Malatya'nın Altın Çekirdeği: Tam Bir Şifa Kaynağı! Malatya Kayısısının Sizi Şaşırtacak Faydaları…
Uzman Diyetisyen Rengin Özbay, Malatya kayısısının yüksek lif içeriği ve doğal şekerleriyle sağlıklı bir ara öğün alternatifi olduğunu belirtti. Özbay, Malatya kayısısının enerji verdiğini ve açlık hissini kontrol altında tutmaya yardımcı olduğunu vurguladı.
Uzman Diyetisyen Rengin Özbay, mevsiminde ve taze olarak toplanan meyvelerin suyunun uçurulmasıyla hazırlanan kuru meyvelerin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurguladı.
Özbay, bu yöntemle hazırlanan kuru meyvelerin lif açısından zengin olduğunu ve sindirimi kolaylaştırdığını ifade eden Özbay, ayrıca kuru meyvelerin diyet yapanlar için vazgeçilmez bir ara öğün alternatifi sunduğunu söyledi.
Malatya kayısısının bu bağlamda özellikle dikkat çeken bir seçenek olduğunu dile getirdi. Kuru Malatya kayısısının besleyici özellikleri ve yüksek lif içeriği sayesinde sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer aldığını belirtti.
Kurutma işleminin yiyecekleri korumak için kullanılan en eski yöntemlerden biri olduğunu söyleyen Özbay, “Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdiği yüzde 90 oranındaki suyun yüzde 10-20 oranlarına düşürülmesi ile elde ediliyor. Bu işlem ile içlerindeki su oranı azalan sebze ve meyvelerin şeker oranları yükselir ve dayanıklılıkları artar. Kurutma işlemi sonrası C vitamini dışında bütün mineralleri korunur, kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyeller ile öncelikle serbest radikallere karşı korur” dedi.
Kurutmaya en elverişli meyvelerin kayısı, elma, armut, vişne, erik, üzüm, dut, kivi, mango, muz, çilek, ananas olduğunu söyleyen Özbay, “Bu meyvelerin faydaları saymakla bitmez. Lif açısından zengin olan kuru meyveler sindirim sisteminin de dostudur. Özellikle diyet yapanlar için oldukça idealdir. Kurutulan meyveler uzun süre dayanıklılığını korur. İçerdiği su miktarı düşük olduğundan yiyeceği bozacak mikroorganizmalar gelişip, çoğalmaz" şeklinde konuştu.