Malatya'da Yıkım Kararları Yanlış mı Alındı!?

İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da birçok binanın gereksiz yere yıkıldığını ve güçlendirme yöntemlerinin daha etkili bir çözüm olabileceğini savundu.

İnönü Üniversitesi'nin düzenlediği 'Deprem ve Yapı Teknolojileri Zirvesi 2025' etkinliğinde konuşan Rektör Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, 6 Şubat depremlerinin ardından Malatya'da yaşanan yıkım sürecini değerlendirdi. Prof. Dr. Türkmen, birçok binanın gereksiz yere yıkıldığını ve hasar tespitinde güçlendirme yöntemlerinin daha etkili bir çözüm olduğunu vurguladı.

'Binalarda Yapım Kusurları ve Güçlendirme Çalışmaları' başlıklı sunumunda Prof. Dr. Türkmen, yapıların yapım aşamasındaki hatalara dikkat çekerek, bir binanın depremde yıkılabilmesi için birçok hatanın bir arada yapılması gerektiğini ifade etti. 'Yıkmak için özel uğraşı vermek lazım. Binalarımızda da yıkılsın diye uğraşmışız adeta' diyen Türkmen, yapıların zeminiyle ilgili hatalara da değindi.

Dünyanın birçok yerinde 100, 200 hatta 300 katlı binaların depreme dayanıklı bir şekilde inşa edildiğini belirten Prof. Dr. Türkmen, Türkiye'nin de bu tür yapıları inşa etme teknolojisine sahip olduğunu söyledi.

Hasar çalışmalarında ve yıkımlarda çok ciddi hataların yapıldığını vurgulayan Rektör Danışmanı Prof. Dr. Türkmen, 'Az hasarlı yapılarda hasarsız yapılar zaten hasar almadan o depremi atlattı. Az hasarlı yapılarında güçlendirme ihtiyacı olabilir. Şu kanaat doğru değil. 'Yapı az hasarlı çıktı' diye tamamen sağlam bir bina değil. 'O depremde sağlam olarak çıktı' diye düşünmek gerekiyor. Onların güçlendirmeye ihtiyacı olabilirler. Orta hasarlı yapılarda muhakkak güçlendirme yapmak zorundayız. Zaten o depremi hasarla atlatmış yapılar. Ağır hasarlı yapılarda iki seçeneğimiz var. Güçlendirilebilir ve yıkım gerçekleşebilir. Ağır hasarlı diye yıkılması gerekir şeklinde bir kanaat vardı. Bu çok yanlış bir kanaat. Ağır hasarlı bir yapı güçlendirilebilir belki, Malatya'daki yapıların birçoğu güçlendirmeye müsait yapılardı. Bunu doğru ekiple, doğru projeyle, doğru güçlendirmeyle yapmak gerekiyor. Hasar çalışmalarında ve yıkımlarda çok ciddi hatalar yapıldı. Çok basit bir malzeme ile beton çok sağlam hale getirilip koruyabilecekken yıktık, 'devlet gelsin yenisini yapsın' dedik. Bu konuda mühendis arkadaşlarımız da hatalar yaptılar. Özellikle bu deprem heyecanıyla belki birçok binamızı gereksiz yere yıktık diye düşünüyorum' dedi.

Özel Haber
Yorumlar 7
Sessiz 08 Şubat 2025 18:45

Evet birşey bilmeyen bir prof daha konuşmuş Birincisi Malatya yüksek yapı değil yatay mimariye uygun İkincisi ağır hasar alan binaların temellerini nasıl güçlendiriyor sunuz açık ve net hasar alan temeli güçlendirmeden binaya ağırlık veriyorsunuz çünkü temelin etrafını acip güçlendirme yapamazsınız adam akıllı hasar tespiti bile yapılmadı reklam olsun diye sözde proflar makale yazıyor hepsi bu

Osman 08 Şubat 2025 11:31

Ağır hasar diye rapor verir altına performans analizi yapilmasi lazım diye not düşer. Analiz yapmadıysan ağır hasar diye rapor vermiyeceksin. Bunun Ağır hasar diye rapor verdiği yerde TDBY 2018 performans analizine göre Az Hasarlı çıktı.

Mehmet 08 Şubat 2025 09:27

İnönü Üniversitesinde yıkılan binaaiları bunlar kontrol ettiler. Para peşinde koşuyorlar.

Hikmet 07 Şubat 2025 20:47

Rektör yardımcısı İbrahim Türkmen şahsi çıkar uğruna az hasarlı binaları ağır hasar diye rapor veren inşaat bilgisi olmayan bir kişiliktir.Bunların hesabını nasıl verecek.El ile dökülen beton ile hazır betonu anlamayacak kadar acizdir

Deprem naduru 07 Şubat 2025 18:30

Tespite göre sizde o hatalı bina mütahitlerine ortaksınız 2020 depreminde orta hasar ödeyip onardığnız binalar insanlara mezar oldu

Depremzede 07 Şubat 2025 10:54

Okumayla profösör olursun ancak binanın sağlamlığını inşaat işçisi kadar bilemezsin. Malatya'da hatalı yapı stoğu var. Halada devam ediyor. 10 katlı bina çift bodrumlu olur ve 1x1 taşıyıcı kolonla yapılır 35x80 kolon değildir kusura bakmayın bişey bilmiyorsunuz.

Panik 07 Şubat 2025 07:17

Aynı tespiti bir başka profesör hocamızdan da dinlemiştim. Yıkılması gerekmeyen binaların gereksiz yere yıkıldığını söylemişti.

Bakmadan Geçme