Malatya Kayısısı Çığlık Atmaya Devam Ediyor: Kayısı Üreticileri Ayakta!
Kayısının başkenti Malatya'da üreticiler mağdur! Malatya'da kayısı üreticileri, TMO'nun alım yapmaması ve fiyat istikrarsızlığı nedeniyle mağdur. CHP'liler Hekimhan'da düzenlenen mitingde üreticilerin sesini duyurdu.
Yaptığı konuşmada geçen yıl ve bu yıl arasındaki fiyat farklarına dikkat çeken Ağbaba, “2023’te 10 kilo kayısıyla 100 litre mazot alınırken, bu yıl 20 litre mazot alınıyor. Yani çiftçinin 80 litre mazotu çalınmış durumda. 2023 yılında 10 kilo kayıtlı ile 5 ton çiçek ilacı alınırken, bugün 1 ton çiçek ilacı alınıyor. Geçtiğimiz yıl 10 kilo kayısıyla 5 torba gübre alınırken, bu yıl 1 torba gübre alınabiliyor. Niye acaba? Niye? Çiftçi az mı çalıştı? Az mı emek verdi? Bunun sebebi yıllardan beri izlenen politikaların sonucudur. Bu tablo kayısının ne hale geldiğini gösteriyor.” dedi.
Tarım politikalarının yetersizliğini eleştiren CHP Malatya Milletvekili Ağbaba, “Geçtiğimiz yıl kuru kayısı, 200- 280 TL iken bu yıl 110- 120 TL arasında, gübre geçtiğimiz yıl 550 TL'ydi bu yıl 1 bin 100 TL. Mazot, geçtiğimiz yıl 19 TL'ydi, bu yıl 46 TL, işçilik geçtiğimiz yıl 450 civarındaydı. Bu yıl 800-1 bin 100 civarında. İlaç geçtiğimiz yıl 450 TL'ydi, bu yıl 1000 TL. Bu tablo çiftçinin nasıl yoksullaştığının, nasıl yoksullaştırıldığının kanıtıdır.” şeklinde konuştu.
Bu durumun sadece kayısı ile sınırlı kalmadığını arpa, tütün, sebze ve diğer tarım ürünlerinde de benzer durumların yaşandığını dile getiren Ağbaba, çiftçilerin seslerini duyurmak ve haklarını savunmak için bir araya gelmeleri gerektiğini vurguladı.
Üreticilerin haklarının korunması için daha güçlü bir sesle taleplerini dile getirmeleri gerektiğini belirten Ağbaba, "Malatya'nın kayısı sadece bir tarım ürünü değil, yüz binlerce insanın geçim kaynağıdır. Kayısı bizim namusumuz ve şerefimizdir." dedi.
Mitingde ayrıca, 19 ay önce yaşanan deprem sonrasında Malatya’da hala bir yapılanma sürecinin başlamadığı eleştiren Veli Ağbaba, esnafların mağduriyetlerinin devam ettiğini ifade etti. Malatyalılara seslenerek, deprem mağdurlarının haklarını savunmaları ve seslerini daha güçlü bir şekilde duyurmaları gerektiğini vurguladı.
Çiftçilerin Tarlalarına El Koyma İddiaları
Konuşmasında Tarım Bakanlığı'nın "çiftçilerin tarlalarını ekmezlerse el koyma" kararını da eleştiren Ağbaba, çiftçilerin bu karar karşısında seslerini yükseltmeleri gerektiğini belirtti. Çiftçilerin zaten zor durumda olduklarını ve bu tür politikaların onları daha da zorlayacağını söyleyen Ağbaba, “Çiftçinin atasından dedesinden kalmış tarlasını kimseye peşkeş çektirmeyiz.” diyerek çiftçilere sahip çıkacaklarının altını çizdi.