Malatya neden projede yok

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Japon Hükümeti arasında, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen depremlerde ağır etkilenen Hatay ve Kahramanmaraş'taki enkaz sorununa yönelik işbirliği anlaşması imzalandı. Yaşanan depremlerde büyük bir yıkıma uğrayan ancak sürekli unutulan Malatya'nın, bu projeye de dahil edilmemesi Malatya'daki yıkımın bir kez daha görmezden gelindiğini, kentteki yıkımın kamuoyuna yeterince gösterilmediğini gözler önüne serdi.

Malatya projeye neden alınmadı

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerde yıkım ve enkaz kaldırma çalışması devam ediyor. Kentlerde toplanan tonlarca enkazın ne olacağı merak konusu olmaya devam ederken, Japonya ve UNDP işbirliğiyle, Hatay ve Kahramanmaraş'ta deprem enkaz atıkları geri dönüşüm tesisinin kurulacağı duyuruldu. Proje kapsamında; Japonya'nın vereceği 130.6 Milyon TL hibe kredi ile Hatay ve Kahramanmaraş'ta asbest ve benzeri zararlı atıkları da ihtiva eden, enkazın toplanıp kaldırılacağı, atıklarının geri dönüşümünün gerçekleştirileceği 2 tesis kurulacağı ve 4 mobil moloz kırıcı temin edileceği bildirildi.

Malatya hasar almamış gibi anlatılıyor

Ancak Yaşanan depremlerde ağır hasara uğrayan Malatya'nın projeye dahil edilmemesi, Malatya'nın yeniden ötekileştirildiğini akıllara getirdi. Depremlerden kısa süre sonra TRT Haber tarafından depremden en çok etkilenen iller için hazırlanan belgeselde ve Elidor'un deprem bölgesi için başlattığı projede yer alamayan Malatya'nın, bu proje kapsamında olmayışı, akıllarda soru işareti bıraktı. Malatyalılar, yöneticilerin hasarın boyutunu ulusal ve uluslararası kamuoyunda anlatmak yerine, gizlemeyi tercih ettiklerini, kentte biriken sorunların üzerini kapatmaya çalıştıkları için Malatya'nın depremde sanki hiç hasar almamış gibi lanse edildiğini vurguladılar.

Asbest ve benzeri zararlı atıklar geri dönüşümde kullanılacak

Japonya Hükümeti ile UNDP Hatay'daki deprem enkazlarının kaldırılması, atıklardan temizlenmesi ve geri dönüşümünün sağlanması amacıyla 130,6 milyon TL'lik anlaşma imzalandı. Proje kapsamında enkazın toplanacağı alanlar belirlenecek ve enkaz atıklarının geri dönüşümü için Kahramanmaraş ve Hatay'da 2 tesis kurulacak. Hatay ile Kahramanmaraş'a yönelik 2023 yılı Hibe Yardımı İşbirliği Projesi, Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde Japonya Büyükelçi KatsumataTakahiko ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi LouisaVinton arasında imzalandı. Toplam maliyeti 130,6 milyon TL olan ve bir yıl içinde hayata geçirilecek bu proje ile 2023 yılı Şubat ayında Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremlerde büyük hasar gören Hatay ve Kahramanmaraş illerinde, asbest ve benzeri zararlı atıkları da içeren enkazın toplanacağı ve geçici olarak depolanacağı alanlar belirlenecek. Enkazın kaldırılması ve yönetilmesine ilişkin planlamalar yanı sıra enkaz atıklarının geri dönüşümünün gerçekleştirileceği 2 tesis kurulacak ve 4 mobil moloz kırıcı temin edilecek. Yaşanan depremlerde en çok yıkıma uğrayan iller arasında olan Malatya ve Adıyaman da ise enkazın toplandıktan sonra ne yapılacağı merak konusu olmaya devam ediyor.

Bakmadan Geçme