Malatya'da orta hasarlı binalar, ağır hasarlı mı sayılacak..!

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 'Ek süre verilmezse orta hasarlı tüm binaların tamamı ağır hasarlı sayılacak. Binlerce Malatyalının hak kaybı yaşamaması ve mağdur olmaması için ruhsat süresi yıl sonuna kadar uzatılmalıdır' dedi.

TAKİP ET

5 NİSANDA SÜRE BİTTİ AMA…

İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelge ile orta hasarlı binalarla ilgili 5 Nisan'a kadar belediyelerden güçlendirme yapı ruhsatı almaları zorunluluğu getirilmişti. Genelgeye göre hasarlı binalarını güçlendirmek isteyen yurttaşlar, devletin atadığı yapı denetim şirketleriyle anlaşarak 5 Nisan'a kadar başvuru yapmazlarsa evleri ağır hasarlı bina kabul edilip yıkılacak. Ancak, kağnı hızında ilerleyen bürokrasi süreci, belediyelerin ipe un seren uygulamaları, artan inşaat maliyetleri üst üste gelince ruhsat alan bina sayısı yok denecek kadar az kaldı.

BİNLERCE MALATYALI MAĞDUR OLACAK

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Malatya'da yapılan hasar tespit çalışmalarında 2 bin 532 binaya ‘orta hasarlı' raporu verildi. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi İş yoğunluğundan projelerin yetişmesi çok zor. Ruhsat süresi ise çok kısa. Zaman darlığının etkisi ve firma azlığı nedeniyle insanlar, evleri yıkılır korkusuyla çok yüksek rakamlarla firmalarla anlaşmak zorunda kaldı. Ancak yüzlerce bina halen ruhsat için başvuru yapabilmiş değil. Orta hasarlı olup ağır hasar raporu verilen binalara itirazlarla ilgili yargı süreci devam ettiğinden, bu durumdaki binalar için 5 Nisan'a kadar başvuru yapılıp ruhsat alınması da mümkün olmadı. Ek süre verilmezse orta hasarlı tüm binaların tamamı ağır hasarlı sayılacak. Binlerce Malatyalının hak kaybı yaşamaması ve mağdur olmaması için ruhsat süresi yıl sonuna kadar uzatılmalıdır” dedi.

Yorumlar 1
t44 04 Mayıs 2024 11:19

AZINLIK -06 Şubat Depreminden bu yana güçlendirme için en az 12 ay az süre tanındı ve yeterdi, artardı bile.. Ancak depremzede güçlendirme işine güvenmediği için güçlendirme başvurusu pek olmadı, Malatya'da 2532 orta hasarlı bina sayısından ancak 670 başvuru, 140 güçlendirme ruhsatı düzenlendiği bilgisi var. Başvuruların çoğu noter onaylı 4/5 kat malikleri çoğunluk kararı olmadan yapılan başvurular olup oysa olması gereken genelde 4/5 karar sağlanamamıştır. Daha süre uzatımı istemek neyin nesi? Olsa olsa siyasi ve çıkarı olan azınlık sayısıdır. Üzücü olan bir tarafta hala belediyelerin, AFAD ve ÇŞİD İl Müdürlükleri güçlendirme yapı ruhsatı düzenleme sayısını açıklamış değiller. Bir belirsizlik aldı başını gidiyor.. Oysa adı geçen kamu kurumları 29 Aralık 2023-12 Nisan 2024 tarihi içinde güçlendirme yapı ruhsatı net sayısını sonuçlandırmaları gerekirdi. Ama yok!.. Ne gizlenmek istenenmektedir?

Bakmadan Geçme