Malatya'da Yıkım Krizi: Adalet mi, İdare mi Kazanacak?
Malatya'da depremden etkilenen Platin Konutları'nın yıkım kararıyla ilgili büyük bir tartışma yaşanıyor. Mahkemenin yıkılmamasına karar verdiği bina için Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yıkım emri verildiği iddia ediliyor. Site sakinleri, bu durumun Anayasa Mahkemesi kararına aykırı olduğunu belirterek hukuki mücadele başlatacaklarını dile getiriyor.
6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya'da, bir yandan ağır hasarlı binaların yıkım çalışması devam ederken diğer yandan da ağır hasar raporu verilen binaların mahkeme süreci devam ediyor.
Bunlardan biri olan Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Fahri Kayahan Caddesi üzerinde bulunan Platin konutları için başlatılan yasal süreç, bir yılın ardından sonuçlandı. Mahkeme binanın yıkılmamasına karar verirken, Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, binanın 17 Eylül’de yıkılmasına karar verdi.
Duruma tepki gösteren site sakini, İl Müdürlüğünün Anayasa Mahkemesinin ‘Davası Sonuçlanmayan Binaların Yıkılmaları” konusundaki “Yürürlüklerin durdurulması” kararını yok saydığını söyledi.
Kendilerine mesajlaşma uygulaması üzerinden binanın yıkım tarihinin bildirildiğini belirten site sakini, şu ifadeleri kaydetti:
“13 Eylül’de site yöneticisi, Whatsapp grubundan binamızın 17 Eylül Salı günü yıkılacağını bildirmiş, yıkıma dair bu bilgiyi de yıkım firması yetkilisinin kendisine bildirdiğini yazmıştır.
Bahse konu binada kat maliki olup dava açan bir vatandaş olarak, yıkım firması yetkilisine telefonla ulaşıp yıkılacak binanın mahkeme aşamasının sonuçlanmadığı bildirilse de kendisi bu kararı Valiliğin aldığını, yapacak bir şey olmadığını beyan etmekle yetinmiştir.
Yıkım Firması Yetkilisinin söylemleri doğru ise idarenin burada “Yetki aşımı” söz konusudur. Mahkemelik olan ve dava süreci devam eden bir yer nasıl olurda dava konusu kesinleşmeden yıkım kararı verilir. Mahkemelik olan ve dava süreci sonuçlanmamış bir bina nasıl olurda idari bir işlemle ve alınan idari bir karar ile yıkıla bilinir. İlgili mahkeme kararı Avukatımız aracılığıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne 2 kez elden teslim edilmiştir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü; 26,07.2014 tarihli 29072 sayılı resmi gazetede yayımlanan “Anayasa Mahkemesinin: 27.02.2014 tarihli ve 2012/87 Esas – 2014/41 Karar sayılı kararı ile; 6306 sayılı kanunun yıkım konusundaki ilgili maddelerini “Telafisi Güç Ve İmkansız Zararlar Doğuracağından ve İşlem Açıkça Hukuka Aykırı Olması Şartlarını Birlikte Barındırdığı İçin” “İptal” eden kararını açıkça yok saydığı gibi yine Anayasa Mahkemesinin 01.03.2014 tarihli 28928 sayılı Resmi Gazetede ilan olunan 27.02.2014 tarih ve 2012/87 Esas – 2014/5 Karar sayılı “Davası Sonuçlanmayan Binaların Yıkılmaları” konusundaki “Yürürlüklerin Durdurulması” kararını da yok saymaktadır.