Malatya'da Yerinde Dönüşüm İlerlemiyor: Vatandaş Artık Müteahhitlere Güvenmiyor!
6 Şubat depremlerinden en ağır hasar alan il olan Malatya'da yerinde dönüşümde bir arpa boyu yol alınamadı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, yerinde dönüşüm konusunda ruhsat alan az sayıda vatandaş bulunduğuna dikkat çekerek, bunun en önemli nedeninin verilen hibe ve kredilerin yetersizliği ile vatandaşların müteahhitlere duyduğu güvensizlik olduğunu belirtti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden yaklaşık 20 ay geçmesine rağmen şehrin yeniden inşa sürecinde önemli bir ilerlemenin kaydedilemedi.
Yıldız, belediye meclis üyelerinden oluşan teknik ekiple birlikte yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “Parti bünyesinde, mimar, mühendis ve şehir plancılarından oluşan bir teknik komisyon kurduk. Bu komisyon, hem belediye meclislerimizde hem de gerçekleştirdiğimiz toplantılarda şehrimize katkı sağlamak için çalışmalarına devam ediyor. Bizler, Malatya’nın yararına olacak fikirlerimizi dile getirerek, sizlere hizmet etmeye kararlıyız. Amacımız bağcıyı dövmek değil, Malatya'nın üzüm yemesini sağlamak.”
Malatya’nın yeniden inşa sürecinde yapılan çalışmalarını rakamsal olarak incelediklerini belirten Yıldız, “Şehrimize ait rakamları incelediğimizse özellikle yerinde dönüşüm çok yavaş ilerlediği ve şehirdeki yeniden yapılanma süreci konusunda bizleri endişelendirmektedir. Örneğin: Yeşilyurt ilçesinde; yerinde dönüşüm için yapı ruhsatı verilen sayı: 35, Battalgazi ilçesinde; yerinde dönüşüm için yapı ruhsatı verilen sayı: 21’dir” dedi.
Yerinde dönüşüm konusunda ruhsat alan az sayıda vatandaş bulunduğuna dikkat çeken Yıldız, bunun en önemli nedeninin verilen hibe ve kredilerin yetersiz olması ve vatandaşların müteahhitlere olan güvensizliği olduğunu belirtti.
Yerinde dönüşümle ilgili çözüm önerini paylaşan Yıldız şunları söyledi:
“18/10/2023 tarihinde; Afetzedelerden kendi yapısını yerinde yapmak isteyenlere konutlar için 750 bin TL hibe verileceği ve 750 bin TL kredi kullandırılabileceği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanmıştır.
• 12/08/2023 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanan yapı yaklaşık birim fiyatı 9000TL/m2’dir.
• 20/02/2024 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanan yapı yaklaşık birim fiyatı 14.4000TL/m2’dir.
• 12/08/2023 tarihi ile 20/02/2024 tarihi arasındaki artış %60’dır.
• 20/02/2024 tarihinden bu yana maliyetlerdeki artış dikkate alınca artışın neredeyse %100 olduğu değerlendirilebilir.
Bahse konu artışlar dikkate alındığında: afetzedelerden kendi yapısını yerinde yapmak isteyenlere konutlar için 1 milyon 500 bin TL hibe verilmesi ve 1 milyon 500 bin TL kredi kullandırılması öneriyoruz.”