Malatya Tekstil Fabrikasında Yemek Skandalı! İşçiler Boykota Kaldı!

Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan Talu Tekstil Fabrikasında işçiler yemek boykotu yaptı. Talu Tekstil Fabrikasında uzun bir süredir yemeklerin kötü çıkmasına ilişkin tepkilerini dile getiren işçiler, dünkü yemeğin de yenmeyecek durumda olmasına karşı öğle yemeğine çıkmadı.

TAKİP ET

Evrensel.net'te yer alan habere göre, Uzun bir süredir yemeklerin kötü çıkmasına ilişkin tepkilerini dile getiren işçiler dünkü yemeğin de yenmeyecek durumda olmasına karşı öğle yemeğine çıkmadı. İşçiler şartlarının düzeltilmesini talep ederken Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Malatya Temsilcisi Halime Sancak durumun takipçisi olduklarını belirtti.

Boykota katılan işçilerden biri fabrikada üç senedir çalıştığını belirterek yemeklerin çok kötü olduğunu söyledi. İşçi “Dört çocuğum var, ekmek parası için geliyoruz şartlar, koşullar belli. Bugün yemek ile ilgili eylem kararı aldık. Yemek şartlarımız düzeltilmiyor bir türlü. İşçi temsilcimiz durumu fabrika yönetimine iletmesine rağmen dikkate alınmıyor talebimizi. Fabrikanın neredeyse yüzde 80'i yemeğe çıkmadı” dedi.

“Yarı Tok Yarı Aç Çalışıyoruz”

Eylemlerinin fabrika yönetimi üzerinde bir baskı yaratacağını düşünen işçi, “Bir tek öğlen yemek geliyor verdikleri yemek de malum. İşçiler yarı tok ve yarı aç. Az çok parası olan dışarıdan yemek söylemeye çalışıyor. Çoğu kişi hiç yemeğe çıkmıyor” dedi.

Yemek dışında mesai saatlerine ilişkin de sorunlar yaşadıklarını söyleyen işçi, “Normal mesaiden sonra zorunlu mesai yaptırıyorlar, fazla mesaiye kalmayan olursa tutanak tutuyorlar. Hafta sonu yine fazla mesailer oluyor onlara gelmeyenlere de tutanak tutuyorlar. Rapor aldığınız zaman rapor sonrası şefler, amirler tarafından bölümünüz değiştiriliyor, sağa sola gönderiliyorsunuz. Cezalandırıyorlar gibi, bunu kimse dile getiremiyor” şeklinde konuştu.

İşçiler Yemek Hakkından Yoksun Bırakılıyor

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Malatya Temsilcisi Halime Sancak işçilerin yemek için alternatif yollar aradığını ve kendi imkanlarıyla sorunları çözmeye çalıştığını belirtti. Sancak, “Kantinde tost yaptırmak istiyor, ekmek bitti deyip vermiyorlar yani yemeği yemeye mecbur bırakıyorlar. Kota konulduğu için işçiye tost da yapılmıyor. O yüzden işçiler yemeğini dışarıdan söylemek zorunda kalıyorlar” dedi.

İşçilerin yaşadığı genel sıkıntılara da değinen Sancak şöyle konuştu: “İşçiler hem yemekler hem kötü çalışma koşulları ile ilgili bize açıklama yapmıştı. Deprem sonrasında işçilerin aileleriyle birlikte barınma sorunu da vardı. Yine servis gibi bir sorun da var, mesaiye kalan işçiler için servis olmaması ve uzak yerlere giden işçilerin kendi imkanlarıyla gitmesi gibi… Bugünse işçiler en temel hakları olan sağlıklı yemek hakkından yoksun bırakılıyor. İşçiler bu sebeple yemeğe toplu bir şekilde çıkmayarak yemek boykotu yaptı. Bu da Malatya'da nadiren yapılan eylemlerden biri. En son Baykan Denim'de zehirlenme olayı sonrası olmuştu.” İşçilerin zor şartlarda çalıştığını belirten Sancak, yemeklerin acilen düzeltilmesi çağrısında bulundu: “İşçinin sağlıklı bir şekilde yemek yemesi gerekiyor. Yemekhanede gıda mühendisleri olmalı, yemekler incelenmeli, işçilere sağlıklı ve doyurucu yemekler verilmeli. İşçilerin sadece bu sorunun da değil yaşadıkları tüm sorunlarda BİRTEK-SEN olarak yanlarındayız, durumun takipçisi olacağız.”

Yorumlar 1
Battalgazi 28 Mayıs 2024 14:48

Gerçekten şu tekstil atölyeleri ve fabrikalarına insani bir düzen getirilmeli,resmen köle muamelesi görüp aşağılanıyorlar, çok zor yorucu bir iş olduğu halde moral ve motivasyon veren yok olan morali de usta başı alıyor diye gözlemledim hep tekstilde çalışan çoğu akrabalarında gördüğüm kadarıyla, tekstil işçisi denince aklıma Cüneyt Arkın'ın bir filmi geliyor hızlı kürek çekmeyeni kırbaçlıyorlardı makinecileri de kırbaçlamadığınız kaldı (genel olarak bütün tekstil atölyeleri için söylüyorum)

Bakmadan Geçme