Malatya'da Yetişiyor Faydaları Saymakla Bitmiyor! Hem Lezzetli Hem Şifalı!
Malatya kayısısı, 'güneşin altın yumurtası' olarak bilinir ve bin bir emekle dalından toplanan kayısılar, meşakkatli bir sürecin ardından dünya pazarlarına ihraç edilmek üzere hazırlanır. Dünya kuru kayısı üretiminde liderliği elinde bulunduran Malatya'da, geçtiğimiz hafta başlayan hasat dönemi, bunaltıcı sıcak havaya rağmen hız kesmeden devam ediyor. Avrupa Birliği coğrafi işaret belgesi ile korunan Malatya kayısısı, dalından toplanarak 115'ten fazla ülkeye ihraç ediliyor.
Dünya kuru kayısı üretiminde liderliği elinde bulunduran Malatya'da geçtiğimiz hafta başlayan hasat dönemi, bunaltıcı sıcak havaya rağmen sürüyor.
AB coğrafi işaret belgesi ile kayısının dalından 115'den fazla ülkeye ihracat serüveni ile üreticiler yıl boyunca baktıkları ağaçlardaki meyveleri gerek teknolojinin nimetlerini kullanarak gerekse insan gücü ile topluyor.
Mevsimlik işçilerin çalıştığı bahçelerde toplanan kayısılar, ilk olarak kükürtlü islim damına konulduktan sonra sergene çıkarılarak güneşte kurumaya alınıyor.
Bir bölümü natürel, bir bölümü ise işlenmiş olarak hazır hale getirilen kayısılar daha sonra pazarda satışa çıkıyor.
Bu sezon kuru kayısıda rekolte 107 bin 517 bin ton olarak tahmin edilirken Malatya, Türkiye kayısı üretim alanının yüzde 62, yaş kayısı üretiminin yüzde 38, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90, dünya kuru kayısı üretiminin ise yaklaşık yüzde 55'ini karşılıyor.
Kentte yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlarken kayısıdan ortalama olarak yıllık 450-500 milyon dolar üzerinde gelir sağlanıyor. Türkiye ve dünyada bir marka olan Malatya kayısısının ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısısı olduğu biliniyor.
Faydaları saymakla bitmiyor
Malatya’da nüfusun önemli bir kısmının geçim kaynağı olan kayısı, silkelenip işlendikten sonra önce tezgahlarda sonra da sofralardaki yerini alıyor.
Daha çok ekonomiye ve istihdama olan katkıları ile gündeme gelen kayısının insan sağlığına olan faydaları da saymakla bitmiyor.
Vücut direncini koruması ve özellikle kış aylarında etkili olan virüs salgınlarına karşı bir kalkan görevi yapan kayısının beyinin daha iyi çalışmasını sağladığı gibi kalp, astım, bronşit, kabızlık, mide rahatsızlığı gibi pek çok sıkıntıya da iyi geldiği belirtildi.
Dünya’da kayısının başkenti olarak bilinen Malatya’nın ürünlerinin önemli bir kısmı işlendikten sonra sofralara ulaşıyor.
Kurutma yöntemleri ve uygulanan işlemlerden dolayı sarı ve gün kurusu olarak bilinen iki farklı renkte satılan kuru kayısının sadece ekonomiye değil sağlığa da ciddi katkıları var.