Malatya kayısısında rekolte hilesi 'Zerdaliyi kayısı diye sattılar'

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, bu yıl kayısı rekoltesinin bilinçli olarak yüksek açıklandığını ve üreticiye oyun oynandığını öne sürerek, 'Sadece dışarıdan getirdikleri zerdaliyi kayısıya katarak sahtekarlık yaparlar. Bu Türkiye'ye ve Malatya'ya ihanettir. Çekirdeksiz kayısının nerede yetiştiği belli oldu. Rekolte yüksek tutarak diğer ülkelerden getirdikleri zerdalileri, Malatya kayısısı diyerek sattıkları ortaya çıktı' dedi.

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, ilçe ziraat oda başkanlarıyla birlikte basın mensuplarını ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Kılınç, bu yıl kayısı rekoltesinin bilinçli olarak yüksek açıklandığını ve üreticiye oyun oynandığını iddia etti. Kılınç, rekoltenin her sene olandan fazla gösterildiğine kayısı fiyatların geçen yıldan düşük olduğuna dikkat çekti.

Fiyat farkı on kata çıktı

Kılınç, üreticilerin, meclisten üretici ile tüketicinin hak ve menfaatini koruyacak bir yasa beklediğini belirterek, “Temsilcilerimiz üreticinin durumunu ve yaptığı baskıları görüyorsa çözüm bulunmalı. Tarla ile market arasındaki fiyat farkı on kata çıktı. Tarlada 2 lira olan bir ürün markette 20-25 liraya satılıyorsa sorun büyür. Üreticimiz ürettiği ürünü özellikle deprem bölgelerinde satamıyor. Bugün tahılda Toprak Mahsulleri Ofisi 10 milyon ton arpayı, buğdayı almasaydı geçen yıl 8 liraya sattığı ürünü bugün 6 liraya satacaktı. Çiftçi zor durumda bizim girdi maliyetlerimiz yüzde yüz arttı. Mazotta, gübrede ve işçilikte yüzde 100'ü aşan maliyetler karşısında ürünlerimizi geçen yılın aynı fiyatıyla satamıyorsak bu sorumluluk TBMM'ye aittir” dedi.

Yasal düzenleme kaçınılmaz

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin Malatya'da gerçekleştirildiğini hatırlatan Kılınç, "Bu kayısıya İran'dan ve Özbekistan'dan gelen zerdali benim kayısıma katılarak satılıyorsa ve kalitesi yurt dışında düşürülüyorsa üretici buradan isyan ediyor. Badem üretimi çoğaltılmak istendi. Üretim artınca ithalat açıldı ve gümrük vergileri düşürüldü. Badem ağaçlarının sökülmesine neden olunuyorsa üretici buradan isyan ediyor. Üretici bugün devlete teslim ettiği şeker pancarının parasını Mart ayında alacaksa bu üreticinin durumu ne halde olur düşünün. Deprem bölgesinde ki pancar üreticilerinin paralarının bir ay içerisinde ödenmesi gerekiyor. Bugün fiyat açıklayacaklar maliyetler katlanacak ödemeler mart ayında olunca çiftçi ürün alamayacak. Çiftçiye sahip çıkın. Geçen sene 5,80'e alınan mısır bu sene 6 liraysa bu durum düşünülmeli. Yasal düzenleme kaçınılmaz. Meclisin bu konuda çalışma yapılması gerekiyor" açıklamalarına yer verdi.

Malatya'ya ihanettir

TMO'nun alım yaparak çiftçiye sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Kılınç, "Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO), ürün alacağını açıkladı. Henüz alım yapmadı. TMO alım yaparak müdahale etmediği için çiftçinin çektiği çileyi kimse anlayamaz. Sadece dışarıdan getirdikleri zerdaliyi kayısıya katarak sahtekarlık yaparlar. Bu Türkiye'ye ve Malatya'ya ihanettir. Çekirdeksiz kayısının nerede yetiştiği belli oldu. Rekolte yüksek tutarak diğer ülkelerden getirdikleri zerdalileri, Malatya kayısısı diyerek sattıkları ortaya çıktı. Bundan sonra da rekolte çalışmalarında kafalarına göre çalışma yaptıkları için biz çiftçimizin lehine olarak orada bulunmayacağız. Çünkü sahtekarlığın her tarafı ortaya çıktı. Rekolte açıklaması çiftçiyi tokatlamak için yapılan bir oyundur. Bu oyunu bozup içinde yer almayacağız inşallah" şeklinde konuştu.

Gelir elde edemiyoruz

Sözleşmeli tarıma değinen Kılınç, "Sözleşmeli tarım ülkemizin kanunlarına bakıldığında kaçınılmazdır. Biz sözleşmeli tarımdan yanayız. Böyle bir uygulama olursa üreticimiz rahatlar. Üreticimiz pancarı para kazandığı için değil alım garantisi olduğu için ekiyor. Son yıllarda gelirde elde edemiyoruz. Tarım hayvancılıkta ithalat durmalı. Üreticiye yazık edilmemeli"

Yorumlar 4
Serkan Doğan 04 Ekim 2023 13:48

Malatya'da aşağıdan yukarıya kadar şehire sahip çıkan kimse yok dünyanın üretim merkezi kayisi için ama hersene türlü olaylarla fiyat hep aynı seviyede tutuluyor amaç ne anlayamadım ürün dünyada birtek malatyada var bizimkiler fiyat düşsün diye uğraşıyorlar böyle birşey bir Avrupa ülkesinde olsa idi tane ile satarlardı kayısıyı bizimkiler fiyat düşük olsun çiftçi zarar etsin diye uğraşıyor

Üretici 04 Ekim 2023 09:00

Her sene aynı şeyi yapıyorlar rekolteyi eksik gösterip üreticinin malını çalıyorlar

Talha 04 Ekim 2023 07:56

Memleket hırsız yuvası oldu resmen.

Dosdallı Nevzat Yiğit 04 Ekim 2023 07:08

Harika duyarlı bir yönetici açıklaması soruna parmak basan , sorunun üzerine giden , duyarlı,sorumlu olduğu yerin hakkını veren bir açıklama sizi tanımıyorum ama tebrik etmekten kendimi alamıyorum

Bakmadan Geçme