Malatya Fayında stres birikiyor

6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen illerden olan Malatya'da şiddetli artçı sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor. Arka arkaya yaşanan depremler sonrası depremlerin diğer faylara enerji aktarabileceğini iddiaları vatandaşları tedirgin ederken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, '6 Şubat depremlerinin yeraltına gönderdiği enerji tıpkı salgın gibi Adana ve Malatya bölgelerine yayılarak deprem kümesi oluşturmuştur. Büyüyen Maraş deprem kümesi zamanla daha geniş bir alandaki çevre fayları etkileyip yeni depremler oluşturabilecek' dedi. 

Malatya'da; 10 Ağustos Perşembe günü 5,3 şiddetinde, 12 Ağustos'ta ise art arda; 4,9, 4,5, 4.3 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Yaşanan depremlerle sosyal medyada açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “5,3 Yeşilyurt ( Malatya) depremi 6 Şubat'tan bu yana Maraş bloğunun doğu, kuzey ve batı kenarlarında gelişen sırasıyla 7,8-7,6 -5,6 sismik aktivite etkinliği aynı fay sistemine ait kuzeydeki Malatya bloğuna geçti. 5,3 depremi artçı olsa da bundan daha büyük deprem olma olasılığı var.
Maraş depremi kümesi büyüyor, 6 Şubat depremlerinin yeraltına gönderdiği enerji tıpkı salgın gibi Adana ve Malatya bölgelerine yayılarak deprem kümesi oluşturmuştur. Büyüyen Maraş deprem kümesi zamanla daha geniş bir alandaki çevre fayları etkileyip yeni depremler oluşturabilecek.
Adana ve Malatya'nın deprem çekinceleri eşittir 7,8 depremiyle tetiklenerek 7,6 depremini üreten Malatya Fayı güneye ve kuzeye stres transferi yaparak sırasıyla Adana 5,8 ve Malatya 5,3 depremlerini üretmiştir. Zaman içinde Malatya Fayı üzerindeki stres artışı büyüyecektir” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme