Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nden Sürdürülebilir Tarıma Katkı!
Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin koordinatörlüğünde yürütülen AB projesi, sürdürülebilir tarım ve atık yönetimi konusunda önemli adımlar atıyor.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi koordinatörlüğünde, Avrupa Birliği ve Türkiye Ulusal Ajansı'nın finansal desteğiyle yürütülen 'Vermicomposting: The Future of Sustainable Agriculture and Organic Waste Management in Europe' (Avrupa'da sürdürülebilir tarım ve atık yönetiminin geleceği) isimli projenin çıktıları, Malatya Kent Konseyi ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte tanıtıldı.
Etkinliğe tarım sektörü temsilcileri, yerel yönetim ve tarım sektörü profesyonelleri, uzmanlar, öğrenciler ve çiftçiler katıldı. Proje koordinatörü Malatya Turgut Özal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ekrem Akbulut, artan kentleşme, sanayileşme ve ekonomik büyümenin katı atık üretimini artırdığını ve bu atıkların yönetiminin ekolojik ve teknik bir sorun haline geldiğini çevrenin sağlıklı ve temiz tutulabilmesi için sürdürülebilir katı atık yönetim uygulamalarının vazgeçilmez olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Akbulut konuşmasında; 2025 yılı itibarıyla dünya genelinde yaklaşık 3 milyar ton katı atığın oluşacağının tahmin edildiğini ve bu atığın çevreye olan zararlı etkilerinin indirgenmesi ve oluşan atığın ekonomik girdiye dönüştürülmesinde solucan gübresi üretim teknolojisinin mevcut seçenekler içerisinde sürdürülebilirlik açısından en doğru seçenek olduğuna işaret etti. Doç. Dr. Akbulut, Malatya Turgut Özal Üniversitesi liderliğinde WWOOF (İspanya), ILA (Hollanda), Innotomia ve Innopolis (Yunanistan), FACE (Kuzey Makedonya), NaturaInnova ve Kayısı Araştırma Enstitüsü (Türkiye) ortaklığında yürütülen proje ile farklı yaş gruplarına hitap eden bir eğitim modülü geliştirdiklerini, eğitim materyallerinin uygulamaya yönelik çıktıları teşvik etmesi için video dersler ile eğitim materyallerini zenginleştirdiklerini ve solucan gübresi üretimi sürecinde kişilerin yaşayabilecekleri sorunları en aza indirgeyecek bir solucan gübresi üretim similasyonunu içeren mobil uygulamanın da kullanıcılara sunulduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Ekrem Akbulut, Malatya Turgut Özal Üniversitesinin yürüttüğü projeler ile her alanda toplumun temel sorunlarının çözümü için gerekli teknik bilgiyi geliştirdiğini ve bunun uygulamaya aktarılması için ihtiyaç duyulan teknolojik çözümlerinde kullanıcılara sunulduğunu ifade etti. Akbulut, üniversiteler ve toplumun buluşmasında önemli bir ara yüz görevi üstlenen ve etkinliğe ev sahipliği yapan Malatya Kent Konseyine, yönetici ve çalışanlarına teşekkür etti.