Malatya'da Rezerv Alanlarda İnşa Edilecek Konut Sayısı Belli Oldu!
Malatya Çevre Şehircilik İl Müdürü Cengiz Başer, 6 Şubat depremlerinin ardından kentte başlatılan konut inşaat çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başer, Malatya'da 41 rezerv alanda toplam 71 etapta konut yapımının planlandığını belirterek, rezerv alanlarda toplam 41 bin 184 bağımsız birim inşa edileceğini ve bu birimlerin içerisinde ticaret alanlarının da yer alacağını açıkladı.
Malatya Çevre Şehircilik İl Müdürü Cengiz Başer, 6 Şubat depremleri sonrasındaki kentte yapılan çalışmalar ve rezerv alanlara ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başer, Malatya'da 41 rezerv alanda toplam 71 etapta konut yapımının planlandığını belirtti.
Taştepe bölgesinin beş ayrı alana bölündüğünü ve bu alanlarda inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirten Başer, Niyazi Mısri Mahallesi'ndeki dördüncü merkez etabı birinci etabının ihalesinin tamamlandığını ve inşaat çalışmalarının başladığını vurgulayarak, bu bölgelerde yıkılması gereken yapıların yıkım işlemlerinin de devam ettiğini söyledi.
Başer, 23 rezerv alanın ihalesinin tamamlandığını ve 16 tanesinin projesinin TOKİ'ye gönderildiğini belirtti. Kalan projelerin de 31 Aralık'a kadar ihaleye çıkartılacağını ifade etti. 9 etapta ise proje çalışmalarının devam ettiğini ve bazı korunacak alanlar nedeniyle projelerde revizyon yapıldığını söyledi. Müdür Başer, rezerv alanlarda toplam 41 bin 184 bağımsız birim inşa edileceğini açıkladı.
Rezerv alanda hak sahibi vatandaşların mağduriyet yaşamayacağını dile getiren Müdür Başer, “Rezerv alanda kaç dairesi varsa aynı sayıda dairesini alacak. Parsel değeri de verilecek. Hem konut hem parsel ayrı ayrı değerlendirilecek. Normalde şu an mevcut imar planı da ne ise mevcut imardaki değerine göre değerlemesi yapılacak. Atıyorum değeri biçildi. İki milyon bir değer biçildi o transferdir yani. Yani rakamsal olarak söyleyeyim. Daireye karşılık dairesini alacak, isteyen parasını alıp çıkabilecek” dedi.
Vatandaşların borçlanma konusunda endişelenmemesi gerektiğini belirten Başer, toprak seviyesinin altındaki imalatların maliyete dahil edilmeyeceğini ve sadece toprak üstündeki seviyenin maliyetinin vatandaşa yansıtılacağını söyledi. Ayrıca, deprem bölgelerindeki borçlanmalarda Cumhurbaşkanı'nın yapacağı indirimle ilgili olarak da bilgi veren Başer, “Biliyorsunuz deprem bölgelerindeki borçlanmalarda Cumhurbaşkanımız bir indirim takdir ediyor. Artık kaç takdir eder? Yüzde otuz mu, kırk mı, elli mi? bilemiyoruz tabii. Yapısı ayaktaysa onu da maliyetten düşüp ona göre bedel çıkarılacak. Maliyet ihale yapıldığı tarihten itibaren hesaplanacak. Ödemeler; ev teslim edildikten 2 sene ödemesiz ve sıfır faizli, 18 yılda 216 ayda ödemeler tamamlanacak” şeklinde konuştu.
Başer, rezerv alanların vatandaşların güvenliğini sağlayan önemli projeler olduğunu vurgulayarak, vatandaşların çocuklarını ve ailelerini rahatlıkla yaşatabilecekleri güvenli yaşam alanları oluşturulduğunu ifade etti.
Malatya'nın merkez ve kuzey kuşak arasındaki alanın yeni bir merkez haline geldiğini belirten Başer, rezerv alanların şehirleşmesinin hızlandırılacağını söyledi. Çevreyolu altı ve üstü ayrımının ortadan kalkacağını ve şehrin sıkışıklıktan kurtulacağını ifade etti.