Malatya'da Son Durum Ne? Vali Yavuz Güncel Rakamları Paylaştı! İşte Detaylar…
Malatya Valisi Seddar Yavuz, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da inşa sürecine dair son bilgileri paylaştı. İşte detaylar…
BİLSAM (Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi) tarafından düzenlenen Şehir Söyleşileri’nde bu haftanın konusu “Deprem Sonrası Malatya” oldu.
Doç. Dr. Osman Ağır’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa Malatya Valisi Seddar Yavuz, konuşmacı olarak katıldı. Yavuz, kentte deprem sonrası yapılan çalışmalara değinirken, rezerv alanın öneminden bahsetti.
Malatya’daki güncel durumu paylaşan Yavuz, “Bugün itibariyle ilimizde konut ve iş yeri olmak üzere toplam 80 bin 665 hak sahibi bulunuyor. Bunlardan 58 binin ihalesi yapıldı bitti inşaatlar devam ediyor. Şuana kadar 17 bin 438 konutun vatandaşlarımıza teslim ettik. Halen anahtar teslim etme sürecinde 17 bin 438’i devam ediyor. İkizce bölgesinde 8 bin 500 üzerinde konumuzu bitirdik. Anahtarını teslim aldığı halde oturmayan yani şehir dışında yaşayan kardeşlerimiz var. Kırsal konutlarda yaklaşık 17 bin civarında hak sahibi var. Bize müracaat edenler yaklaşık 13 bin 500- 14 bin bandında. Şuanda yaklaşık 13 bine yakın inşaatı fiilen devam ediyor. Şehir merkezinde bizim kaybettiğimiz iş yeri ve konut sayısı ise yaklaşık 41 bin.” dedi.
Malatya’nın zemininden bahseden Yavuz, sağlam yapılar için rezerv alanın gerektiğini söyledi. Rezerv alanların şehir için bir fırsat olduğunu dile getiren Yavuz, şunları kaydetti:
“Malatya'nın zeminin yer altı suyunu çok yüksek olduğunu Malatya'da yaşayanlar olarak biliyoruz. Biz peki rezerv alanları niye yapıyoruz? Rezerv alanları yapmamızın sebebi afete dirençli bir Malatya oluşturmak. Herhangi bir afet meydana geldiğinde binalarının peşinde çaresizce koşsan yeni insanlar görmek ve duymak istemiyoruz. Öyleyse Malatya'nın merkezindeki bu kentsel dönüşümü bir fırsat. Büyük bir imkân olarak görmek ve bunu desteklemek bu şehrin gelecek vizyonu hissetmek demektir.
Diğer taraftan şöyle bir gerçeklikle karşılaşabiliriz. Ekonomik durumu iyi olanların ekonomik durumu iyi olmayanların hakkını küçük bedellerle satın almasının önüne geçmiş oluruz. Bir başka hedefimiz de bu. Biz hem imar ve inşaat faaliyetlerini yapıyor, diğer taraftan da kalbimize elimizi koyuyor ve vicdanımızla hareket ediyoruz.”