Malatya'da şap uyarısı

Kurban Bayramı yaklaşırken hayvanlarda görünen şap hastalığıyla ilgili uyarılar da gelmeye başladı. Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ekrem Ayaz, Malatya'da geçtiğimiz aylarda hayvanlarda şap hastalığına rastlandığını ve kısa sürede hayvanların aşılanarak hastalığın kontrol altına alındığı ancak önümüzdeki günlerde hastalığın yayılma riskinin olabileceğini söyledi. 

Kurban Bayramının gelmesiyle birlikte hayvan pazarları kurulurken veterinerlerden uyarılar da gelmeye başladı. Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ekrem Ayaz, Kurban Bayramı yaklaşırken, vatandaşların olumsuzlukla karşılaşmaması için hayvan alırken ve satarken dikkat etmeleri gereken noktaları açıkladı.

Sağlık raporu alınmalı

Geçtiğimiz aylarda hayvanlarda şap hastalığına rastlandığını ve kısa sürede hayvanların aşılanarak hastalığın kontrol altına alındığını vurgulayan Ayaz, “Malumunuz üzere ülkemizde kısa süre önce Afrika kökenli şap hastalığı ile sarsıldı. Bakanlığımız kısa süre içerisinde aşı üretip hastalığı kontrol altına almış olsa bile bu tür hastalıkların yayılması hayvan hareketlerinin artması ile tekrar ortaya çıkabilir. Nakil öncesi muhakkak veteriner sağlık raporu almaları gerekmektedir. Kurban dönüşü satılmayan hayvanların geri getirilirken besilerindeki diğer hayvanlardan uzak bir yerde belli bir süre karantinada bekletmelerinde fayda vardır. Bir diğer önemli konu kesim öncesi hayvanların zapturapt altına alınırken uzman birinden destek almalarıdır” dedi.
Kurbanlık seçerken dikkat
Vatandaşların, kurbanlık hayvan alırken, hayvanın kurbanlık vasfını taşıyıp taşımadığına da dikkatle bakmalarını gerektiğinin altını çizen Ayaz, “Büyükbaş kurbanlık seçecek vatandaşların öncelikle dikkat etmesi gereken şey süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerin yerini almış olması (halk arasında kapak açmış olması) küçükbaş hayvanların en az altı aylık olmaları gerekmektedir. Hayvanların canlı bakışlı tüylerinin parlak olması herhangi ve tercihlerini erkek hayvandan yana kullanmaları büyük önem arz etmektedir” ifadelerine yer verdi.

Veteriner hekimlere danışınız

Kurban satış noktalarında veteriner hekimlerin görev yapacağını belirten Ayaz, vatandaşların veterinerlerden yardım alabileceğini açıklayarak, “Vatandaşlarımızın dini vecibelerini yerine getirirken sorun yaşamamaları için satış ve kesim yerlerinde meslektaşlarımız herhangi bir zoonotik hastalık riskine karşı teyakkuzda olacak ve vatandaşlarımızın hizmetinde olacaklardır. Vatandaşlarımızın kurbanlıklarını belediyelerin uygun gördüğü kesim hanelerde kesmelerini şimdiden kesim yerlerinden sıra oluşturmalarını öneriyoruz. Kendi imkanları ile kesen vatandaşlarımızda olası şüpheli durumlarda en yakın veteriner hekime danışmalarını öneririz. Kurbanlık etlerinin mümkün olduğunca iri parçalar halinde dilendirilmesi etin daha yumuşak kıvamda olacağını ve kasın ete dönüşeceğini ve daha lezzetli olacağını belirtirim. Şimdiden tüm vatandaşlarımızın bayramını tebrik eder kazasız bayramlar dilerim” diye konuştu.

Bakmadan Geçme