Malatya önemli bir tarım kenti
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Ticaret Borsası'nı (MTB) ziyaret etti. Ziyarette konuşan Ağbaba, Malatya'nın önemli bir tarım kenti olduğuna dikkat çekerek, korona salgının üretimin önemini ortaya çıkardığını söyledi. Ağbaba, ' Yıllardan beri söylüyoruz, ranta değil, üretime dayalı ekonomi olmalı diyoruz. Baktığımız zaman bir birine benzer şehirler oluştu. gri gri iş merkezleri, gri gri binalar. Maalesef tarım Malatya'da da önemli ölçüde gerilemiş oldu' dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'daki temasları kapsamında CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ve partililerle birlikte Malatya Ticaret Borsası'nı ziyaret etti.
Kısmi bir durgunluk yaşıyoruz
Ziyarette konuşan MTB Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, Koronavirüs salgınından bu yana Türkiye çok önemli bir sınavdan geçtiğini anımsatarak, "Sağlık açısından çok önemli bir sınav verirken, beraberinde de ekonomi ile de özellikle tarım ekonomisi ile ilgili de ciddi anlamda önemli bir dönemden geçiyoruz. Ama her fırsatta bir takım tedbirlerle özellikle tarım sanayisi ve üretimin durmaması için çeşitli tedbirlerle devam etmeye çalıştık. Kayısı ihracatımızda ciddi anlamda bir etkilenme söz konusu değil. Mayıs ayı içerisinde şuanda kısmi bir durgunluk yaşıyoruz. Buda daha çok Avrupa ülkelerinden kaynaklı bir sıkıntı. Pandemi daha çok Avrupa ülkelerini etkilediği için şuanda kısmi bir yavaşlama söz konusu. İlk dört aya baktığımız zaman geçen yılla paralel olarak bir ihracat seyri var" diye konuştu.
İşçilerin seyahatlerinde kolaylık sağlansın
Özcan, şuanda yeni mahsule hazırlık yaptıklarını ifade ederek, "Yeni mahsul hazırlıklarımız devam ederken de en çok bunu sizin yanınızda ifade edelim, gerekirse mecliste de dile getirirseniz seviniriz; özellikle hasat döneminde bize yardımcı olacak işçi kardeşlerimizin Malatya'ya olan seyahatlerinde bir kolaylık sağlanmasını istiyoruz. Mutlaka sosyal mesafe korunup, maskeyle ilgili tedbir alındıktan sonra civar illerden bize yardımcı olmaya gelen arkadaşların seyahatleriyle ilgili bir kolaylık sağlanmasını arzu ediyoruz. Çünkü biliyorsunuz mahsulümüzün neredeyse yüzde 80'ini dışarıdan, çevre illerden gelen arkadaşlarımızla beraber hasat dönemini tamamlıyoruz" dedi.
Tarihimizin kara lekesi
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise, lisanslı depoculuk ile ilgili çalışmalarınızdan dolayısıyla size ve emeği geçenlere teşekkür ederek, Bakanlığı döneminde Bülent Tüfenkci'nin önemli destekleri olduğunu söyledi. Ağbaba, 27 Mayıs askeri darbesinin yıl dönümü olduğunu anımsatarak, tarihimizin kara lekesi darbeyi kınadı. 1960 darbesinin Türkiye'nin gerilemesine yol açan en önemli dönemeçlerden biri olduğunu vurgulayan Ağbaba, "Bütün darbeleri de kınadığımızı belirtmek istiyoruz. Bütün darbelerin Türkiye demokrasisine ve ekonomisine büyük zararlar verdiğini görüyoruz. 15 Temmuz darbesini de buradan bir kez daha kınayalım" şeklinde konuştu.
Şeker Fabrikaları'nın ne kadar önemli olduğu görüldü
Dünyanın kovid-19 sürecinde tarım ve üretimin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini ifade eden Ağbaba, "Ekmek, su ve hava kadar tarım ve üretimin önemli olduğunu gösterdi. Biz, inşallah bundan ders alarak tekrar tarımı, çiftçiyi ülkenin üzerinde bir yük değil; üreten, alın teriyle çalışan, Atatürk'ün dediği gibi efendi olarak görebiliriz inşallah. Bunun ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Sahada çok eylem yapıyorum. Şeker Fabrikası ile ilgili 2018 yılında 45 gün boyunca fabrikaları gezerek, eylemler yaptım. Önce kimse farkında değildi daha sonra bütün siyasi partiler CHP, MHP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi seçim bildirgesine koydular. Kovid-19'da sağlıkta Şeker Fabrikaları'nın ne kadar önemli olduğu görüldü. Hiç kimse düşünmüyordu burada üretilen alkolün bizim sağlığımız açısından önemli olduğunu. Maalesef bu dönemde dışarıdan alkol dilenen bir ülke durumuna geldik. Özelleştirmenin ne kadar yanlış olduğu, özellikle tarım endüstrisinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Umarım Malatya'daki fabrikanın başına bir iş gelmez. Çok güzel bir arazi zaman zaman dillendiriliyor, 'başka yere taşınsın' biz buna karşıyız. Çünkü geçmişte özelleştirilen kurumlara ne olduysa buraya da aynı şey olacak. Sümerbank'ın arazisine 300-500 milyon dolar denilen yer 5,9 milyon dolara özelleştirildi. Fabrika olarak çalışacaktı çalışması mümkün değil. Tekel Fabrikası'nın hepimizi nasıl olumsuz etkilediğini görüyoruz. Tekel'e, Sümer'e Malatya sahip çıkmadı, kendi cebinden gitti" değerlendirmesinde bulundu.
Tarım Malatya'da da önemli ölçüde geriledi
Ağbaba, Malatya'nın önemli bir tarım kenti olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Bu salgın dönemi tarımın, üretimin ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha ortaya koydu. Yıllardan beri söylüyoruz; ranta değil, üretime dayalı ekonomi olmalı diyoruz. Baktığımız zaman bir birine benzer şehirler oluştu. O şehirler gri gri iş merkezleri, gri gri binalar. Maalesef tarım Malatya'da da önemli ölçüde gerilemiş oldu. Özellikle bizim Malatya'nın 'meyve ambarı' dediğimiz bölgelerine baktığımızda insanın içi acıyor. Tecde, Bostanbaşı bölgesine baktığımızda içimiz acıyor. Elimizde kalan bir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü var, inşallah ona da Malatya ve Malatyalılar sahip çıkar. Oranın kayısının gelişimine, Malatya'daki tarımın ve meyveciliğin gelişimine çok önemli bir katkısının olduğunu hep beraber biliyoruz" açıklamalarına yer verdi.