Malatya'nın adı 81 ilde olacak
Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, bugüne kadar Halk Eğitim Merkezleri'nde başka iller adına açılan Malatya Halk Oyunları'nı MEB modülüne aldı. Bundan sonra 'Hekimhan Yöresi Oyun, Müzik ve Giysi' modülü adı altında 81 ilde Malatya'nın adına kurs açılabilecek.
Aspuzu Gençlik ve Spor Kulübü'nün, Malatya Hekimhan'da yapmış olduğu saha araştırmaları sonucu Halk Oyunları repertuarına kazandırdıkları oyun, müzik ve giysiler artık Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme modülüne girdi. Halk Oyunları Federasyonu Onur Kurulu Üyesi Kemal Deniz ve beraberindeki halk oyunları ekibi basın konteynerlerini ziyaret ederek, sürece ilişkin açıklamada bulundu. Deniz, Malatya'nın adının artık 81 ilde anılacağını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı Halk Eğitim Müdürlüğü'nde açılan halk oyunlarında Malatya oyunları öğretilmekte ve zaman zamanda başka şehirlerde gösterilere çıkmakta olduğunu anımsatan Deniz, “Ancak Malatya adına Milli Eğitim Bakanlığı'nın Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Modülleri arasında Malatya Halk Oyunları olmadığı için başka şehirlerin adlarıyla kurs açılıyordu, Malatya oyunları öğretiliyordu. Bu bir gerçek. Dolayısıyla şimdi yaptığımız çalışmanın sonucunda bundan 6-7 yıl önce Halk Oyunları Federasyonu'nda Malatya oyunları gösteri yaptılar ama Milli Eğitim Bakanlığının modülüne henüz girmemişti. Arkadaşlarımızla yaptığımız parça çalışması ve modüllerin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'müzün gösterdiği büyük ilgiyle Malatya Hekimhan Halk Oyunları adıyla haybir parça açılmıştır. Bundan sonra 81 vilayetimizde Malatya Hekimhan Halk oyunları adıyla kurslar verilebilecektir. Malatya'nın adı altında çalışmalara yapılabilecektir ” diye konuştu.
40'a yakın halk oyunu, sandıklarda saklı kalmış
Antrenör Mahmut Kılıç da yapılan saha çalışması sonucunda Hekimhan'da 40' a yakın halk oyunun, sandıklarda saklı kalmış geleneksel kıyafetleri derlediklerini söyledi. Malatya'yı hem il içi hem de il dışında zaman zaman temsil ettiklerini ifade eden Kılıç, “Bu oyunlar düz halaylar, 7'de 77'ye herkesin beraber oynayabildiği sözlü oyunlarımız. Seçmeli oyunlarımız var, bu seçmeli oyunlarımız Ha Bu Diyar, Meyrik gibi. Torist dediğimiz erkek oyunlarımız var. Sinsin, Tura, Kartal oyunlarımız var. Yine kadın halaylarımız var. Bu şekilde oyunlarımızı Malatya'ya kazandırmaya çalıştık. Bizlere bu bilgilere vererek gelecek kuşaklarımıza aktarmamızı sağlayan Hekimhan halkına çok teşekkür ediyorum” dedi.