Malatya'da Rezerv Alanı Sorunu Büyüyor, Esnaf Mağduriyeti Artıyor!
Malatya'da, 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin ardından rezerv alan ilan edilen Çavuşoğlu ve Bentbaşı Mahallelerinde yapılacak olan konut ve iş merkezi projeleri, mahalle esnafının mağduriyet endişesini artırıyor. Rezerv alanına dahil olan sanayi esnafına ne bir bilgilendirme yapıldı ne de bir tebligat gönderildi.
6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da kentin yeniden imar ve inşası için çalışmalar sürüyor. Kentin yeniden bir bütün olarak kaldırılması için Malatya genelinde yaklaşık 45 bölge rezerv alan ilan edildi.
Ancak şehirde rezerv alan karmaşası ve bilmecesi sürüyor. Karmaşaya rağmen bazı bölgelerde rezerv alana yapılacak projelerde netleşmeye başladı. Bu kapsamda Yeşilyurt ilçesinde 19. bölge olan Çavuşoğlu ve Bentbaşı Mahallelerinde 404 konut, 114 dükkan ve 12 ofisin inşaatın ihalesi tamamlandı. İhalesi yapılan bölgedeki inşaatın bir yıl içerişinde tamamlanması planlanıyor.
Sorunlar bir an evvel çözüme kavuşturulmalı
Rezerv alan ilan edilen mahallelerden olan Bentbaşı mahallesinde kule vinç dikildi, çalışmalara başlanacak ancak bölgede hizmet veren esnafa herhangi bir açıklama ve hizmet vermeye devam edebilmeleri için yer gösterimi yapılmadı. Esnaf, verilen sözlerin yerine getirilmesini talep ediyor. Yaklaşık 17 dükkanın ve mahkeme süreci tamamlanmayan binaların bulunduğu Bentbaşı Mahallesinin inşa alanın hızlı ilerlemesi için sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Muhtar Yakup Korkmaz, rezerv alanı ile ilgili esnafın yetkililer tarafından bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Esnaf serzenişte
Bentbaşı Mahalle Muhtarı Yakup Korkmaz, rezerv alanına girilen alanlar ile ilgili esnafların tam bilgilendirilmediğini belirterek, “Mahallemizin belirli noktası yıkımın en çok olduğu yerler rezerv alanına girdi. Mahallemiz tek proje olan Çavuşoğlu Mahallesinde rezerv alanı içerisinde yer aldı. Bu projede ihalesi yapılmış 404 konut, 114 dükkan, 12 ofis yapılacak. Rezerv alanına girilen alanlarda vatandaşımız, yetkili ağızdan net haber duymak istiyor. Esnafların dükkanlarının metrekaresi birbirinden farklı, büyük olan ve küçük olan esnafın hakları nasıl olacak. 2 bin metrekare alanı olan esnafımız diyor ki 100 metrekare ile ben aynı mı olacağım. Ya da bağımsız bölümü olduğunu söyleyen esnaflar diğer esnaflarla ortak mı olacağız diye soru soruyorlar. Vatandaşların belirsizlik konusunda serzenişi var.
Konutlara ve dükkanlara biran evvel kavuşalım
Yaklaşık 17 esnafın olduğu Bentbaşı Mahallesinde, depremlerde dükkanları yıkılan esnaf kendi imkanlarıyla derme çatma dükkan yaptığını belirten Korkmaz, “Burada yaklaşık 17 esnafımız var. Yetkililerimizden istediğimiz bilgilendirmek. Burada dükkanı bulanan esnafımızın dükkanı depremde yıkıldı. Yerine kendi imkanlarıyla konteyner yer yaptı. Mağdur esnafımıza yer tahsis edilecek mi? Bizler hizmete, rezerv alanına karşı değiliz. Sağlam konutlar yapılacak, belki metrekaremiz düşürülecek ama kafamızı sağlam yastığa koyup rahat bir şekilde kalkacağız. Vatandaşımızın yeri yıkılacak, yer tahsis edilecek mi? Esnaflarımız bu süre zarfından bir yere yerleştirilip ekmeklerini az da olsa kazanabilecekler mi? Bin 800 metrekare yeri olan ile 100 metrekare yeri olan vatandaşımızın hak sahiplikleri nasıl olacak. Bu konurda net açıklama bekleniyor. Çavuşoğlu mahallesi ile ortak proje rezerv alanına dahil edildi. Şu an Çavuşoğlu’nda rezerv alanına dahil edilen iki parselde sıkıntı yok. Esnafta kalmadı. Rezerv alanını yapacak olan firmamız oradan başlayacak. Bir kule vinç kuruldu iki tane daha kurulacak. Bizler de mahkemeliklerin ve diğerlerinin bir an önce cevabı kavuşturulup. Bir an önce başlatılıp vatandaşlarımıza bir an önce evlerimizi, dükkanlarımızı vatandaşlarımızı ve esnafımızı bilgilendirerek tahsis edilmesi lazım” şeklinde konuştu. Muhtar Korkmak, rezerv alanına dahil edilen ağır hasarlı dükkanlara tebligat gönderilmediği bu konuda da esnafın bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Rezerv alanına karşı değiliz! Bize yer tedarik etsinler!
Bentbaşı Mahallesinde tamirci dükkanı bulunan Hüseyin Öztürk, depremlerde dükkanının yıkıldığını daha sonra kendi imkanlarıyla konteynerden dükkan yaptığını söyledi. Öztürk, derme çatma yaptığı yerin yanına kule vinç inşa edildiğini belirterek, “Oto tamir atölyem ilk depremde yıkıldı. Yerine konteynerden geçici olarak dükkan yaptık. Dükkanın önüne de kule vinçi kurdular. Biz mağduruz, evimize ekmek götürüyoruz, kredilerimiz var onları yatırmamız lazım. Belediyemiz burada ne olacak diye bir şey söylemiyor. Bize yer de göstermiyorlar. Biz belediyeden yer istiyoruz. Burada yaklaşık 20 esnafımız var. Buradaki dükkanlar yıkılacak ama belediyenin yaptığı bir çalışma yok. Bize dükkan yapılacak dediler bir buçuk yıl geçti hala dükkanlarımız yok. Rezerv alanı için bize bilgi verilmedi ve tebligat gelmedi. Kule vinçi dükkanımın önüne kurdular. Dükkanımızda 15-20 araç yaparken şu anda bir-iki araç yapabiliyoruz o yüzden mağduruz. Bunu belediyemiz, milletvekillerimizin bunu görmesi lazım. Yıkılıyorsa bize yer tedarik edilsin. Dükkanlarımız yapılana kadar kalalım. Biz rezerv alanına karşı değiliz, bana yer gösterseler oraya gidelim. Yoksa buranın önce yapılması bizim için de daha iyi. Bizler dükkanlarımıza ve evlerimize yerleşiriz” diye konuştu.
Yer temin edilsin!
Sanayi esnafı Bülent Güleryüz, dükkanının depremlerde yıkıldığı ve kendi başına konteyner yer açtığını belirterek, dükkanının rezerv alanına dahil edildiğini ve kendilerine bilgilendirme yapılmadığını ifade etti. Buradan çıkmamız gerekiyor fakat yer yok. Muhatap yok karşımızda bizde ne yapacağımız şaşırdık. Kimseden bilgi de alamıyoruz. Bekliyoruz. Esnaf olarak mağdur durumdayız ne yapacağımızı bilmiyoruz.” İfadelerini kullandı. Bentbaşı ve Çavuşoğlu mahallelerini kapsayan inşa çalışmalarına öncelikli olarak yıkımların tamamlandığı Çavuşoğlu Mahallesinden başlanılacağı öğrenildi.