Malatya ve Sürgü fayına stres birikti

6 Şubat'ta meydana gelen büyük yıkımlara neden olan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra bölgedeki sismik hareketlilik devam ediyor. Geniş bölgede yer alan fayların durumlarına ilişkin tedirginlik sürerken, fayların kırılmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin Sürgü ve Malatya fayına stres biriktirdiğine dikkat çekti.

Türkiye'yi yasa boğan 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgede yaşanan artçı depremler tartışma konusu olmaya devam ediyor. Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, meydana gelen depremlerde Sürgü fayına stres transfer olduğunu vurgulayarak, “Çardak ile Çelikhan hattı arasında Sürgü fayı var. Sürgü fayı boşlukta kaldı. Kırılmadı ve buraya yaklaşık olarak 100 trilyon tona yakın bir yük bindi. Bu da oranın çok büyük bir deprem riski altına girdiğini göstermektedir. Hem boşlukta kaldı hem gerilim transfer oldu hem de 100 trilyona yakın bir yük bindi buraya. Yaklaşık olarak 6 büyüklüğündeki depremi oluşturabilir. Komple kırılırsa yaklaşık olarak 6,5 büyüklüğüne varan bir deprem de üretebilir. Böyle bir risk de mevcut. Sürgü boşlukta kaldığı için risk var. Stres transferi oldu. Deprem riski altına girdi” şeklinde konuştu.

Malatya fayı, yaklaşık olarak 6,5 büyüklüğünde deprem üretebilir

6 Şubat'ta yaşanan depremlerin Malatya fayı üzerine gerilim transfer ettiğini de değinen Öğüt, “Malatya fayı üzerine de ekstra bir gerilim transferi oldu. Yani Malatya fayı da yaklaşık olarak 6,5 büyüklüğünde maksimum deprem üretebilir. 7,6 büyüklüğündeki depremin sahasının gücü kadar bir ivmelenme oluşturmaz” diye konuştu.

Sivrice depreminde kırıldı

Öğüt, Pütürge fayının 2020 yılı Sivrice depreminde kırıldığına dikkat çekerek, “Pütürge 2020 yılında Sivrice depreminde kırıldı. 2020 yılındaki depremde Pütürge segmenti kırılınca orası rahatladı. Pütürge'nin deprem tekrarlama periyodu 500-1000 sene arasında. Yani yere yaklaşık olarak 300 senelik bir gerilim transfer oldu. Ama bu da orada en fazla 5,5 büyüklüğüne kadar bir deprem üretebilir. Fazlasını üretmez diye düşünüyorum” dedi.

Bakmadan Geçme