Malatya'nın ruhu korunsun
6 Şubat depremlerinde Malatya telafisi mümkün olmayan bir yıkım yaşadı. Malatya yeniden inşa edilecek elbet. Sil baştan inşa edilirken Malatya, şehrin tarihi kimliği, omurgası, kültürel varlıkları ve karakteristik yapısı korunarak acele edilmeden planlı ve programlı bir şekilde hareket edilmelidir. Kısa sürede bitirme aceleciliği gösterilirse yapılacak en ufak bir hata telafisi mümkün olmayan kırgınlıklara yol açabileceği gibi Malatya'ya ihanet şeklinde de değerlendirilebilir.
6 Şubat depremlerinde Malatya telafisi mümkün olmayan bir yıkım yaşadı. Malatya'nın merkezi iki ilçesi Battalgazi ve Yeşilyurt'ta yapıların en az yüzde sekseni kullanım vasıflarını kaybettiler. Malatya'nın yaşadığı yıkım öylesine şiddetliydi ki, eski yapıların yanı sıra "Deprem Yönetmeliğine" aykırı yapılan yeni yapılar da bu depremden nasiplerini korkunç biçimde aldılar. Önemli bir diğer husus, şehir merkezinde yer alan mümbit birinci sınıf tarım alanlarının imara açılmasının sonucunda inanılmaz rant alanları yaratıldı. Karşılıklı çıkar sağlama şeklinde açıklanabilecek müteahhit - yapı denetim ve belediye işbirliğiyaşanılan felaketin boyutlarını katlayarak büyüttü. Malatya kamuoyu hangi saik ve gerekçelerle Belediyelerin tarım arazilerini imara açtıklarını merak ediyor.Malatya'nın yaşadığı yıkımın en belirgin özelliği şehir merkezindeki alışveriş yapılan çeşitli çok eski çarşılarının faaliyetlerini sürdürdükleri bölgeler oldu. Örneğin, Kuyumcular Çarşısı, Ayakkabıcılar Pazarı, Sebze, Meyve ve Kasaplar Çarşısı, Bakırcılar Pazarı gibi...
Aceleye Getirilmeden Yeniden
Malatya'nın yaşadığı yıkımın izleri kolay kolay silinmeyecek derin izler bıraktı. Koskoca bir şehir harabeye döndü, bugünden yarına hemen yapılacak basit bir iş değil. Enkaz kaldırma işleri aylar sürecek gibi görünüyor. Şehirde tekrar sosyal hayatın canlanması için her şeyden önce ticari faaliyetlerin başlaması gerekiyor. Bu faaliyetler çeşitli mekânlarda kurulan geçici işyerlerinde başlatılacak. Hızla bir an önce başlatılmalı.
"Afet Koordinasyon Toplantıları" yapmakla övünüyorlar
Ahali sıkıldı artık, aradan yaklaşık iki ay geçti halâ ortada resmi kurumların yaptığı ciddi bir iş yok. Resmi kurumlar mütemadiyen ne işe yaradığını bilmediğimiz, sonuçlarından ve alınan yeni kararlarından haberdar olmadığımız hergün "Afet Koordinasyon Toplantıları" yapmakla övünüyorlar. Malatya yeniden inşa edilecek elbet. Sil baştan inşa edilirken Malatya, şehrin tarihi kimliği, omurgası, kültürel varlıkları ve karakteristik yapısı korunarak acele edilmeden planlı ve programlı bir şekilde hareket edilmelidir. Kısa sürede bitirme aceleciliği gösterilirse yapılacak en ufak bir hata telafisi mümkün olmayan kırgınlıklara yol açabileceği gibi Malatya'ya ihanet şeklinde de değerlendirilebilir.UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Malatya SBB Deprem Sonrası Değerlendirme Raporu Sayfa 51 Arslantepe Höyüğü ören yerinde yapılan koruma ve çevre düzenleme uygulamalarında ağır hasar mevcuttur.Malatya Yeni Camii, makamındaki yeni yapılan cami ve müştemilatı gibi tarihsel ve sembolik değeri yüksek yapılar tamamen yıkılmış durumdadır.Malatya'daki tarihi camilerden yıkılmayanların çoğu ağır ve orta hasarlı olup kapsamlı onarım-restorasyon olmaksızın hizmet verebilecek durumda değildir.