Malatya'nın ihracatı bir iniyor, bir çıkıyor

Malatya'da deprem sonrası yaşanan göç ve iş gücü kaybı üretimde ciddi aksamalara sebep olurken, ihracatta kısmi de olsa düşüş yaşanmaya devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Malatya'da Haziran ayı ihracat rakamları bir önceki aya göre bir milyon dolar düşüş göstererek 30 milyon 310 bin dolar ihracat gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre Malatya'da ihracat geçen yılın ilk 6 aylık dönemine göre 35 milyon dolarlık düşüş gösterdi. Geçen yılın ilk 6 ayında 212 milyon 261 bin dolar olan rakam, bu yılın ilk 6 ayında 177 milyon dolara kadar düşüş gösterdi. Malatya'nın haziran ayı ihracat rakamı ise bir önceki aya göre yaklaşık bir milyon dolar düşüş göstererek 30 milyon 310 bin dolar oldu. Kentteki ihracat bir önceki yılın aynı dönemi göre ise düştü. 2022 Haziran ayında kentte 32 milyon 736 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, bu yılın aynı döneminde ise 30 milyon 310 bin dolarlık ihracat gerçekleşti.

İhracat inişli çıkışlı

Kayısı üretiminde ve ihracatında lider olan ve dünya kuru kayısı ihracatının yüzde 57'sini tek başına sırtlayan Malatya'da, kayısı ihracatçısı yaşanan felaket nedeniyle Şubat ayında uluslararası pazarda dezavantajlı konuma geldi. Kentte, Şubat ayında ihracatta yaşanan düşüş Mart ayında tekrar yükselişe geçmesi yüzleri güldürmüştü. Nisan ayında ihracat rakamlarında yeniden düşüş yaşanırken, Mayıs ayında ihracat rakamları tekrar yükselişe geçti. İhracat rakamlarının yükselişe geçtiği düşünülürken Haziran ayında yeniden düşüş yaşandı.

Bakmadan Geçme