Malatya Fayı'nın Yıkıcı Gücü: Geçmişte Üç Kez Yıkıma Neden Oldu!
Malatya'da yaşanan büyük deprem felaketinin ardından bölgedeki fay hatları üzerinde çalışmalar hızlandı. Arguvan'da Malatya Fayı'nı inceleyen bilim insanları, geçmişte yaşanan yıkıcı depremlerin izini sürüyor. Açılan hendeklerle fayın hareketleri incelenerek, gelecekte büyük bir deprem riskinin olup olmadığı araştırılıyor.
Malatya Fayı’nı incelemek üzere Arguvan’a gelen bilim insanları geçmiş dönemde yaşanan depremler başta olmak üzere geniş çaplı bir araştırmaya başladı. Bilim insanları ‘Malatya Fayı yakın zamanda yıkıcı bir deprem üretecek mi?’ sorusunun yanıtını arıyorlar.
Geçtiğimiz hafta Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Arguvan Belediyesi tarafından ilçede kurulumuna başlanan Deprem Ölçme İstasyonu’nun ardından şimdi de çok sayıda bilim insanı bölgede araştırma yapmak üzere Arguvan’a geldi.
Son yılların en büyük deprem araştırma projesi kapsamında Arguvan ilçesinden geçen Malatya Fayı bilim insanları tarafından inceleniyor. Arguvan’daki çalışmaları yürüten bilim insanları fay üzerinde hendekler açarak fayın deprem üretme tehlikesini ortaya çıkartmaya çalışıyorlar. Şimdiye kadar yapılan araştırmalara göre Malatya Fayı’nın geçmişte üç kez yeryüzüne gelerek yıkıcı deprem ürettiği belirtildi. Fayın yakın zamanda yıkıcı deprem üretip üretmeyeceği ise yapılan incelemeler sonucunda netlik kazanacak.
Çalışmalar ile ilgili bilgi veren Arguvan Belediye Başkanı Ersoy Eren, “6 Şubat’ta büyük bir felaket yaşadık ve maalesef deprem bölgesi olduğumuz için risk devam ediyor. Bizde konuyla ilgili olarak ilçemizde yapılacak her çalışmayı destekliyoruz. Kandilli Rasathanesi tarafından kurulacak olan Deprem Ölçme İstasyonu’nun ardından çok değerli bilim insanlarımızın bölgemizde inceleme yapması büyük önem taşıyor. Yakın zamanda Malatya’da yıkıcı bir deprem riskinin olup olmadığı bu araştırmalar neticesinde ortaya çıkacak. O nedenle yürütülen çalışmayı yakından takip ediyoruz. Sadece belediye olarak değil Arguvan olarak bu çalışmaları destekliyoruz” dedi.