Malatya liderliğini kaybediyor mu?

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya'da 6 Şubat'ta yaşanan depremle birlikte giden personeller ve düşen üretim nedeniyle tekstil sektörünün sıkıntıda olduğunu söyledi. Sadıkoğlu, 'Tekstilde yakaladığımız ivmenin başka şehirlere doğru kaymaması için ihracatçı firmalar desteklenmeli, fason üretim yapan atölyelerdeki iş kaybının önüne geçecek kapsayıcı adımlar atılmalı' dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, OSB'de ve şehrin farklı noktalarında faaliyet yürüten tekstil firmalarını ziyaret etti.

Deprem sonrası şehrin önemli ölçüde göç verdiğini, bu durumun da firmalarda personel sorununa yol açtığını kaydeden Başkan Sadıkoğlu, en fazla personel sıkıntısı yaşayan sektörlerin başında tekstil sektörü geldiğini söyledi.

“İşverenin devlete ödediği payların personele ödenmesi için gerekli düzenleme yapılmalı”

Firmaların deprem etkilerinden tamamen arınması için kapsamlı desteklere ihtiyaç olduğunu belirten Başkan Sadıkoğlu, “Deprem sonrası önemli ölçüde personel sıkıntısı yaşanıyor. Mevcut personeli koruyabilmek ve gidenleri de geri döndürebilmek için Malatya'nın cazip hale getirilmesi gerekiyor. Bunun tek bir yolu var ve her platformda dile getiriyoruz. İşverenin her bir personel için devlete ödediği paylar en az 1 yıl personele ödenmesi için gerekli düzenleme yapılmalı. Devlet desteği ile asgari ücretin üzerinde bir maaş sistemi, personeli korumak ve gideni de geri döndürmek için faydalı olacaktır” dedi.

“Tekstil ve konfeksiyon ihracatımız düşüyor”

Tekstilde bölgenin üretim üssü konumunda olan Malatya'dan ihracat rakamlarının düştüğüne vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, “2023 yılının ilk 9 ayında şehrimizden tekstil ve konfeksiyon sektöründe önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 düşüşle 15 milyon 151 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu düşüşün en önemli sebebi elbette depremle birlikte giden personeller ve düşen üretim. Şehrimiz tekstilde bölgenin üretim üssü konumunda. Yakaladığımız bu ivmenin korunması, başka şehirlere kaymaması için ihracatçı firmalarımız desteklenmeli, fason üretim yapan atölyelerimizdeki iş kaybının önüne geçecek adımlar atılmalı” diye konuştu.

Yorumlar 3
Saklı kalsın 20 Ekim 2023 13:21

Siz Malatya'da testilde 3 adamın işini bir adama yaptirsaniz bu pahlilikta adamgi maaş yok ben 10 yıldır bir firimada çalışıyorum bu gün tazinamimi verseler bende çeker giderim 8 aylık adamla 10 yılık adam aynı parayı alıyor asgeri ucreten biraz fazla bu şeklide olursa Malatya iş verenleri daha çok kaybıplari olcak

Talha 19 Ekim 2023 14:02

Bir tekstil firmasında işe girdim, dedikleri şuydu işi öğrenir makinanın başına geçersen maaşın artacak, düzenli mesai saatleri felan. İşi öğrendim 500 lira makina farkı verdiler. Bunda sıkıntı yok 4 5 makina operatörlüğü gece mesaiden çıkıp öğlen saat 15 de sabah 6 da yola çık saat 15 de öyle saçma bir çalışma şekline döndü. En son çay kahvaltı malzemesini kaldırdılar. Boya tartımı, kimyasal taşıma herşeyi bize yıkmaya başladılar. Kalkıpta kimse tekstilde kimse çalışmıyor demesin milleti salak yerine koyup iş var çalışan yok demesinler.

Kızgın Malatyalı 17 Ekim 2023 09:19

Malatyalı herşeyini kaybetti Malatya'nın adı kaldı sadece

Bakmadan Geçme