Malatya'da Şire Pazarı Bilmecesi… Esnaf Nereye Gitsin!
Malatya'nın tarihi Şire Pazarı esnafı, 6 Şubat depremlerinin ardından yeni yapılan Recep Tayyip Erdoğan Dünya Ticaret Merkezi'ne taşınma konusunda gerginlik yaşıyor. Bazı esnaflar yeni pazara taşınmak isterken, bazı esnafta dükkan maliyetlerini karşılayamayacaklarını belirterek, yerinde kalmak istiyor. 15 Temmuz Şire Pazarı Dernek Başkanı Mustafa Berk, Bin 300 esnaftan sadece 370'inin yeni pazara taşınabileceğini ifade ederek, 'Geri kalan esnafın durumu ne olacak' diye sordu.
Esnaf yerinde kalmak istiyor
6 Şubat depremlerinden etkilenen illerden olan Malatya’da, ticaretin kalbi olarak nitelendirilen ve binlerce ürününün tüketiciyle buluştuğu tarihi Şire Pazarı’ndaki esnafların bir kısmı yeni yapılan Recep Tayyip Erdoğan Dünya Ticaret Merkezi'ne taşınmak isterken, bir kısım esnafta da dükkan maliyetini karşılayamayacaklarını vurgulayarak, yerinde kalmak istiyor. Esnaf, Dükkan fiyatları 4 milyon TL'ye kadar çıktığını, kiraların 300 bin TL'ye kadar ulaştığını bu durumun esnaf için büyük bir yük oluşturduğuna dikkat çekiyorlar.
Şire Pazarı’nda bin 300 tane kayısı toplayıcı esnaf bulunduğu halde, yeni ticaret merkezinde yalnızca 460 tane dükkan yapıldığını belirten Berk, "Çevreyolunun üst kısmında yer alan eski Şire Pazarında 118 dükkanımız vardı. 90'lı yılların sonunda yapılan 15 Temmuz Şire Pazarında 978 dükkanımız var. Yani dükkan sayısı çoğaltıldı. O yıllarda Malatya'nın nüfusu da, kayısı işi yapan esnaf sayısı da hatta kayısı ağacı sayısı da düşüktü. Ona rağmen geleceğe yönelik bir hazırlık yapıldı ve dükkan sayısı arttırıldı. 15 Temmuz Şire Pazarı haricinde dışarıda da 300'e yakın esnafımız var. Yani Malatya'da bin 300 adet kayısı toptancısı esnaf var. Ama görelim ki 2023 yılında Dünya Kayısı Ticaret Merkezi yaptılar ama 460 dükkan tek var. Yetmedi bu dükkanların 90 tanesini de Buğday Pazarı esnafına verdiler. 370 tane dükkan tek Şire Pazarı esnafına kaldı. Bin 300 esnaf, 370 dükkana nasıl sığsın?" dedi.
Esnafın alım gücünün düşük olduğunu vurgulayan Berk, dükkanlar için 4 milyon TL istendiğini ifade etti. Berk, "Sadece 120 esnafımız Dünya Kayısı Ticaret Merkezinde dükkan alabildi. Geri kalan esnafımız dükkan alamadığı için yerinde kaldı. Bir dükkana 4 milyon lira para istiyorlar. Bu kadar esnaf burada kaldı. Bunları ihmal ettikleri yetmedi şimdide burayı yıkmak istiyorlar. Yeni yerde dükkan alan arkadaşlarımız gitsinler ama burayı neden yıkmak istiyorlar. İnsanların ekmekleriyle oynamasınlar. Zaten şu an orada dükkan almak isteyenlerde dükkan alamıyorlar. Çünkü başkaları o dükkanları aldı. Parası olan yatırımcılar orda dükkan aldı, esnaf alamadı. Burası yapılırken Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Büyükşehir Belediyesiyle ortak hareket etti. 170 dönüm arazi Büyükşehir’e devredildi. Orayı yapan şirketin adı İş Kaya onlarda 2 milyon istedi. Esnaf itiraz edince 1 milyon 100 bin TL'ye düşürdü. Kalkınma ajansı üst yapıyı yapıyor, belediye alt yapıyı yapıyor. O firma sadece 4 duvarı yapıyor. O 4 duvar için 2 milyon lira para istiyor. Burada esnafı mağdur ettiler" şeklinde açıklama yaptı.
Esnafların dükkan kiralamak istediklerini ancak istenilen kira fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyleyen Berk, "Orada dükkan tutmaya giden arkadaşlar oldu. Yıllık 300 bin TL kira istendi. Buradaki esnafın sermayesi o kadar değil. Devlet bu adamları yok sayamaz. Bizim talebimiz, devletimiz buradaki esnafa karışmasın. Parası yetmeyen de burada çalışsın. Ekmek kapımızı yıkmasınlar" şeklinde konuştu.