Malatya'da veliler kara kara düşünüyor

Eylül ayının gelmesiyle birlikte velileri ve öğrencileri telaş sarmaya başladı. Veliler artan eğitim masrafları nedeniyle zorlanırken,6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da yaşayan ve asgari ücretle geçinmekte zorlanan veliler, çocuklarının okul masraflarını nasıl karşılayacaklarını kara kara düşünüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 eğitim öğretim yılının11 Eylül Pazartesi günü başlayacağını duyurdu. Velileri, ihtiyaç listesini tamamlamanın telaşı sarmaya başlarken, çocukları okula başlamanın heyecanı sardı. Eğitim "ücretsiz" olsa da satın alınacak çok şey var. Defterinden kitabına, servisinden formasına pek çok kalemi barındıran listelerin ortalama maliyeti de yüksek enflasyondan nasibini aldı. Defter, kalem, silgi gibi kırtasiye malzemelerine okul çantası, ayakkabı ve forma eklendiğinde okula başlamanın maliyeti yüksek miktara ulaştı. Buna servis ücreti dahil değil, üstelik yalnızca temel ihtiyaçlar. Yüksek enflasyon nedeniyle fiyatı artan okul malzemeleri velileri düşündürürken, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da, deprem sonrası kira fiyatlarıyla mücadele eden veliler, çocuklarının okul masraflarını nasıl ödeyeceklerini bilemiyor.
Zamlar eğitimi de vurdu. Okullar açılmadan velileri “masrafları nasıl karşılayacağız?” derdi sardı. Ders başlamadan şimdiden dert başladı. Kırtasiye giderleri katlandı. Okulların açılmasına sayılı günler kala okul masrafları velileri kara kara düşündürüyor. Henüz ihtiyaç listeleri tam olarak belli olmasa da veliler yavaş yavaş kırtasiye ve diğer giderler için bütçe hazırlamaya çalışıyor. Veli Ahmet Varol, asgari ücret aldığını ve 2 tane çocuğunun okula gittiğini söyledi. Varol, depremden sonra ev kirası başta olmak üzere, her alan zam geldiğini, geçinmekte zorlandığını ve çocukların okul ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını bilemediğini aktardı. Varol, “Büyük oğlum 7. Sınıfta, küçük oğlum ise 2. Sınıfta. Depremden sonra her şey çok pahalılaştı. Artık neye yetişeceğimi bilemiyorum. Şimdi de okullar açılacak. Malzemeler çok pahalı. Sadece malzeme almakla da kalmıyoruz ki. Çocukların harçlığı, beslenmesi, okul kıyafetleri bunlar bizi zorlayacak. Allah yardımcımız olsun” dedi.Kırtasiye malzemesi satan esnaf, malzeme fiyatlarının geçen seneye oranla yüzde yüze yakın arttığını kaydetti. Velilerin artan fiyatlar nedeniyle, bazı malzemeleri almaktan vazgeçtiklerini söyledi.

Yorumlar 3
Hasan 06 Eylül 2023 08:04

herkesin elinde en kral telefon.Altinda en kral araba,Hersey pahalı diyor.Reise iftira etmayın.Adama oy verdiniz biti daha ne konuşuyorsunuz.Konuşacagınız tek yer sandıktı sıçtınız ordada.Şimdide susun artık.

Cemil 06 Eylül 2023 02:11

Arkadaş doğru diyor benim çocukta okula başlayacak aynı şekil bizlerde nasıl karşılarız diye hesaba düştük ve bu hesaba asla servis ücretini katamıyoruz bile. İşin garip yanı tamam enflasyonu anladık zamoğlu zamda birde bunun üzerine fırsatçı ev sahipleri ve esnafıda ekleyince birde enslasyonu yanına ekle hay maşallah. Asgari ücret 11400₺ sı ev kirası 10.000₺ geri kalanı hesaplamayalım yoksa yeni vir matematik formülü çıkacak ortaya RABBİM FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRMASIN BİZLEREDE YARDIM EYLESİN KARDEŞ

Ada 05 Eylül 2023 10:31

Çok doğru Malatya'da kira uçmuş 7 bin kira ödüyorum okul açılıyor bir okul forması 850 TL servis desen almış başını gidiyor 2 çocuğum var biri liseye yeni başladı servis 1200 diğeri ortaokul onun servisi 950 eşim asgari ücret ile çalışıyor kırtasiye zaten uçmuş ne yapacağız ne yiyeceğiz nasıl okutacağız Allah yardımcımız olsun inşallah

Bakmadan Geçme