Malatya tek başına yüzde 40'ını karşılıyor
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)'nda Enflasyon Düzeltmesi Semineri düzenlendi. Seminerde açılış konuşmasını yapan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Basri İlhan, Malatya'nın Doğu Anadolu Bölgesindeki üretim ve ihracatın yüzde 40'ı tek başına gerçekleştirdiğini söyledi.
Konuşmasında enflasyon ortamının 2 yıllık bir süreç olduğuna dikkat çeken Bağımsız Denetçi Mali Müşavir Muharrem Karataş, “Enflasyon kanunsuz vergidir. Bu cebimizdeki paranın kaybıdır” dedi. Malatya'daki üretimin boyutuna dikkat çeken Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Basri İlhan, Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretimin ve ihracatın yaklaşık yüzde 40'ını tek başına Malatya'nın gerçekleştirdiğini ifade etti.
Paranın satın alma gücündeki aşınma nedeniyle bilançoların güncel satın alma gücü cinsinden düzeltme işlemine tabi tutulmasını içeren enflasyon düzeltmesinde geri sayım başlarken Malatya, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)'nda Enflasyon Düzeltmesi Semineri düzenlendi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapılan Enflasyon Düzeltmesi Semineri'nin açılış konuşmasını yapan MTSO Başkanvekili Basri İlhan yeni yılın ‘Üretim ve ihracat yılı olacağına işaret ederken Malatya'nın gerek Türkiye gerekse bölge ekonomisi için önemli bir kent olduğunu söyledi.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretimin ve ihracatın yaklaşık yüzde 40'ını tek başına Malatya'nın gerçekleştirdiğini söyleyen İlhan, “ Bölgemizin en güçlü işletmeleri yine şehrimizde faaliyet göstermekte. İşletmelerimizin gücüne güç katan en önemli etkenlerden birinin de eğitim olduğunu Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak farkındayız. Son 5 yılda 300 aşkın eğitim, çalıştay ve konferanslar gerçekleştirdik. 10 bin 600 üyemizi ticaret hacmini arttırmak, işini büyütmek, global pazarda yer edinmek ve ticari faaliyetlerinde dijital dönüşümü hızlandırmak adına çeşitli eğitimler düzenledik ve düzenlemeye de devam edeceğiz. Bugün düzenleyeceğimiz enflasyon düzeltmesi seminerleri ve eğitim faaliyetlerimizin birisi olacak” dedi.
İlhan'dan Mali Müşavirlere Teşekür
Şirketlerin var olmasında mali müşavirlerin emeğinin çok büyük olduğuna vurgu yapan İlhan, “Bu emeği görmezden gelemeyiz. Sizler şirketlerle resmi kurumlar arasına köprü görevi yapıyorsunuz Bu vesileyle ben tüm üyelerimiz adına sizlere teşekkürlerimi sunuyorum.”ifadelerine yer verdi.
İlhan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Enflasyon muhasebesi yeni bir erteleme olmazsa 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Bu önemli düzenlemenin tüm detaylarını konuşmak adına bugün bir aradayız. İşletmelerimizin yükselen enflasyon nedeniyle oluşan gerçek olmayan karların vergilendirilmesi ile karşı karşıyayız. Bu da işletmelerimizin seviyelerini vergi yoluyla devlete aktarmalarına sebep olmakta. Aynı zamanda işletmelerimiz yerine koymak, maliyetini dikkate alarak, fiyat belirleme durumunda kalıyor ki bu durum açısından olumsuzluk oluşturuyor. Dolayısıyla enflasyon muhasebesi zorunlu bir ihtiyaç haline geldi. Düzenleme işletmelerimize büyük ölçüde fayda sağlayacağı gibi birtakım olumsuzlukları da doğuracaktır.”
2024'te Hedef Üretim, İhracat Ve İstihdam
2023 yılının deprem başta olmak üzere birçok zorlukla geçtiğini dikkat çeken İlhan, “İş dünyası olarak 2024 yılında bir ümidimiz var. Yeni yılda da hedefimiz; üretim, ihracat ve istihdam olacak.
“Enflasyon Kanunsuz Vergidir”
Vergi düzenlemeleri Kapsamında Enflasyon Düzeltmesi sunumunu yapan Muharrem Karataş, bu haftanın çok kritik olduğuna dikkat çekerek mecliste torba yasasa görüşüldüğünü söyledi.
“Enflasyon kanunsuz vergidir. Bu cebimizdeki paranın kaybıdır.” diyen Karataş, yaklaşık olarak 2 yıllık bir enflasyon serüvenini olacağına dikkat çekti.
Karataş'ın mali müşavirlere yönelik yaptığı detaylı sunumun ardından “Türkiye Finansal Raporlama Standardı Hükümleri Doğrultusunda Enflasyon Muhasebesi” başlıklı sunumu da Nusret Ayyıldız anlattı.
Seminer, sunumların ardından soru cevap şeklinde devam etti.