Malatya'da Rezerv Alan Tartışması Büyüyor: 2 Mahalle Birbirine Düştü! TOKİ Konutları mı, Yerinde Dönüşüm mü?
Malatya'da rezerv alan kararları nedeniyle mahalle sakinleri arasında gerginlik yaşatıyor. Yeşilyurt ilçesi (Çırmıktı) bölgesindeki kimi vatandaşlar rezerv alan isterken kimileri de buna karşı çıktı.
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi (Çırmıktı) bölgesindeki iki farklı mahallede yaşayan vatandaşlar arasında rezerv alan gerginliği yaşandı. 6 Şubat depremlerin sonrasında yıkımın büyük olduğu Çırmıhtı bölgesinde bulunan Hamidiye mahalle sakinleri TOKİ’nin verdiği İkizce Mahallesi yerine, kendi mahallelerinde rezerv çalışmalarının başlatılmasını ve kendi yerlerinde konut yapılmasını istiyor. Ancak bölgede bulunan Hıroğlu Mahallesi sakinleri ise bu duruma karşı çıkıyor.
6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen iller arasında yer alan Malatya’da deprem sonrası yapılan rezerv alanı çalışmaları depremzede 2 mahalleyi karşı karşıya getirdi. Hamidiye mahalleri TOKİ’de konut çıkmasına rağmen bulundukları mahalleliyi terk etmek istemediklerini ve rezerv alana dahil edildiği halde herhangi bir çalışma yapılmadığını belirtti.
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Hıroğlu Mahallesi ile Hamidiye Mahallesi arasındaki rezerv alanı tartışmaları büyümeye devam ediyor. 6 Şubat depreminden büyük yıkım yaşayan ilçede, mahalle sakinleri TOKİ’nin verdiği İkizce Mahallesi yerine, kendi mahallelerinde rezerv çalışmalarının başlatılmasını ve kendi yerlerinde konut yapılmasını istiyor.
Hamidiye mahalle muhtarı Abdullah Ataşdemir, konteynerlarda yaşamanın zorluklarına dikkat çekerek, vatandaşların kendi evlerinde yaşamak istediğini belirtti. Mahalle imamı Ahmedi Mahmut Özendi ise, köklü geçmişleri olan mahallelerini terk etmek istemediklerini ve yerinde dönüşümün önemini vurguladı.
Konteynırda Yaşamak Artık Zorlaşıyor
Rezerv konusunda ve yerinde dönüşüm konusunda bilgi verildi ancak herhangi bir çalışma yapılmadığını söyleyen Yeşilyurt Hamidiye Mahallesi Muhtarı Abdullah Ataşdemir, “Bizim sıkıntımız 2023 depremlerinden bu yana 2 yıl geçti, hala mahallemize, ne bir çivi çakıldı, ne bir rezerv konusunda veyahut da yerinde dönüşüm konusunda bilgi verildi.
Vatandaşlarımızın her geçen mağduriyeti artıyor. Konteynırda yaşamak artık zorlaşıyor. Biz artık yerinde dönüşüm istiyoruz. Kendi evlerimizi istiyoruz. Sesimizi duysunlar. Vatandaşımızın şikayetleri gün geçtikçe büyüyor Bahçede kalanı var, konteynerde kalanı var, dışarıda akrabasının yanında kalanı var. Çok mağduriyetler yaşanıyor. Bu mağduriyetler de gün geçtikçe artıyor. Artık bir yerde oturmak istiyoruz. Kendi yerimizi istiyoruz. Yerimizde evlerimizin yapılmasını artık istiyoruz” dedi.
1 Metre Yerimiz de Gitse, Bin Metre Yerimiz de Gitse Terk Etmiyoruz
1 metre yerimize gitse, bin metre yerimiz de gitse burayı terk etmek istemiyoruz diyen Mahalle İmamı Ahmedi Mahmut Özendi, “Ben bu mahallenin yıllarca 28 yıllık imamlığını yaptım. Buralıyız da kimse Yeşilyurt'un kaderiyle oynamasın. Maksadımız örf adet geleneklerimizi kırmasın konu komşu akrabalar aynı yerde yaşamayı düşünüyoruz. Onun için biz 1 metre yerimize gitse, bin metre yerimiz de gitse burayı terk etmek istemiyoruz. Dışarılarda saray da verilse biz oraya gitmek istemiyoruz.
Yetkililerden ben bizim isteğimiz bir an önce buraya çivinin çakılması bu insanların mağduriyeti giderilmesi. Şimdi burada çatlak sesler çok olduğu için bazı şeyler geri kalıyor. Ama maksadımız bu memleketin hayrına neyse rezerv alan olmasını istiyoruz. Bu memlekette yaşayan insanların geçmişini silmek öyle kolay bir şey değil. Burada bizim atamız dedemiz burada yaşamış biz biz de gözlüyoruz ki biz de burada yaşayalım. Ve bu memleketi terk etmeyelim diye düşünüyoruz. Bizim burada yerleşkelerimiz var, bağımız, bahçemiz var. Onun için burayı terk etmek istemiyoruz. Başka bir yerde yaşamak istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Neden 5 Arsayı Birleştirip 2 Kişiye verip 3’ünü TOKİ’ye verelim ki?
5 tane arsayı birleştirip 2 kişiye ev verip geri kalan 3’ünü TOKİ'ye mahrum edildiğini söyleyen Hamidiye Mahalle sakinlerinden Nurgül Taşdemir, “Biz burada rezerv ya da yerine dönüşüm olsun istemiyoruz. 2 yıl oldu. 2 yılın üzerinde kaçıncı sizin buraya gelişiniz? Her gelen bakandır, kurumdur, milletvekili. Hepsine buradan sesleniyoruz biz. Metrekaresine görev yapacaklarsa bizim vatandaşımız bizler buradan gidecekse biz gitmiyoruz. Biz yaşıt insanıyla Yeşilyurt’u. Hepinizin burada anaları zaten gitti. Neden ben İkizce‘ye gideyim ya? Bana yerinde yapacaklarını söz ben arsamı bütün komşumla nemle paylaşırım. Ama 2 tanesini ev verip niye biz 3’ümüz gidelim?
Biz rezerv veyahut da yerinde dönüşümden değil biz karar istiyoruz. Biz hep yerinde dönüşüm kararının bize açıklayıcısını size söyleyelim. Arsaları birleştirip 5 tane arsayı birleştirip 2 kişiye ev verip geri kalan 3’ünü TOKİ'ye mahrum ediyorsa biz niye bu yerine dönüşüm isteyelim? Biz Kendinizin memleketimize kalmak için istiyoruz. Buraya bu gelirsiniz umarım son olur. Eğer son olmasa da buraya gelen karar bize uysun, uymasın. Biz buradan gitmiyoruz. Karara biz uymuyoruz. Biz bu kararı da kabul etmiyoruz. Ben burada bir vatandaş değilim. 400 metrekaresi olan da vatandaşsa 50 metrekaresi vatandaşsa Yeşilyurt’u olduğumuz için. Yeşilyurt'tan gitmeyeceğiz. Ya gelecekler buraya. 40 metrekareye de ev yapacaklar. 400 metrekareye de ev yapacaklar kabulü müdür? Ama bizi buradan birimizi İkiciye mahrum etmek zorunda değiller. 3 muhtar için de bir şey söylemiyorum.
Benim eşim de muhtar. Ve ben burada taraflı tarafta konuşmuyorum. Ben de burada bir halkım. Ben de bir çocuk yetiştiriyorum. Bilmediğim bir yerde çocuk büyütmek istemiyorum. Bilmediğim bir yerde yaşam sürmek istemiyorum. Benim bir düğünüm oldu. Düğünde gezinecek misafir kalacak yerimiz olmadı. Bir cenaze oluyor. Herkes evinin önüne çadır kuruyor. Nerede bu devlet ya? 2 tane milletvekiline buradan sesleniyorum. Biz kendi Sesimizi duyuramazken buradan. Evet. Kendini bizim sesimizle duyurabilirdi. Oy zamanı da buraya geldikleri zaman biz de onları burada kabul etmiyoruz. Ya bizi burada tutacaklar ya da buradan hiçbir şekilde belediye başkanı kabul etmiyoruz” ifadesini kullandı.