Malatya'da rezerv alanlarda inşaat çalışmaları başladı… Mağduriyetler Artıyor!

Malatya'da, 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin ardından rezerv alan ilan edilen Çavuşoğlu Mahallesinde yapılacak olan konut ve iş merkezi proje çalışmaları, mahalle esnafını mağdur ediyor. 6 Şubat depremlerinde işyerlerini kaybeden esnaflar, kendi imkanlarıyla yapmış oldukları derme çatma işyerlerinden çıkarılmak isteniyor. Kendilerine yer verildiği takdirde dükkanları boşaltacaklarını belirten esnaflar mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. 

Bizlere yer gösterilsin

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da kentin yeniden imar ve inşa çalışmaları sürüyor. Şehrin yeniden ayağa kaldırılması için Malatya genelinde yaklaşık 45 bölge rezerv alan ilan edildi. Bu alanlardan biri olan Çavuşoğlu Mahallesinde 404 konut, 114 dükkan ve 12 ofis için ihale tamamlandı ve inşaata başlandı. Bölgedeki inşaatın bir yıl içerişinde tamamlanması planlanıyor. Ancak, rezerv alanı içerisinde bulunan esnafın mağduriyeti artıyor. Yaşanan depremlerde işyerlerini kaybeden esnaflar, derme çatma kendi imkanlarıyla yaptıkları geçici iş yerlerinden çıkarılmak isteniyor. Rezerv alanına karşı olmadıklarını belirten esnaflar, kendilerine yer verildiği takdirde alanı boşaltmak istediklerini söylediler.

Esnaf Mağdur

Çavuşoğlu Mahallesi Muhtarı Ferhat Dönmez, rezerv alanı içerisinde çalışmaların başladığını, şantiyede işlerin hızlı ilerlemesi için esnafın alandan tahliye edilmek istendiğini ancak esnafa yer belirtilmediği için esnafın mağdur olduğunu söyledi. Dönmez, sorunun çözülmesi için yetkililerden destek beklediklerini ifade etti.

Biz çocuğumuza ne yedireceğiz?

Çavuşoğlu Mahallesi'nde oto tamirci esnafı olan Oktay Çelik, depremde dükkanının yıkıldığını, depremlerin ardından kendi imkanlarıyla baraka kurup çalışmaya başladığını söyledi. Devlet yetkililerinden kendilerini mağdur etmemelerini talep eden Çelik, “Depremde buradaki bütün dükkânlarımız yıkıldı. Biz zar zor kendimize burada bir dükkân açtık. Dükkân açtıktan sonra buraya şantiye geldi. Şantiye geldikten sonra bize çıkın deniliyor. Biz nereye gidelim? Bu zorlukta bu depremde her şeyi atlattık. Ne verdiler bize? Biz çocuğumuza ne yedireceğiz? Şantiyenin içinde ekmek parası peşinde koşturuyoruz ki çoluğumuza çocuğumuza ekmek götürüyoruz. Yani biz ne yapalım? Devlet niye bizim elimizden tutmuyor? Bize gelip neden demiyorlar ki kardeşim? Gel sana bir yer yaptık” dedi.

33 yıllık esnaflığım bitecek

Dükkân kiralarının 30 bin liradan 250 milyara kadar yükseldiğini kaydeden Çelik, devletin depremzede esnafa sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Yetkililerden kendilerine sadece yer tahsis etmesini istediklerini aktaran Çelik, şu ifadeleri kullandı: “Dükkân kiraları 30 bin liradan 250 milyar TL'ye yükseldi. Ben bu 250 milyar TL'yi nereden bulacağım? Dükkân sahibine mi çalışayım? Yani bizde zerre bir gelir yok. Günde iki-üç tane arabadan kazandığımızla evimize çoluğumuza çocuğumuza ekmek götürüyoruz. Devlet büyüklerimizden bizim tek isteğimiz bize bir yer temin etsin. Bir şantiyeyi bırakalım ki rahat rahat çalışsınlar. Biz de işimize gücümüze bakalım. Herhangi bir evrak da gelmedi. Şantiyeyi dibimize kurdular. Devlet büyüklerimiz bizim ricamız gelsinler bizi bu halimizi bir görsünler. Burada bir tane esnaf değiliz. Aşağı yukarı on tane esnafız. Hepimiz de perişanız. Bakın bir baraka koymuşuz. Bu barakanın içerisinde çalışmaya çalışıyoruz ve bu barakayı da bizim şu anda elimizden aldılar. Diyorlar ki çıkın Nereye gideceğiz? Yani kendi imkânlarımızla yaptık. Şu anda hiçbir şeyim yok. Biz devletimize vergimizi ödüyoruz. Bizim her yerde resmiyete ait kayıtlarımız var. Hiç kimse bizi tutmuyor. Ne yapmamız lazım? Bizim tek isteğimiz devlet büyüklerimizin bizim gelip elimizden tutması. Başka da bir şey istemiyorum. Bize yer temin edin biz bir şey istemiyoruz. Bize bir arabalık yer versinler. Ben 33 senelik esnafım ya. 33 senedir esnaflığımı artık öyle bir noktaya getirdiler ki neredeyse bırakacağım.”

Biz nereye gideceğiz?

Mahallede bulunan başka bir esnaf ise belediyeye ait alanda durdukları halde dükkanların kaldırılacağını söyledi. Nereye gideceklerini bilmediklerini belirten esnaf, “Lastikçiyim. 20 seneye yakın bu mahalledeyim. Dükkân yıkıldı. Şu an yerine şantiye geldi. Normalde bizim şantiye bir zararımız yok. Şu an kurduğumuz yer belediyeye ait. Belediyenin kendi resmi yeri ama şirket bize kalkın diyor. Burası şirkete ait olmadığı halde bizi buradan kaldırıyorlar. Biz nereye gideceğiz. Biz ne yapacağız? Bize yer göstersin. Senin dükkânın şurası olacak. Ben de en azından kendi çevreme, kendi müşterime diyeyim, benim dükkânım burada. Ben 3 gün buradayım, 5 gün oradayım. Dükkânı sırtımıza dolap gibi takmışız. Mahalle mahalle geziyoruz. Sorun bize yer tahsil edilmemesi” şeklinde konuştu.

Özel Haber
Yorumlar 1
Mahmut 20 Mayıs 2024 13:49

Sayın çevre şehircilik müdürüm ve Battalgazi belediye başkanım 43 rezerv alanı varda Mehmet buyruk caddesi vali konağının karşısı neden yok hani orda çalişma yapacaktınız bi bilgi verseniz seviniriz mehmet buyruk caddesi vali konağının karşısında bi sürü apartman ve site yıkıldı ordaki halkın yerınde dönüşüme kesinlikle gücü yetmez orayı bi kaç zengine bırakmayın siz devlet büyüklerimizden oranında rezerv alanı olmasını istiyoruz saygılarımla

Bakmadan Geçme