Malatya'da muhasebe ücretlerine zam
Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, asgari ücret tarifesinde yer alan ücretlerin yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalması ve muhasebe bürolarının sürdürülebilirliğini ve hizmet sunmasını olanaksız boyuta getirmesi nedeniyle maliyetlerdeki yüksek artış karşısında, asgari ücret tarifesinde yer alan ücretlere artış yapılacağını açıkladı.
Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Serdar Böke, 6 Şubat depremini yaşayan Malatya'da, meslektaşlarının mağduriyetlerini hafifletmek adına; ‘Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi'nde artışa gidileceğini söyledi. Böke, yaptığı yazılı açıklamada; “ Vergisel İşlemler, Sgk İşlemleri, EYT Çıkışları, Devlet destekleri ve Bankaların kredi kullandırmak için Mali veri talepleri, İşkur-TUİK İşlemleri, Zayi Belgeleri İşlemleri ve diğer prosedür işlemleri ve daha sayamadığımız bir çok iş ve işlemi büroları yıkılmış olan (beraberinde bir kısmının evleri de yıkık halde), evrak ve belgeleri kaybolan, Temmuz ayı itibarı ile hala mülki idareden geçici işyeri yerleşim yeri için bekletilmeye devam edilen, bu nedenle bırakın işlem yapmayı henüz bürosunu dahi kuramamış, oturacak yeri olmayan, ciddi kayıplar yaşamış, Meslek mensuplarının yapması beklenmektedir. Meslektaşlarımız ücretlerini müşterilerden almaktadırlar. Ne yazık ki müşterilerimizin de büyük çoğunluğu ağır kayıplar yaşamışlardır. Ama bir yerden başlamak lazım… 2022 yılında gerçekleşen enflasyon kaynaklı yüzde 122 lik yeniden değerleme oranına rağmen 3568 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi gereğince hazırlanan 2023 yılı Asgari Ücret Tarifemiz 30.12.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış Maliye Bakanlığı tarafından 2023 yılı Mali Müşavirlik asgari ücret tarifesi ne yazık ki yüzde 85 oranında artırılmış ancak daha baştan itibaren meslektaşlar arasında artışın yeterli olmadığı kanaati oluşmuştur. 2023 Temmuz ayından itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 34 artışla net 11 bin 402 TL olarak açıklanan uygulanmaya başlanan işçiye yönelik asgari ücret tarifesi ile birlikte, Muhasebe Bürolarımızda temel gider kalemimiz olan işçilik ücretlerinin yüzde 34 oranında artırılmış olması da, deprem nedeniyle zaten zor durumda olan muhasebe işletmelerinin sürdürülebilirliğini ciddi boyutta tehdit eder hale getirmiştir” dedi.
2023 yılı tarifesi anlamsız hale geldi
Meslek mensuplarının çok büyük bir bölümünün asgari ücret tarifesindeki tutarları baz alarak sözleşme imzaladığını ifade eden Böke, “Gelinen aşamada, mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerin tamamında olağanüstü artışlar meydana gelmiş, yapılan son asgari ücret artışı ile 2023 yılı tarifesinde yapılan artış tamamen anlamsız hale gelmiştir. Öte yandan, maliyetleri karşılamayan ücretler hizmet kalitesini de ciddi şekilde tehdit eder seviyeye ulaşmıştır. Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinin, en azından asgari ücret artışından kaynaklı kaybı telafi edecek şekilde yüzde 35 oranında artırılarak 1 Temmuz'dan itibaren uygulanması gerektiğinden, hizmet verdiğimiz Mükelleflerin hoşgörü ve anlayışını ümit ederek Malatya Mali Müşavirler Odası olarak ücretlerimize yönelik zamlı Ücret Tarifesini yayımlayacağımızı; Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz” açıklamasında bulundu.