol gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

70 kalemde destek veriliyor

2024 yılı mart ayında yapılması planlanan projede hangi alanda destek sağlanacağını anlatan Tunç, “Yaklaşık 70 kalem altında desteğimiz mevcut zaten. Yani hayvancılıktan tutun, bu süt hayvancılığı, et hayvancılığı, hindi kaz yetiştiriciliği, küçükbaş yetiştiriciliği, koyun, keçi yetiştiriciliği kadar. Onlar da yer, yer ve makine ekipman, yer yapım ve makine ekipman alımından tutun, işleme tesisleri, et, süt işleme, meyve sebze işleme, beyaz et işleme bunların hepsi mevcut. Bir de bizim kırsal turizmden alabalık yetiştiriciliğine, tıbbi aromatik, bitki yetiştiriciliğinden, arıcılık yapanlara makine ekipman desteği, sanatkarlık ürünlerine de hepsine desteğimiz mevcut” dedi.

Özel Haber
Yorumlar 1
İsmet Gökçe 13 Şubat 2024 20:48

Haber çok güzel ama destekler çiftçiye yansımıyor ağır şartlar koşuluyor 1000 kök kayısı bahçemde bir güneş paneli kurdurmak istedim bana en az 200 dönüm arazi istendi Bu şekilde kim destek alabiliyor inanmıyorum

Bakmadan Geçme