Malatya iki yılda ayağa kalkacak

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, uluslararası 34 basın mensubuna yönelik 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da gezi düzenledi. Gezide konuşan Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Malatya şehir merkezinin, 1,5-2 yıl içinde ayağa kalkacağını söyledi. 

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Halk Kütüphanesi'nde Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen basın mensuplarına depremin ardından kentte yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Kentte, yıkılan, ağır hasar alan ve yıkımı gerçekleştirilen binalarla ilgili sayıları paylaşan Yazıcı, kalıcı konutların da yapımının sürdüğünü söyledi.

Kent merkezini oluşturan metropol ilçeler Yeşilyurt ve Battalgazi'nin yanı sıra Doğanşehir ve Akçadağ'ın da depremden etkilendiğini belirten Yazıcı, ticari faaliyetleri de bir an önce ayağa kaldırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 313 hektarda 23 bin konut, 11 bin ticarethane yapımına başlayacağını, bunun bir bölümünün şehir merkezinde eylül ayı itibarıyla başladığını ifade etti.

70 bin kişi Malatya'dan ayrıldı

Büyük Türk devletinin böyle bir afetin ardından vatandaşlarını yalnız bırakmadığını, depremin hemen ardından depremzedelere çeşitli nakdi yardımlarda bulunduğunu dile getiren Yazıcı, 6,1 milyar lira taşınma ve kira yardımı yapıldığını, ayda 5 bin lira kira yardımının sürdüğünü, öte yandan konteyner kentlerde yaşayan vatandaşların giderlerinin devlet tarafından karşılandığını vurguladı. Vali Yazıcı, depremde kentte 100 caminin yıkıldığını, 66 caminin onarıldığını, 2 okul binasının yıkıldığını, 46 okul binasınınsa ağır hasar aldığını aktararak, şunları kaydetti: "855 dersliğimiz eğitim göremez hale gelmiş, yıkılmış ya da ağır hasarlı. Bin 600 dersliğimiz inşaat halinde devam etmekte. Bunların yaklaşık 500'ü de tamamlanmış durumda. Okullarımızın bir kısmı hayırseverler tarafından yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak depremzede çiftçilerimize bu süreçte 695 milyon liralık destek sağladık. 5 bin 23 depremzede esnafımıza 2 milyar lira KOSGEB tarafından destek sağlandı. Büyük hastanelerimizden hiçbirinde sağlık hizmeti durmadı, çünkü büyük hastanelerimizde ağır bir hasar oluşmadı, sağlık hizmetlerimiz aksamadı. 812 bin nüfusa sahip Malatya, geçen hafta yeni nüfusumuz açıklandı. 742 bin küsura düştü. Yaklaşık 70 bin kişinin Malatya'dan ayrıldığı gözükmekte. Şuna inanıyoruz ki Malatya'mız ayağa kalktığında, özellikle şehir merkezi, çarşı diye tabir ettiğimiz bölge ki 1,5-2 yıl içinde ayağa kalkmış olacak. Ayrılan Malatyalı hemşehrilerimizin büyük bir çoğunluğunun geri geleceğini ümit ediyoruz." Basın mensupları daha sonra merkez Battalgazi ilçesi Gelinciktepe bölgesinde, TOKİ'nin deprem konutlarını ve örnek daireyi gezdi, yetkililerden bilgi aldı.

AA
Yorumlar 11
Mert44 12 Şubat 2024 19:17

Daha evleri bile teslim edemediniz ayağa kalkmaktan bahsediyorsunuz daha kura cekme becerisi gosterilemedi gulunc

Hanlı 12 Şubat 2024 18:24

Bir yıl geçmiş Malatya'ya bir çivi çakma becerisi gösterilmemiş siz neden bahsediyorsunuz vali bey.5 yılda ancak ancak doğrulabilir derseniz biraz inandırıcı olursunuz.

İnce 12 Şubat 2024 13:29

Battalgazi Belediyesi yerinde dönüşüm yapılmaması için her türlü zorluğu çıkarıyor.Tas kayıp herkes kendi geleceğinin derdine düşmüş.Mağdur vatandaş kimsenin umurunda değil.Memleketi terk etmemek için uğraşıyoruz ama bu gidişle çoğu gidecek gibi görünüyor.Çünkü hiçbir sorunumuz çözüm bulunmuyor.Malatya değil 2 yıl 10 yıl ayağa kalkamaz.Allah sonumuzu hayır etsin yardımcımız olsun.

Fatih Mehmet KAYAKÖKÜ 12 Şubat 2024 11:58

Kucukhuseyin bey mah Kanal boyu yunus emre caddesinde bulunan 3364 ada 2 parselde bulunan Alibeyoğlu apt. Sakinleri olarak topluca yerinde dönüşüm kararı alarak battalgazi bld.sine başvurduk.bizden yerinde dönüşüme rıza gösteren noter tasdikli belgeleri getirmemizi istediler.daha sonra plankote ve Aplikasyon krokisini yaptırarak belediye ye teslim ettik.Yerinde dönüşüm için imar durumu istedik. Ancak imardaki personel bizimle dalga geçer gibi taks 0,40 olarak imar vereceklerini söyledi. Yapı kullanma izin belgesine dairelerimiz brüt 170m2 iken 75m2 ye düşürdüler. Ben yerinde dönüşümün depreme dayanıklı bina yapılacağı zaman binanin mevcut imarında herhangi bir değişiklik yapılamayacağını söylememe rağmen biz imar komisyonu olarak böyle karar aldık diyerek başlarından savdılar. Sn.Cumhurbaşkanının ve Bakanin hic kimseyi mağdur edmeyecegiz demelerine ragmen dedigim dedik diyen battalgazi belediyesi sanki kimse malatyaya gelmesin gibi bir düşünce icindeler.

Görüş 12 Şubat 2024 09:25

Çarşı merkezinin ve rezerv alanların bir an önce tamamıyla yıkılması lazım. Kışla caddesi yığma binalarla dolu.Allah korusun her an büyük tehlike arzediyor. Valimiz, kışlanın ve inönünün yıkımına hemen başlanacağını söyledi. Valimizin yanındayız. Kışla ve inönü yıkılmadan şehir merkezi ortaya çıkmaz. Bu arada esnafa da yer gösterilsin. Mağdur edilmesin.

Ferit K. 12 Şubat 2024 09:24

Kanal boyundaki evleri sosyal mesken bile olamayacak kadar küçültmenin kime ne faydası olabilir. Gaziantep Belediyesi yerinde dönüşüm için yapılan binadan daha fazla daire çıkmasını sağlarken, Battalgazi Belediyesi hak sahiplerinin mallarını satmaya zorluyor.

Bilen bilir 12 Şubat 2024 08:48

Bir yılda bir ev teslim edemediler nasıl şehir ayağa kalkacak ev edemeyen çarşıyı mi yapacak kim size inanacak

Nazmi demir 12 Şubat 2024 07:56

Malatya ya MV. Sahib cıkmadı. FIRSATCILIK artmış valimiz inşallah MalatyayA sahib cıkar

Mağdurzede 12 Şubat 2024 02:22

Kalkacak kalkacakta nereye saçmalamayın 1 yılda evler tamamdı dışı şahane içi harabe sırf dıştan çekiliyor diye dış cephesi yaptınız içleri bomboş memleket harabe olmuş böyle konuşarak dışarı gidenlere de gel diyorsunuz gelen ortada kalıyor sahip çıkan yok bu memleket 10 yılda zor kalkar ayağa sağlam yer gösterin çarşı yok mahalleler yok konteyner şehir oldu heryer. Eşya desteklerini konuşun birazda nerde hani laf laf laf susun artık ya

A. Mahir Kazan 12 Şubat 2024 01:31

Depremde yıkılan Kanal Boyu Yunus Emre Caddesi Alibeyoğlu Ap. sakinleri, yerinde dönüşüm yaptırmak üzere karar aldık ve Battalgazi Belediyesine başvuruda bulunduk. Destek beklediğimiz belediye imar alanımızı @ düşürmek suretiyle bizi engellemiştir. Eski imar durumuna uygun, yeni yönetmeliğe göre depreme dayanıklı yeni bir bina yapmak ve doğduğumuz, büyüdüğümüz sevdiğimiz bu güzel kente geri dönmek istiyoruz. Belediyeden isteğimiz, depremden dolayı yeterince sorun yaşadık, daha fazla sorun çıkarmasınlar.

Yıkıkkentli44 11 Şubat 2024 19:29

2 yılda değil 5 yılda olacak bir iş değil.yinede umut fakirin herşeyi.secim sonu görüşelim...

Bakmadan Geçme