Malatya'ya 1,3 milyar liralık destek

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'ya gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, deprem bölgesinde tarımsal destek ödemelerinin öne çekildiğini belirterek, '408 milyon lira Malatya'da olmak üzere yaklaşık 13,7 milyar liralık destekleri önce çekerek ödedik. Malatya'da 116 milyonu olmak üzere toplamda 1,3 milyar liralık da hayvansal üretim yapan üreticilerimize destek ödemesi de yapıldı. Malatya'da 3 bin 500 tona yakın toplam 16 bin tonluk yem desteği de oldu' dedi. 

Bakan Yumaklı, Malatya Valiliği ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde devletin tüm imkanlarıyla başlattığı çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bakan Yumaklı, afet bölgesine hayvan hastalıklarında programlı aşıların hız kesmeden devam ettiğine ve 15 binden fazla personelin, kırsal bölgeler başta olmak üzere deprem bölgesinde görev yaptığını ifade etti.

Büyükbaş hayvan dağıtımı ilk Malatya'da başlıyor

6 Şubat'ta yaşanan depremlerden hayvanlarını kaybeden üreticilere bu süreçte destek olunduğunu belirten Bakan Yumaklı, 3 bin 249'u Malatya'da olmak üzeri toplamda 43 bin 217 küçükbaş hayvan dağıtımının tamamlandığını söyledi. Bakan Yumaklı, “Yine bin 347 arılı kovan Malatya'da olmak üzere, toplam 26 bin 273 arılı kovanı üreticilerimize verdik. Bütün Türkiye'de 550 bine yakın kanatlı hayvan telefi vardı bunların da dağıtımını yaptık. Bugün de depremde büyükbaş hayvanlarını kaybetmiş olan üreticilerimize yaklaşık 5 bin 800'e yakın büyükbaş hayvan dağıtımına başlıyoruz. Bunun başlangıcını Malatya'da yapmak üzere buraya geldik ve 550'ye yakın büyükbaş hayvanını da dağıtımını bugün gerçekleştirmiş olacağız. Burada dağıtılacak hayvanların TİGEM'in üstün özellikleri sahip hayvanlar olduğu, üreticilerimizin bundan sonraki üretimlerinde hakikaten kendilerine fayda sağlayacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Deprem bölgesinin Türkiye'deki tarım üretiminin yüzde 15'ini kapsadığını afet bölgesinde eksiklikleri gözden geçirmek adına Malatya'ya geldiklerini ifade etti.

Malatya'da 2 milyon fidan toprakla buluşacak

Malatya'da tarımsal arazilerin sulamaya açılması adına 37 projenin bulunduğunu aktaran Yumaklı, "Malatya'da tarımsal arazilerin sulamaya açılması konusu bizim en önemli konumuz. Hali hazırda Malatya'da DSİ takibinde olan 37 proje var. Bunlarla ilgili çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Bu yılın sonuna kadar Malatya'da yaklaşık 2 milyon fidanın toprakla buluşmasını sağlamış olacağız. Malatya'ya bu süre içerisinde bir bal ormanı da kurmuş olacağız. Yine yaklaşık Malatya'da 449 aileye 60 milyon OR-KÖY kredisini de sağlamış olacağız hibe desteğiyle birlikte. Yine eko turizm alanlarının tesisi ile doğa turizminden faydalanmasını sağlayacağız" diye konuştu.

Destek ödemesi bugün hesaplara

Son 21 yılda Türkiye'de çiftçilere 845 milyar liralık destek ödemesi gerçekleştirildiğine değinen Bakan Yumaklı, “Bu yıl da şu ana kadar 47 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yaptık. Sene sonuna kadar bu rakam yaklaşık 64 milyar lira olacak. Bugün de çeşitli kalemlerden oluşmak üzere 630 milyon lirayı üreticilerimiz hesaplarına aktarmış oluyoruz, bunun müjdesini de buradan vermiş olalım. Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi, hububat grubu için uygulamasına geçen yıl başladığımız, mazot ve gübre desteklerinin gelecek yılda ödenmesi yerine öne çekilerek ekim öncesinde ödenmesi ve ayni olarak ödenmesiyle alakalı hususta tamamlandı. Bu kapsamda yaklaşık 11,2 milyar lira çiftçilerimizin Ziraat Bankası kartlarına tanımlanmış oldu. Bu uygulamayı diğer ürünler için de yaygınlaştırılacağız” dedi.
İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı ambargo ve saldırılara ilişkin de açıklama yapan Bakan Yumaklı, “Gazze'de bir insanlık dramı yaşanıyor. Özellikle de beslenmeyle alakalı çocukların başta olmak üzere gıdaya erişimiyle ilgili çok ciddi bir sıkıntı var. Hatta, kısıt var. Bunun kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız günlerdir yoğun bir diplomasi trafiği sürdürüyor. Biz çocuk kadın genç demeden sivillerin hedef alındığı bu saldırıların bir an önce tamamlanmasını diliyoruz. Bu diplomasi trafiğinin de etkili olacağını ve sonuç alacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda hakikaten dileklerimiz temennileriniz bu savaşın bir an önce tamamlanması ve sivillerin masumların mazlumların zarar görmesini sona ermesi” diye konuştu.

Bakmadan Geçme