Malatya'da Rezerv Alan İsyanı: Çevre, Şehircilik Bilgilendirmek Yerine Vatandaşı Mı Kovdu!
Malatya'da yaşanan rezerv alan tartışmaları alevlendi. Yeşilyurt ilçesi Kiltepe Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, mahallenin rezerv alan ilan edilmesine isyan etti. Mahalleli, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilerinin, rezerv alan bilgilendirme toplantısında vatandaşı bilgilendirmek yerine, vatandaşı dışarı atmakla tehdit ettiğini iddia etti.
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Kiltepe Mahallesi'nin rezerv alan ilan edilmesi kararı, mahalle sakinlerinin tepkileriyle karşılaştı.
Mahalle sakinleri, bu kararın yaşamlarını olumsuz etkileyeceğini belirterek, bir alışveriş merkezi önünde toplanarak kararı protesto etti.
Rezerv alan kararının iptal edilmesi ve mahallenin geleceği konusunda yetkililerin kendilerini dinlemesi gerektiğini ifade eden Mahalle sakinleri, rezerv alan için yıkıma gelmeleri durumunda iş makinalarının önüne çıkacaklarını dile getirdiler.
Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Kiltepe Mahallesi sakinlerinden Aliseydi Polat, “Bakan Kurum’un açıklamalarında, eğer mahalle sakinlerinin büyük bir çoğunluğu neden istemediği takdirde bu rezerv olayının kaldırılacağı söylenildi. Biz de bunun üzerine mahallemize rezerv adına giren bölgelerden imza toplayıp istemediğimizi gayet açık bir şekilde belirttik. Gönderdiğimiz bireyse ve imzaları azınlık olarak belirtildi. Kiltepe Mahallesi bin 400 hane olabilir. Eğer siz istemeyen kişileri bin 400 hane üzerinden hesap yaparsanız evet azınlığız. Fakat Kiltepe Mahallesi'nin bin 400 hanesi rezerv alanı değil ki. Diğer kişiler de itiraz etsin, onu neden baz alıyorsunuz? Kiltepe Mahallesi’nde rezerv olan ve arsa sayısı 200 civarında. Bu 200 hanenin yüzde 90 rezerv istemiyor. Zaten bununla ilgili dilekçe ve imzalarımızı gönderdik. Ama siz tutup da bin 400 hane üzerinden yüzde hesabı yaparsanız. Hem mantıksız bir iş yapmış olursunuz hem de kendinizce bizi azınlık ilan etmiş olursunuz. Ama işin doğrusuna bakarsanız Kiltepe Mahallesi rezerv olan bölgedeki işlemeyen sayısı yüzde 90’dır. Bu sebepten dolayı da yüzde çoğunluğu bakımından rezervden çıkarılmasını istiyoruz. Bizim şahsımız adımıza tapulu yerlerimiz ve biz bunu satmak istemiyoruz. Bu bizim en doğal hakkımız. Bizim Kiltepe Mahallesi'nde rezervi isteyen sadece mahalle muhtarımız Celal Demirtaş'tır. Onun dışında gördüğü gibi yuh diyoruz, yerlerimizi sattı” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlardan Azize Yılmaz, “Kiltepe Mahallesi’nde iki tane evim var. Ömrümüz gitti. İki tane ev aldık. Eski olsun, çocuklarımız için ileriye dönük bir yatırım. Kalktılar rezerv çıkarttılar. Neyse benim malım tapulu. Sen ortağım mısın? Ya biz rezerve geldik. Çevre Şehircilik gelmiş. Söyleyeyim bu seferde diyor seni dışarıya atarım. Böyle bir dünya var mı ya? Hangi memlekette yaşıyorsun? Cumhuriyet nerede? Ülken nerede? Biz Çin Cumhuriyetinde değiliz. Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşıyoruz. Herkesin konuşması, her şeyi hür değil mi? Bizi susturmaya çalışıyorlar. Bizi susturmasınlar. Gelseler de kepçenin altına yatarız yine o malları vermeyiz” ifadelerini kullandı.
Bir başka vatandaş ise, depremde iki kızını kaybettiğini anımsatarak, “Ben kızlarımın yıkılan evinin yerinde konteynerda oturuyorum. Devletten ne kira istedim, ne koli istedim. Bu yana döneyim namazımı kılayım. Bu yana döneyim mezarlığa bakayım. Sen evlat acısı görmedin mi? İki tane evlat. 30 yaşında, 21 yaşında. Kimisi üniversite bir dönem okumuştu. Ben torunlarım şimdi buradalar. Birisi de 20 günlük araştırmada yatıyor. Ben o üçünü de alacağım. Kepçenin önüne geçecem, beni de mi ezeceksin. Ben bunu gittim Çevre Şehirciliğe söyledim. Beni dinlemediler” şeklinde konuştu.
Mahalle sakinlerinden Doğan Tunç ise, “Biz depremde küçük bir kıyameti yaşadık. Evlerimiz bizim kendi tapulu mallarımız. Hafif hafif hasarlı ve bahçeli evlerimiz burada. Bu evlerimiz hafif hasarlı sayısı 400 adet, Bu 400 adet de insanlar fakir insanlar yaşıyor. Asgari ücretle yaşayan. Emekli insanlar yaşıyor. Biz özellikle devletimizin bize zulüm etmesini istemiyoruz. Bu süreç içerisinde hiçbir siyasi vekilimizi yanımızda görmedik. Siyasi il başkanımızı yanımızda görmedik. Ayrıca şunu belirtmek istiyoruz.
Biz vatandaş olarak polisle karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Polis de bizim kardeşlerimiz. Bu uygulamada dönülmesini istiyoruz. Bakan Bey'in, bakan beyin kendi toplantısında yapmış olduğu açıklama vatandaş istemiyorsa biz oraya rezervini zorla uygulayacağız demiyor. Kaldırılmasını söylüyor. Ama biz burada bürokratlara, il müdürüne laf anlatamadık. Halen diyorlar ki biz rezervi uygulayacağız. İmzalarımızı hiçe sayıyorlar. Dilekçelerimizi hiçe sayıyorlar. Dilekçelerimize, il müdürlüğü cevap vermiyor. Rezerv alan uygulaması bizim anayasal haklarımıza aykırı bir uygulama. Bu uygulamayı, apartman bölgelerinde içerisinde hafif hasar olmayan bölgelerde uygulanması doğru bir uygulama olduğunu özellikle belirtmek istiyoruz. Biz Kiltepeli olarak kesinlikle rezerv alan istemiyoruz. Bahçeli evlerimizin elimizden alınmasını istemiyoruz. Hafif hasarlı evlerimizin elinizden alınmasını istemiyoruz. Biz gidip konteynerlerde iki yıl kalmak istemiyoruz ve yeniden bir borçlanma içerisine girmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Mahalle Sakinlerinden Celal Akgün, “Biz mağduruz. Ne yapmamız lazım sesimizi duyurmak için. Bunu bize söylesinler onu yapalım kardeşim. Biz sizin yapacağınız evi istemiyoruz. Bize vereceğiniz kira yardımını istemiyoruz. Kürtçe, İngilizce söylüyoruz. Bizim arsalarımıza karışmayın. Kime peşkeş çektiyseniz. O pençelerinizi bizim arsalarımızdan çıkarın. Zulümle abat olunmaz. Kardeşlerim ağlayalım malı da, gülene fayda etmez” dedi.