Malatya'nın ihracatı düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılının ilk 6 ayının ihracat rakamları açıkladı. Açıklanan rakamlara göre Malatya ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azalarak, 174 milyon 222 bin dolar olarak gerçekleşti. 

Malatya'da deprem sonrası yaşanan göç ve iş gücü kaybı üretimde ciddi aksamalara sebep olurken, ihracatta kısmi de olsa düşüş yaşanmaya devam ediyor. TÜİK verilerine göre Malatya'da Haziran ayı ihracat rakamları bir önceki yılın aynı ayına göre 5 milyon dolar düşüş göstererek 30 milyon 532 bin dolar ihracat gerçekleşti. Açıklanan verilere göre; İhracat rakamı bir önceki aya göre artış gösterdi.
Açıklanan verilere göre; Malatya'da, 2023 yılının ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre ihracat rakamlarında düşüş görüldü. Kentte, geçen yılın ilk 6 ayında 211 milyon 984 bin dolarlık ihracat gerçekleşirken, 2023 yılının ilk yarısında ise 174 milyon 222 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
6 Şubat'ta yaşanan depremlerden ağır hasar alan Malatya'da kısmen de olsa ihracatta toparlanmaya girildiği gözlemlendi. Kayısı üretiminde ve ihracatında lider olan ve dünya kuru kayısı ihracatının yüzde 57'sini tek başına sırtlayan Malatya'da, kayısı ihracatçısı yaşanan felaket nedeniyle Şubat ayında uluslararası pazarda dezavantajlı konuma geldi. Kentte, Şubat ayında ihracat ayında yaşanan düşüş Mart ayında tekrar yükselişe geçmesi yüzleri güldürmüştü. Ancak Nisan ayında ihracat rakamlarında yeniden düşüş yaşanmıştı. Mayıs ayında ise ihracat rakamları tekrar yükselişe geçmişti. TÜİK verilerine göre kentte, Haziran ayında da ihracatta kısmen de olsa yükseliş yaşandı.

Bakmadan Geçme