Malatya seçime hazırlanıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın genel seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını işaret etmesinin ardından Siyasi Partilerin İl Teşkilatlarında hareketlilik hız kazandı. Partilerin Malatya'daki İl Başkanları, seçimlere hazır olduklarının mesajını vererek kararın hayırlı olmasını diledi. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin kesin tarih vermese de 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacağını açıkladı. Seçim yarışının büyük heyecana sahne olacağı Malatya'da 5 partinin il başkanı, seçim tarihinin belirlenmesiyle ilgili Net Haber Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu. Kentte, AK Parti, CHP, İYİ Parti, MHP ve Saadet Partisi İl Başkanları, seçime hazır olduklarını söyledi.
Umutla beklenen seçim
Malatya Ak Parti İl Başkanı İhsan Koca, Türkiye'nin heyecanla, büyük umutlarla beklediği seçim tarihinin belli olduğunu belirterek, "Haziran ayının gerek mevsim şartları itibariyle gerek okulların kapanması, sınavların olması ve kurban bayramının yaklaşması, Hac döneminin başlaması açısından uygun olmayacağı kanaati yaygınlaşmıştı. Dolayısıyla seçimlerin bir miktar öne alınması gündeme gelmişti ama bunun hangi tarih olacağı netleştirilememişti. Seçim tarihinin değiştirilebilmesi için nitelikli çoğunlukla meclis kararı lazım. Bu karara muhalefet partileri yanaşmadılar. Dolayısıyla burada tek bir ihtimal kaldı. Cumhurbaşkanımızın anayasal hakkını kullanarak meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yenilenmesi için karar vermesi imkânı doğmuş oldu. Cumhurbaşkanımızda grup toplantısında seçimlerin 14 Mayıs' ta yapılabileceğinin işaretini vermiş oldu. Bu anlamda seçim tarihi de kısmen netleşmiş oldu. İnşallah 14 Mayıs'ta seçimlerimiz yapılacak. Türkiye'nin heyecanla, büyük umutlarla beklediği seçimler yapılacak. Bizim için tarihin bir ay önce bir ay sonra yapılmasının hiçbir anlamı ve farkı yok. Ak Parti teşkilatı olarak, hem tüm Türkiye'de hem de Malatya'da, 2018 ve 2019 seçimlerinden bu yana hız kesmeden çalışmalarımıza devam ettik. Gerek milletvekillerimiz, gerek teşkilatlarımız, gerek belediye başkanlarımız, gerek meclis üyelerimiz ve tüm Ak Parti üyeleri olarak sahadaydık" dedi.
Kendileriyle çeliştiler
CHP İl Malatya Başkanı Barış Yıldız ise, Cumhurbaşkanı'nın, seçim tarihini açıklarken kendisiyle çelişen, memleketi kutuplaştıracak bir dil kullandığını savunarak, “Daha önce defalarca seçimlerin tarihinde yapılacağını dile getirdi. Bir kez daha kendisiyle çelişti. Yine Bahçeli, seçimlerin defalarca tarihinde yapılacağını söyledi ama yine kendileriyle çelişti. Şimdi muhalefet ve altılı masanın bir ortak seçim bildirgesi vardı. 6 Nisan'da önce muhalefette bulunan partiler bir erken seçim kararı alınmasını istediler. Bunu neden istediler. Anayasamızın 116. Maddesi gereği 101'deki açıklamalara göre, Cumhurbaşkanımız 3 defa aday olamıyor. Ancak seçim planından önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 5'te 3 çoğunlukla bir karar alınırsa ve seçime götürülürse seçim yenilenmiş oluyor. Ve yeniden Cumhurbaşkanımız aday oluyor. Durduk yere memleketi büyük tartışmaya yöneldi, TV programlarında da dün akşamdan beri iki gündür tartışılıyor. Keşke yeniden bu tartışmaya yeniden mahal verilmeseydi. Seçimler 6 Nisan tarihinde yapılsaydı ama o tarihten öncede yapılsaydı geçmiş sistem devreye girecekti ama bir yıl önce çıkarılan kanun gereği artık 14 Mayıs'ta yeni seçim sistemiyle beraber gireceğiz. Yani artık oylar işlevsiz kalacak, yeni bir sistem bekliyor. Tabi biz CHP olarak 6 Nisan'da öncede olsa aynı, 14 Mayıs'ta da olsa seçime zaten varız. Tüm ekiplerimizle seçime hazırız. Bizler için fark etmez. Sadece iktidarımız bir ay önce alınmıştır olarak görüyoruz. Seçimleri kazanacağımızdan bu açıdan eminiz" diye konuştu.
İYİ insanlar yönetecek
İyi Parti Malatya İl Başkanı Hakan Yılmaz'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs olarak işaret ettiğini anımsatarak, “Bu niyet okuma gibi oluyor ama 14 Mayıs bizim için anlamı büyük. Demokrat Parti'nin kuruluş yıl dönümü, aynı zamanda anneler günü, Genel Başkanımızda bir anne, hepimizin annesi Türkiye'nin annesi. Bizim için anlamı büyük. 14 Mayısta olur veya Nisan ayının içerisinde olur, Haziran ayında olur. Bizim için hiç sıkıntı değil. İyi Parti olarak biz yapılacak seçime hazırız. Zamanında ve erken seçim hiç sıkıntı değil. Biz tüm teşkilatlarımız olarak seçime hazırız. Seçimde görünen o ki Ak Parti iktidarı artık sonlanacak. Yani tüm senaryolara göre Ak Parti artık Türk siyasi tarihindeki yerini alacak. Bundan sonra artık Türkiye'yi iyiler yönetecek. İyi insanlar yönetecek, dürüst, temiz, ehil insanlar yönetecek. Parlamenter sisteme tekrar geçmiş olacağız. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme bununla ilgili olarak hazırlıklarımız tamam. Hakkımızda artık bunu istiyor" şeklinde konuştu.
Çok anlamlı bir tarih
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya İl Başkanı Gökhan Gök, seçim tarihinin belirlendiği günün anlamına değinerek, "Cumhurbaşkanının grup toplantısında 14 Mayıs'a işaret etmesi daha Genel Başkanımız Devlet Bahçeli'nin "bu işi bahar ayında sonlandıralım" diye görüş bildirmesiyle birlikte artık 14 Mayıs 2023 Pazar günü seçim tarihi olarak görünüyor. Bunun bir meclis süreci var. Öncelikle mecliste desteklenmesi lazım. Muhalefet partileri açısından 360 sayısının bulunabilmesi için liderimiz devlet bahçelinin de dediği gibi, Cumhurbaşkanının muhalefetin desteğiyle bu seçim kararı alması gibi bir ihtimal olmadı. Anayasal haktan doğan meclisi fes ederek seçime götürme yetkisi bulunuyor. Umarız 2. tercih olmaz. Muhalefet yıllardır erken seçim diyordu. Bu saatten sonra da ipe un sermenin bir anlamı yoktur. Erken seçim veya öne alınmış seçim adına her ne derseniz sonuçta bu sandık milletimizin önüne gelecek. Milletimiz takdir hakkını kullanacak. MHP seçime hazır bir parti. Seçime hazırlık konusunda sandık görevlilerimiz dahil, teşkilat başkanlarımız, il yönetimimiz ve il MYK'larımızla birlikte vekilimiz dahilinde saha çalışmalarımızı daha önce yaptık. Yarın seçim olduğu zaman da sahada, sandık başında 14 Mayıs tarihinde seçime hazırız. 14 Mayıs tarihinin seçilmesinin de çok özel bir anlamı var. 14 Mayıs 1950 Rahmetli Adnan Menderes'in 'Yeter Söz Milletin' sloganıyla başarılı olduğu bir seçimdi. Bu seçimin bizim için önemi de o gün için tarih yeniden tekerrür edecek ve milletimiz yeniden 'Yeter Söz Milletindir' düsturuyla sandıkta gerekli cevabı verecek" ifadelerini kullandı.
Tarihler bizi çok alakadar etmez
Malatya Saadet Partisi İl Başkanı Mustafa Canbay ise, Cumhurbaşkanının verdiği tarihin henüz kanunen netleşmediğine dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanının 14 Mayıs tarihi kendi istediği tarihtir. Bu tarihin onaylanması için ya meclisten çıkarabilmesi lazım veya meclisi feshederek bu tarihi kesinleştirilmiş olması lazım. Meclisteki siyasi partilerin çoğunluğu biliyorsunuz. Muhalefet partileri erken seçimin 6 Nisan'dan önce olabileceğini, bunun aksine oy vermeyeceklerini söylediler. Bundan sonraki süreçte de seçim kurulunun takviminde görülen 18 Haziran tabi bu süreçten sonra Cumhurbaşkanı nasıl bir yol izleyecek onu bilmiyoruz. Saadet Partisi olarak biz gelecek seçimler için değil, gelecek nesiller için çalışan bir teşkilatız. Bundan dolayı da biz her daim seçimlere en hazır partilerden birisiyiz. Türkiye'de her ilde, ilçede teşkilatlanmış bütün mahallelere girme hedefi olan bir siyasi partiyiz. Seçimlere her zaman hazırız. Tarihler bizi çok alakadar etmez. Biz yarın seçim olacakmış gibi bütün hazırlıklarımızı yapmış durumdayız. Netice de seçim iki kollu seçim olacak. Yeni seçim kanunuyla beraber 1998'de yürürlüğe girmiş kanunla beraber yüzde 50+1'i yakalamanız gerekiyor. Yönetimde yer alabilmeniz için bizde saadet partisi olarak millet ittifakının içinde yer almış altılı masanın bir üyesiyiz. Bu mihmalde 6'lı masa çalışmalarını yaklaşık bir senedir yürütüyor. Genel başkanlar her ay bir araya geliyorlar ve seçimle alakalı koalisyon protokolü gibi hükümet protokolü hazırlanıyor. Bununla beraber de hükümet protokolü ile en kısa zamanda ortak aday şeklinde belirlenip ve seçime o şekilde girilecek. Başkanlık için milletvekili seçimleri ile ilgili çalışmalar devam ediyor" dedi.


Bakmadan Geçme