Malatya şire pazarında neler oluyor?
Battalgazi ilçesinde bulunan Malatya ekonomisinin can damarı olan Şire Pazarı'nda esnafa mobbing uygulanarak pazarın boşaltılmaya çalışıldığı ileri sürüldü. Esnaflar, 20 bloklu pazarın depremlerde ağır hasar almadığını ancak pazar içerisinde bulunan Ticaret Borsasına ait hizmet binasının hasarlı olmadığı halde yıkıldığı, kamera ve ses kayıt sistemlerinin söküldüğü, belediyeye ait kantarın kaldırıldığı, borsa memurların ise pazardan çekildiğini iddia ettiler.
Esnafa mobbing mi uygulanıyor?
6 Şubat depremlerinde en fazla etkilenen illerden olan Malatya'da ticaretin kalbi olarak nitelendirilen tarihi Şire Pazarı ve çevresi, depremlerde ağır hasar aldı ve dükkanların önemli bir kısmı yıkıldı. Esnafın geçimini sağladığı ürünler enkaz altında kaldı. Yeniden toparlanma sürecine giren esnaf, bu sefer de başka sorunlarla boğuşuyor. Kentte, binlerce üreticinin ürününü tüketiciyle buluşturduğu Şire Pazarı'ndaki esnafa, Recep Tayyip Erdoğan Dünya Ticaret Merkezine taşınması için mobbing uygulandığı öne sürüldü. Şire Pazarı esnafı, 20 bloklu pazarın depremlerde ağır hasar almadığını, sadece 7 bloğun orta hasarlı olduğunu ancak Ticaret Borsasının, hasarlı olmayan hizmet binasını yıktırarak pazardaki küçük esnafı bunaltıp Şire Pazarından çıkartılmaya çalıştığını öne sürdü. Yaşananlara tepki gösteren esnaf, Malatya Ticaret Borsası Şire Pazarı tabelasını 15 Temmuz Şehitleri Battalgazi Şire Pazarı olarak değiştirdi.
Şire pazarı esnafına fiyatlar yüksek verildi
Konuyla ilgili gazetemize konuşan 15 Temmuz Şehitleri Battalgazi Şire Pazarı Derneği Mustafa Berk, Şire pazarına tahsis edilmek üzere Şehir Mezarlığının yanında toplu iş yeri yapıldığını anımsatarak, “Aynı durum Buğday Pazarı için de geçerli. Şire pazarı esnafına fiyatlar yüksek verildi. Buğday Pazarı esnafı fiyatları yüksek buldu restini çekti almadı. İş Şire Pazarına kaldı. Selahattin Gürkan'la görüştük. Dedik ki; bizim burada küçük esnafımız var. Ticaret Borsasına kayıtlı esnaf sayısı 530 ama dışarıda ihracatla işi olmayan borsaya kaydı olmayan 800 esnaf var. Toplam bin 300 esnafın içerisinde 150 tane zengin esnaf iş yeri aldı. 80 tanede fazladan satılmış. 230 tane satılmış. Geri kalan iş yerlerini de traktör tamircileri, İstanbul'da yaşayan insanlar almış. Yani orası Şire Pazarına aitlikten çıktı. Oraya 120 m2 dükkanlar yapılmış, zeminler 70, üstler 50m2” dedi.
Bir dükkan için 18 dükkanı orta hasarlı gösterdiler
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'dan küçük esnafa da dükkan yapması için talepte bulunduklarını ifade eden Berk, “Geri kalan gariban esnafımızı alıp oraya getirelim. Benim yerim yok ben getiremem, dedi. Biz de iş yeri vermiyorsanız bizim dükkanlarımıza orta hasar ya da ağır hasar verdirme dedik. Orta hasarı kaldıralım, elektriğini suyunu ödeyemiyor adam. Fatura kesemiyorlar. Her blokta 20 adet dükkan var. Bir bloktan bir iş yerine orta hasar vermiş. Bu nedenden dolayı koca blok orta hasarlı gözüküyor. Bizde 20 blok var. 19 Blok'ta iş yeri olarak faaliyet yürütüyor. 7 bloğumuzu orta hasarlı göstermişler. Bir dükkan için 18 dükkanı orta hasarlı gösterdiler. Performans analizi yapan firmalarla anlaştık. Üniversitelerden gelecek. 80-100 bin TL vereceğiz ki iş yerlerimizi kurtarabilelim” dedi.
Borsa Şire Pazarından elini çekmiş
Berk, ruhsatlı olmasına rağmen orta meydanın borsa tarafından yıktırıldığını iddia ederek, “Atıl durumda bıraktı. Kamera ve ses kayıt sistemlerini söktü. Sonra kantarlar söküldü. Ben ses ve kamera kayıt sistemlerini istedim. Bana enkazın altında kaldı dediler. Ben firmayla görüştüğümde bu cihazların Ticaret Borsasının depolarında olduğu söylendi. Yalan konuştukları ortaya çıktı. Bunların hepsi depremden sonra oldu. Amaçları ufak esnafı bunaltmak ve Şire Pazarından çıkartmak. Ufak esnafın cebinde 200 bin TL para var. Üst katta 10 bin lirayadükkan tutmuş, 4 ton ıskartalık kayısı satıyor da çağa çocuğunu geçindiriyor. Ben Selahattin Gürkan'a bak bu insanlar yarın öbür gün aç kalırsa "Diyarbakır Anneleri" gibi gelir belediyenin önünde oturur dedim. Beni tehdit mi ediyorsun dedi? Ben size bir sene müsaade ettim dedi. Biz oranın yollarını yaptırdık. Borsanın kendi personeli demirleri çıkartıyorlar. Akın diye bir çocuk. Kolonları kırıyor. AFAD'ı günlük arıyorlar gel bina yıkılacak. Deyip binayı yıktırdılar. Görüntü kayıtları mevcut. Adam diyor ki deprem sonrası evim ve iş yerim yıkıldı. Cebimde 30 bin TL param var. Ben Şire Pazarında ayaküstü koşturuyorum ki akşam konteynere bir ekmek götüreyim. Bu adamlar pazara gelmezse ne olacak. Bu adamların olan sermayesi 200 bin bu paraya dükkan kiralarlarsa sermaye kalmayacak. Iskarta alıyoruz, kurdunu çürüğünü temizleyip size satıyoruz. Borsa Şire Pazarından elini çekmiş. İyi gözüküyor ama borsa elini çeker mi? Buğday Pazarına, 2 yıl ödemesiz, on yıl taksitli iş yeri veriyorlar. Bize bir alternatif sunulmuyor” ifadesini kullandı.