Malatya'da yerinde dönüşüme kaç kişi başvurdu?

6 Şubat depremlerinde binlerce binanın yıkıldığı ve ağır hasar aldığı Malatya'da,  evini veya iş yerini yerinde yapmak isteyen depremzedeler, Yerinde Dönüşüm Projesine yoğun ilgi gösteriyor.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanı Mehmet Özhaski, Malatya'da Yerinde Dönüşüm Projesine başvuranların sayısının 19 bine ulaştığını açıkladı.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır şekilde etkilenen Malatya'da binlerce bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Mahallelerini veya iş yerlerinin bulunduğu bölgeyi terk etmek istemeyen depremzedeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan Yerinde Dönüşüm Projesine yoğun ilgi göstermeye devam ediyor. Katıldığı bir canlı yayına açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yerinde dönüşüm projesine, deprem bölgesindeki vatandaşların ilgi gösterdiğini belirtti. Deprem bölgesinde yapılan başvuru rakamlarını açıklayan Özhaseki, Malatya'da 19 bin civarında başvuru yapılığını söyledi.
Özhaseki'nin açıklamaları şöyle: “Vatandaş evini kendi yerinde yapmak isterse burada destek verelim diye Yerinde Dönüşüm Projesini başlattık. Sayı da baya oldu. Bunun sebebi bir taraftan gerektiği kadar rezerve alan bulamıyoruz, bir taraftan da vatandaş hatırasının olduğu yerde, daha önce çocukluğunun geçtiği veya komşu ilişkilerinin bulunduğu yerden ayrılmak istemiyor. Eski yerinde devam ettirmek istiyor. Biz de yerinde dönüşüm isteyenlere destek vermeye karar verdik. Yaklaşık şuanda 146 bin 376 civarında. Bunlar içerisinde 125 bin kişi konut yapmak için müracaat etmiş, 21 kişi de dükkân vs. yapmak için müracaat etmiş. En fazla müracaat Hatay'da var. 60 bini geçmiş durumda. Kahramanmaraş'ta 20 bin civarında, Malatya'da 19 bin, Adıyaman'da 11 bin civarında vatandaşımız başvuru yapmış.”

Yorumlar 1
Ahsaf 02 Ağustos 2023 14:23

Sayın haber sitesi yetkilileri bir zahmet bakana bir sorun.siz ulaşabilirsiniz.Elazig depreminden sonra hasarsız denilen binalar nasıl yıkılmış.orta ağır denilen binalar nasıl dayanmış.agir denilip yıkılan bina nasıl hafife çevrilip yıkılmış.yani kimse şu an dahi bilimin ışığında hareket edelim demiyor.bu bakan değil mi yıkılan ve hasar alan evler 2000 öncesi diyen.fahri Kayhan Bostanbaşi Karakavak acaba 2000 öncesi inşaa edildiğini kim idda edebilir.hep politik hep politik.bize bilim lazım.orta hasarlı yıkılsın veya onarılsin ama bilime göre karar verilsin.kafayi tırlatmamak elde değil. hafif ve hasarsız neye göre karar verildi.agirdan en direkt hafife dönen binalar neye göre karar verildi.kim idda edebilir bilimsel yol alıyoruz diye.yorgun bina diyorlar sarsılmayan bina var mı.tamam orta hasarlılar yıkılsın.peki değerli bakan bey bu kadar adaletsiz yaklaşımı niye düzeltmiyor.şuan yerinde dönüşüm Malatya Adıyaman Hatay Maraş da İstanbulu ikiye katlamışken bu haksızlığa bile dur denmiyorken biz deprem zedelere 150m2 1 milyon diyorken İstanbul 135 m2 1,8 milyon ver ve bunu hiç bir Allah'ın kulu haksızlik var deyip düzeltmiyorken dolamislar diline bir hasar durumu.asil yorgunluk binalarda değil beyinler de adalette.gercekleri dile getirin.isteyen onarmasin isteyen onarsın ancak bilimi ışığında.deprem bölgesinde bir boya badana neredeyse 50 binleri gördü.nerde ekonomik veriler.bakan geliyor bölgeye boş geldin boş gittin olmaya devam ediyor.yazik bilimsel olmayan adalet bile yok olmaya mahkumdur.yerinde dönüşüm için en az İstanbul a ödenecek miktar kadar deprem şehirlerinde ki yerinde dönüşüm verilecek miktara ses çıkarmamak bize zulümdür.Vallahi kendi adıma söylüyorum eğer ki imkanım var da devletin parasına tenezzül ediyorsam namert olayım.peki sorun ne.sorun çok yetersiz olan yerinde dönüşüm parası sanki bakan beye göre bir lutufmuş gibi lanse edip orta hasarlılari yıkma derdinde.iste yerel bir baba siyasetçi demiyor ki sayin bakan verdiğiniz para inşaat yapma işinin maliyetin zulme döndüğü Malatya da hiçbir şey ifade etmiyor.Şu an deprem şehirleri inşaat maliyeti açısından zalim bir fiyat kıskacında bunu göremeyen görüpte makul bir destek çalışmasi yapmayan devletin yetkileri de na hak konumda.ez cümle bırakın isteyen bilim ışığında evini onarsın.nihayetinde devlet malını en fazla hakeden yetimler ve mazlumlardir.butun bu sözün sebebi bakanın yerinde dönüşüm desteğini gözümüze sokup orta hastalıları yıkma gayreti içinde olması.ve bu bilimsel de değil.bizatihi bakanın ağzından, Cumhurbaşkanımızin takdiri de bu yönde,bu bilim dışı yaklaşımla olaya bakmasi.nr acı siyasi mülahazalar ve toplumsal girdaplar

Bakmadan Geçme