Malatya'da Yerinde Dönüşüm Sorunlarla Boğuşuyor!

Deprem bölgesi illerinden Malatya'da yerinde dönüşüm projesi, birçok sorundan dolayı ilerlemiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından depremzedelere verilen 750 bin TL hibe ve 750 bin TL kredi desteği, artan inşaat maliyetleri karşısında yetersiz kalıyor.

TAKİP ET

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın deprem bölgesinde yerinde dönüşüm yapmak isteyen depremzedelere verdiği 750 bin TL hibe ile 750 bin TL kredi desteği daha temel atılmadan eridi, bitti.

Munzur Press Muhabiri Muzaffer Korkmaz'a konuşan, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bülbüloğlu, inşaat maliyetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, Malatya için 1,5 milyonun yetmesinin mümkün olmadığını söyledi.

1,5 milyonun yetmesi mümkün değil

Günümüz enflasyon şartlarında inşaat ve işçilik maliyetlerindeki artışın günden güne arttığına dikkat çeken Bülbüloğlu, “Yerinde dönüşüme 1,5 milyon rakamının yetmeyeceğini daha öncede belirtmiştik. Daha bir tane dahi ruhsat alınmamış. Bugün 150 metrekare bir dairenin ortalama bedeli vatandaşa 3,5 milyon lira. Bugün 3,5 milyon lira maliyeti olan bir dairenin 1,5 milyon lirasını hibe+kredi olarak devletimiz karşılıyor. Geriye kalan 2 milyon gibi bir rakamı vatandaşa kalıyor. Dolayısıyla 1,5 milyonun yetmesi mümkün değil” dedi.

Müteahhitler, korkuyor

Vatandaşın da bu durumun bilincinde olduğunu söyleyen Bülbüloğlu, “Vatandaş bu serzenişi müteahhide yapacağına yetkililerden talep etse daha mantıklı olacak. Biz yüzde 10 karla yerinde dönüşüme yapmaya razıyız. Ama inşaat maliyetleri ortada. Seçimden sonra doların artacağı yönünde spekülasyon var. Buna bağlı olarak inşaat malzemesinde yine bir artış beklentisi var. Dolayısıyla sabit fiyatla, 1-1,5 senelik anahtar teslim taahhütte bulunmaktan çekiniyoruz” diye konuştu.

İnşaatta yüzde 20 KDV düşürülmeli

Depremzede vatandaşlardan istenen rakamların inşaat maliyetlerinin güncel fiyatları baz alınarak oluşturulduğunu ifade eden Bülbüloğlu, verilen 1,5 milyon rakamının artması gerektiğini söyledi. Evini yerinde dönüştürmek isteyen vatandaşlardan KDV indiriminin yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini dile getiren Bülbüloğlu, “Vatandaş şu anda konutunu yüzde 20 KDV ile değil de yüzde 1 KDV ile dönüştürse orada yüzde 19'luk bir kar elde edecek” açıklamasına yer verdi.

100 metrekare evin maliyeti 2 milyon

İnşaat maliyetleri müteahhit karı hariç 19-20 bin TL'yi buluyor. KDV'si, vergisi dahil her şeyini üst üste koyduğumuz zaman. Dolayısıyla bugün 100 metrekare ev yaptırayım deseniz, müteahhitlik karı hariç 2 milyon lira maliyeti var. Bunun yüzde 10 karla müteahhitte verdiğinizi düşündüğünüz zaman 2 milyon 200 bin lira ediyor. Ama vatandaşın beklentisi 100 metrekare değil, mevcuttaki gibi 140-150 metrekare yapmak” dedi.

Yorumlar 3
M 44 . 05 Mart 2024 17:10

Eğer Devlet Emlak konut yada toki benzeri bir şekilde ise girmezse malatyanin 70% si Yani yüzde yetmişi Evini yaptıramaz sanki yer yokmuş gibi TOKİ YAPTIKLARI YERLERE BAKIN SEHIRIN KAÇ KM DISI ORAYI BEGENEN OLUR VEREN HER KİM ISE GITSIN KENDILERI OTURSUN heryer yıkılmış HER YER BOS gitmişler nereye ev yapmışlar birde milletten ALKIŞ BEKLIYORLAR SIMDI BUNLAR SEHIRDE BIR SURU YERIN OLDUGUNU BILMIYORLARMI ORAYI UYGUN BULAN ZATI MUHTEREMLERE SORUN bir sürü laf uydurur Altta bırakırlar

Mahmut Kesginer 04 Mart 2024 17:30

Malatya da mütaahitle anlaşdik,imar iznini çıkartık proje çizimi başlayinca 17 0 metrekare bürüt,130 metre kare 3+1 ev hernasıl oluyorsa 120 net ve 83 metrekare net 2+1 düşuyor.Sitenin diğer bloklari hasar az gordugunden onlar eski konumda 170 metrekare bürüt ve130 metrekare net evde oturmaya devam ederken depremden mağdur olan biz olduğumuz halde bire de hem evimizi küçültülürken hemde üste devletin verdiği 750 bin faizsiz krediyi ödeyeceğiz.Artı mütaahite ayrıca 600 bin TL fark ödüyoruz.Bu adaletmi,suçumuz depremzade olmak mı?Belediyenin bu kısıtlamalara son vererek vadandaşi mağdur etmemesi gerekir.

Adem 03 Mart 2024 22:16

Böyle yönetim insanlık tarihinde görülmemiştir.olmuşsa da ıslah olmuş yok olmuştur.basiretsizlerin ve liyakatsizlerin sebep olduğu ekonomik yıkımın ardından depremin sebep olduğu zorlu hayat şartlarına rağmen zorla bir düzen kuran İnsanların dünyalık her şeyi yok oldu.ekonominin canına ruhuna cellat olanlar çok büyük bir hizmet ve başarılı bir yönetim sergiliyormuş gibi bizlerin bu acınası tiyatroya alkış tutmamız isteniyor.sizlerin hesabı o kadar zor olacak ki ızdırap olduğunuz bizlerin vebalini de çekeceksiniz.maalesef bu dünya de değil ötelerde.hak ve hukukun olduğunu iddia edecek kadar zavallı değiliz.ülkede satılmadık yer kalmadıktan sonra çöküşün sarstığı bizlere azap oldunuz.paranın ne değeri kalmış.haberinde ki hakikat gibi maffolmuş bir ülkenin acınası fertleriyiz.ne diyor macar başbakanı; Erdoğan sağolsun göç politikasıyla Avrupayı devasa sorunlardan kurtardı.ya ülkemize ne yaptı.hayat şartları ve halimiz ortada.işte 1,5 milyonda yetmez 2 milyon da yetmez.işte gidişat ve bir de mahir ve becerekli bir yönetim sergiliyormuş gibi üfürüyorlar.

Bakmadan Geçme