Malatya tek merkezden kurtulmalı
Saadet Partisi (SP) Malatya İl Başkanı ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Marasalı, Malatya Büyükşehir Belediyesinin iyi yönetilmediğini söyledi. Marasalı, 'Malatya'nın sıkışıklığını, tek merkezliliğini, çevre yolu altı çevre yolu üstü söylemini ortadan kaldıracak, şehri sanayi ile üniversitenin iç içe yaşanabilecek, bir oluşumun hazırlanmış olması lazımdı' dedi.
31 Martta yapılacak, yerel seçimlerinde SP Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Osman Marasalı, Malatya'nın sorunları ve yapacağı projeler hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Marasalı, yola baş koyarken, hiçbir ayrım gözetmeksizin bütün halkı kucaklayacak, bir politika yürüteceklerini belirterek, Malatya'nın çehresini değiştirecek adımlar atacaklarını söyledi.
NETHABER: Sayın başkanım 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde Saadet Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak neler söylemek istersiniz?
Osman Marasalı: Allah Malatya, Türkiye ve bizim için hayırlısını nasip etsin. Tabi belediye başkanlığı zor bir iş. Belediye başkanlığa kendimiz talip olmadık, ama ortaya güzel bir konsept çıktı. Sadece Saadet Partililer değil, AK Partililer içerisinde ki bazı arkadaşlarım, milliyetçi çevreden, işadamları, derneklerimiz, her çevrenin bu yönde bir talepleri oldu. Biz de kendilerine karşı burası bizim memleketimiz hizmet etme noktasına o biz de ortaya çıkalım dedik. İnşallah elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Belediyeyi en iyi şekilde yönetebilmek için insanlarımıza 2023 Türkiye'sini sunabilmek için inşallah elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz.
ŞEHİR ÜNİVERSİTE İLE İÇİÇE OLMALI
NETHABER: Sayın başkanım sizce Malatya'nın en büyük sorunu nedir?
Osman Marasalı: Malatya Belediyesi gerçekten iyi yönetilmiyor. Sadece büyükşehir değil, ilçe belediyeleri de aynı şekilde iyi yönetilmiyor. Belediyelerin, en büyük sorunu işi bilmeyen işin ehli olmayan insanların yönetimde olması. Dolayısıyla belediye başkanı ve partinin il başkanı oturup, müdürleri, amirleri birlikte seçtiler. Bu adamların bu işe uygun olup olmadığı konusunda bir düşüncelere olmadı. Ortaya çıkan sonuç işte, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin 750 trilyon, Battalgazi Belediyesi'nin 130 trilyon Yeşilyurt Belediyesi'nin de 150 trilyon borcu bulunmakta. İş yapılmadı mı yapıldı. Ama 10 liraya yapılacak, işler 15 liraya yapıldı. Bu işin içerisinde eksiklikler birike birike önümüzde dağ haline geldi. Hiçbir şey yapmadılar diyemeyiz başkanlarımızın yapmış olduğu güzel hizmetleri inkar edemeyiz. Ama bunun karşılığında çok ciddi bir borç yükü bırakılarak, gidiliyor. İnşallah önümüzdeki süreç içerisinde ilk işimiz bu borç yükünden Malatya belediyesini kurtarmak. Malatya'nın sıkışıklığını, tek merkezliliğini, çevre yolu altı çevre yolu üstü söylemini ortadan kaldıracak, şehri sanayi ile üniversite ile iç içe yaşanabilecek, bir oluşumun hazırlanmış olması lazımdı. Bu sorun maalesef devam etmekte.
TOPLULAŞTIRMANIN YAPILMASI LAZIM
NETHABER: Sayın başkanım Malatya'da çevre yolu altı, çevre yolu üstü tabiri var bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Osman Marasalı: Çok eskiden beridir düşündüğümüz bir durum Sayın Hacı Uğur Polat Yeşiltepe'de olduğu için o bölgeye bir imar planı açıldı, ama burada toplulaştırma yapılması lazım. Burada kentsel dönüşümün kolaylaştırılması gerekmekte. Maalesef belediyeler de ranta dayalı bir anlayış vardır. Müteahhitlerin kentsel dönüşümden elde ettiği haklar tamamen verilmiş olsaydı bugün Yeşiltepe'nin imar işlemi bitmişti. Çevre yolunun altına hiçbir şey yapılmadı sadece müteahhitlerin kendi inisiyatifi ile yeni doğu garajının etrafında bir imar çalışması yapıldı. Hâlbuki Taştepe, Melekbaba dediğimiz alan çok ciddi bir genişliğe sahip buralara hiçbir imar çalışması yapılmadı, yapılmasına da fırsat verilmedi. Bu bölgelerin rantı daha düşük. Burada yaşayan vatandaşlarımızın arsalarının kıymetlenmesine imkan sağlanmadı. Aynı şey üniversite tarafı için de geçerli çarpık bir yapılaşma yapılmasına göz yumuldu orası öyle bir noktaya geldi ki sadece öğrencilerin yaşadığı bir mekan haline dönüştü. Orası Malatya'nın Doğuya açılan kapısıydı, bir Fahri Kayahan, Bostanbaşı, Yakınca olabilirdi, maalesef bu fırsat verilmedi.
İNSANLAR NEDEN GÖÇ EDERLER?
NETHABER: Sayın başkanım Battalgazi bölgesinden Yeşilyurt bölgesine bir göç var bu göçü yerel yönetimlerin başarısızlığına bağlayabilir miyiz?
Osman Marasalı: Bu durumu Selahattin başkanımıza da söyledik. Battalgazi belediyesi, 2014 yerel seçimlerinde Yeşilyurt belediyesinden 50 bin nüfus fazlaydı, ama geldiğimiz süreçte bu durum tam tersine geçmiş durumda. İnsanlar neden göç ederler daha gelişmiş olduğundan. 5 yıllık süreç içerisinde Battalgazi Belediyesi gelişmişlik bakımından geride kalmış. Değerlendirdiğimiz zaman yerel yönetimler açısından başarısız mıdır? Evet başarısızdır. Ahmet Münir Erkal döneminde, üniversitenin karşı tarafında Fahri Kayahan gibi on bulvar çizilmiş, ama hiçbiri açılmadı. Efendim insanlar oraya yatırım yapsınlar ki açalım diyorlar. İlk önce açarsın insanlarda açılan yollara gider bakar yatırımını yapar.
PROJE İNCELEMESİ 6 AY ÖNCEDEN BİTMİYOR
NETHABER: Sayın Başkanım Malatya'nın sorunları ve çözüm önerileri ve projeleriniz nelerdir?
Osman Marasalı: Arkadaşlardan farklı bir anlayışımız var bir vatandaşın işini görebilecek noktada olmalıyız. İşleri olacak hale getirip, vatandaşa yardımcı olmalıyız ki vatandaş gelsin cebindeki parayla yatırımını yapsın. Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyelerinde vatandaş imar konusunda çok sıkıntı çekmekte. Verdiğin ruhsatın proje incelemesi 6 ay önceden bitmiyor, önce bu sorunları halledeceğiz. Belediyede proje 15 gün içerisinde ruhsatı hazır bir şekilde çıkacak. Düşünebilen, işin ehli, önünüze açabilecek, sizin her dediğinizi evet diyeni değil de fikir yürütebilecek, insanları getireceğiz. Bize itaat eden adamı aramayacağız. Bizim önümüzü açacak fikir geliştirip, eleştirecek, insanlara ihtiyacımız var. Projeye dayalı üretim yapmamız lazım. Ve en önemli husus sadece yatırım yapmak için değil bu yatırımın belli bir amaca hizmet etmesi lazım. Bugün bir algı yapılmaktadır algıyla değil, gerçeklerle hareket etmemiz gerekiyor. Artık Cumhurbaşkanı sistemi ile beraber yeni bir sisteme geçtik Belediyelerde de harcamanın bir kısasa bağlanması lazım. Herkesin kafasına göre bir harcama metodunun olmaması gerekiyor. Kaynağını bularak harcama yapılmalıdır. Şuan da spor kulüplerine uygulanan önce kaynağını bul, sonra transferini yap biz de önce kaynağımızı bulacağız, sonra yatırımımız yapacağız.
HERKESİN İSTEDİĞİ HUZUR İÇERİSİNDE YAŞAMAK
NETHABER: Sayın başkanım büyükşehir belediye başkan adayı olarak vatandaşlara birlik beraberlik sağduyu çağrısı düşünceniz var mı?
Osman Marasalı: İnsanlarda inanın bir birliktelik oluştu. Bu seçimde vatandaşların, adayların partisine, profillerine değil, adayın hizmet etme kapasitesine bakacaklar. Malatya bir huzur şehri, Malatya da hiçbir zaman ayrım olmadı. Belediyeler de hizmet yaparken ayrım yapmıyor. Bunun bir ayrıcalıkmış, gibi sunulmaması gerekiyor. Dürüstlük meziyet değil, dürüstlük mecburiyettir. Hiç kimse, ben alevi ile sünni ayırmadım diye övünmemeli, zaten ayırmak yanlış. Bizim için birlik beraberlik önemli bizi ayırmaya çalışan insanların kullandığı cümleleri kullanırsak, onlara hizmet etmiş oluruz. Birlikte olmamız lazım bizim Ak Partili, CHP'li MHP'li söyle HDP'li İYİ Partili kimseyi ayırmadan birlik beraberlik içerisinde olalım. Herkesin istediği, bu memleketin kalkınıp, huzur içerisinde yaşamak. İnsanlarla konuşmaktan zarar gelmez birbirimizi dinlersek kazanırız, kaybetmeyiz.
NETHABER: Sayın başkanım Malatya'nın trafik sorunu ve Battalgazi bölgesinde Devlet Hastanesi yok projeniz var mı?
Osman Marasalı: Geçmişte insanlar mühendislik iyi bir yerde değildi ama 50 seneyi planlamışlardı. Bugün istasyon kavşağından Kışla Caddesi'nin köşesine kadar olan bulvarı atalarımız planladılar. Bizler bazı şeyleri planlayamıyoruz eğitim sağlığı ve trafiği planlamıyoruz, sarayımızı, oturma odamızı planlıyoruz. Tabi hastane yapma İşi Büyükşehir'in değil, ikili ilişkilerle olacak. Hastanenin yıkılırken, yanlış olduğunu ifade ettik, maalesef dinletemedik. Hastanenin yıkılması plansız, projesiz bir hareketin eseri. Yeni yapılan hastanenin trafik sıkışmış durumda dikkat ederseniz emniyet hastaneye istasyon hepsini getirip tek kavşağa sıkıştırıldı trafik felç edildi. Hâlbuki bir kent planlayıcısıyla oturup bunu tartışsaydık, net olarak 3 ayımız verip bu konuyu tartışsaydık daha iyi yapılabilirdi. Ben iyi bir yöneticiyim. Kent planlamacısı değilim. Ama bu işi yapacak en iyilerini getirip, gereken güveni verirsek otururlar tartışıyorlar ortaya çıkardığı planı Malatya halkı ile beraber tartışırlar halkın hoşuna gittiği takdirde biz bu işi yaparız. Trafik sorununu her bölgede vatandaşın ihtiyacını karşılayabileceği çarşı yapmalıyız.
RAKİPLERİMİZE SAYGI DUYUYORUZ
NETHABER: Başkanım son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Osman Marasalı: Yolumuz uzun, işimiz kolay değil, rakiplerimize saygı duyuyoruz rakiplerimizle ilgili herhangi bir sıkıntımız yok gerçeklerin kamuoyu tarafından bilinmesini lazım. Her seçim bir algıyla yürütülüyor 2014 seçimleri Mısır'daki darbenin gölgesi altında yapıldı. Bu seçimler ekonomik sıkıntılardan dolayı ekonomik algılarlar yapılmakta. 2014te yanlış algıyla 5 senemizi kaybettik şimdi 2019'da yanlış algılarla borçsuz belediye algısıyla 5 senemizi daha kaybetmeyelim. Bence artık gençlere, kadınlara ağırlık vermemiz gerekiyor. Bu işi onlar nasıl yapıyor görmekte fayda var. Bizim Yeşilyurt belediye başkan adayımız bir bayan, encümen listelerin yarısını bayanlardan bir kısmını gençlerden oluşturduk. Yaşam Merkezlerini gençlerin ve bayanlara sadece eğlenmeleri için değil, eğitilmeleri için hazırlamalıyız. Sadece gidip aldıkları fazla kiloyu versinler diye değil, üretmeleri lazım hayat üretimden ibaret.