'Malatya'da sanki deprem olmamış' 

6 Şubat tarihli depremlerden en fazla etkilenen illerden olan Malatya'da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, kentte yayın yapan bir televizyon kanalında açıklamalarda bulundu. Gürkan, Hatay'dan gelen bir vatandaşın, 'Hatay'da ne su var ne bu var, ne o. Burada sanki deprem olmamış gibi' açıklamaları dikkat çekti. 

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonrası Malatya'da, yıkılmayı bekleyen binlerce bina varken, yıkılan yüzlerce binanın enkazı yerinde dururken, Başkan Gürkan, katıldığı bir televizyon programında Hatay'dan gelen bir vatandaşın kendisine, ‘Hatay'da ne su var ne bu var, ne o. Burada sanki deprem olmamış gibi' açıklamaları kamuoyunda Malatya'da depremin izleri çabuk silinmiş Malatyalıların mı haberi yok? şeklinde yorumlandı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, kentte yayın yapan bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Başkan Gürkan, programda yaptığı konuşmada, yöneticilerin yaşanan depremlerden ders alması gerektiğinin altını çizerek, “Bizim sorgulamamız gereken ve kendimizi eleştirmemiz gereken konular var. Yerel yönetimler ve genel yönetimdeki idarecilerin ders alması gerekiyor. Erzincan, Muş, Sakarya depremini yaşadık. Bu depremlerden alacağımız ders şu; “Bir kere jeolojik etüt yapılmadan hiçbir yere yapı yapılmaması gerekiyor. Devletin kriterlerine mutlak riayet edilmesi gerekiyor. Kat verilirken aşmak serbest diye bir lakaytlık oluşmuş. Biz gelirken, ilk mecliste aşmak serbestleri kaldırdık. ‘Yani yer benim, gök Allah'ın çıkabildiğin kadar çık' Bir mantalite koymamışlar. Bir sınır koymamışlar. Yani herhangi bir üst sınır koymamışlar. Eski binalar 1999 deprem öncesi yönetmeliğe göre yapılmış. Burada o standartlara uyulmamış. 1999 ve 2011'den sonra yapı denetimi var. Bu dönemde yapılıp da yıkılan evlerle ilgili sorgulamamız lazım” dedi.

Benim keşkem yok

Gürkan, birçok binalar yaptırdığını ancak yapılan binalarda ağır hasarlı binanın bulunmadığına ve toplumda yapılanları çarpıtmak isteyen insanların olduğuna dikkat çekerek, “Benim keşkem yok diyorum. Ben bunu deyince insanlar hücuma geçiyor. Bize Battalgazi'de tarım alanlarını imara açın dediler açmadık. 5 kattan fazla ver dediler vermedik. Burada Yeşilçam'dakilere benden önce verdikleri için vermek durumunda kaldık ve zemin etütlerini yaptık. Yoksa vermeyecektim. Çok binalar yaptırdık; okullar, kışlalar, kütüphaneler yaptırdık. Şu anda yaptığımız ve ruhsat verdiğimiz yapıların hiçbirinde ağır hasar yok. Bir tanesinde ağır hasar olsaydı kıyameti koparırlardı. Herkes aklını başına devşirmeli. Bu toplumda hala algıyla bir şeyleri çarpıtmakla uğraşanlar var. Cenabı Allah ne diyor; bir millet kendi durumunu düzeltmedikçe, Allah o milletin durumunu düzeltmez. Bir kere kendi durumumuzu düzeltmemiz lazım” diye konuştu.

Gazetecilere de büyük görevler düşüyor

Kentte yapılan binalarda yapı standartlarına uyulmadığını belirten Gürkan, “Binaların altına kolon koydurtmamışlar manzarası güzel olsun diye. En fazla 6 katta bir bodrum konulması gerekir. Yani normal yapı standartlarında ama koymamışlar. Yapıların içerisine fırın koydular. Burada gazetecilere de büyük görevler düşüyor. Birinci tespitler gözlemsel tespitler, ikinci tespitler daha detaylı teknik tespitler. Biz duyduk ki vatandaşın eşyaları avizeleri, kapı ve pencereleri yani 500 bine yapılmayacak malzemeyi 5'e alıyorlar. Açıklama yaptık. Bu zevatlardan ses çıktı. Bu memleketin fitnecilerinden çıktı. Biz bunu toplumun görmesini istedik. Millete bir şey diyemiyoruz. Zihinlerini öyle bulandırdılar ki. Kimin kafasında soru varsa size iletsin bize sorun.Artık neşteri vurmamız lazım. Bu toplumda bu tip insanları artık hakkettikleri yerde olması gerekiyor. Burada gazeteci arkadaşlarımıza da önemli işler düşüyor. Hiç kimse demesin ki ben bilmiyorum. Herkes her şeyi biliyor. Tefekkür ettiğimiz zaman doğruyu yanlışı herkes bilir. Şeytani şeylerle zihinleri kalpleri mühürlenmişse, bir şey diyemiyorum onlar artık şeytanlaşmıştır. Onlarda bilir” dedi.

Yıkmak kolay yapmak zor

Acil eylem planında Malatya kadar doğru yönetilen bir ilin olmadığını ifade eden Gürkan, “ Bir ara yaygara yaptılar Malatya söylenmiyor. Malatya kadar acil eylem planında doğru yönetilen bir şehir yok. 200 senede kurulan şehri siz iki ayda yapamazsınız. Bu kolay değil. Yıkmak kolay yapmak zor. Bunu da eleştirdiler. Binalar sağlıklı olduğu zaman 7.7 büyüklüğünde ki depremler insan öldürmez. Zarar verir ama öldürmez. İki büyük deprem yaşadık kar tipi devam ediyor. Biz bunu acil eylem planı olarak değerlendirdik. İnsanlar zihinlerini pisliklere bulaştırmazlarsa Allah onların ferasetini açar. Erkenek bizim en uç noktamız. Biz 20 dakika sonra enkaz başındaydık” şeklinde konuştu.

Yorumlar 5
Malatya Sever 06 Şubat 2024 08:59

eğer malatya bugun ulusal basında yer almıyorsa bu açıklama içindir hakkımız haram olsun

Malatyalı44 04 Ağustos 2023 10:44

İzin vermemiş.. Sen daha yeşil alanda geçici ruhsatlı olan kuyumcular çarşısıni kaldıramadın.. Seni kimse takmıyor.. Bir de konuşman diken misali oldu. Konuştukça insanların canını daha da acitiyorsun. Az sus icraat yap..

Mustafa Kadıoğlu 03 Ağustos 2023 20:56

Bu söze söylenecek tek cümle var. Bunların ar damarı çatlamış

Bilen bilir 03 Ağustos 2023 18:18

Vay vay vay baskanim yine komusmus ya

hasan 03 Ağustos 2023 18:02

ne kadar kibirli bir adam bu. sürekli tv ye çukıp kendini övüyor. Malatya nın suyu Allah vergisi duyunda zanneder kibtaşıma du getirdiniz. hazır suyu temiz bile veremiyorsunuz kalkmış kendini övüyor, Hatay la Maraş la kıyaslıyor birde Hatayda Maraşta kaç kişi öldü, oralardaki deprem şiddeti ile burada ki bir mi? çık vatandaşına bir sor, mahalleleri bir gez , önceden ayarlanmış yerleri gezmeyle kimseyi kandıramazsınız

Bakmadan Geçme