Malatya'da kurbanlık fiyatları açıklandı

Geçen yıl 65 TL olan canlı kurbanlığın kilosu bu yıl yüzde 150 civarında zamlandı.  Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, bu yılki kurbanlık canlı büyükbaş hayvan satış fiyatlarını açıkladı.

Taneli, girdi maliyetlerindeki artışın kurbanlıklara yansıdığını belirterek, "Dana damızlık canlı kg 150 TL, vasfını yitiren damızlık düveler kg 140 TL, damızlık vasfını yitirmiş ineğin kilosu da 125 TL olarak belirlenmiştir' dedi.

Girdi maliyetlerindeki artış kurbana yansıdı

Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer ile birlikte birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, bu yılki kurbanlık canlı büyükbaş hayvan satış fiyatlarını açıkladı. Taneli, artan girdi maliyetleri ve yüksek enflasyonun kurbanlık fiyatlarını artırdığını söyledi. Taneli, büyükbaş hayvanda bu yılki en düşük canlı hayvanda kurban fiyatını 125 TL en yüksek 150 TL olarak belirlediklerini kaydetti. Geçtiğimiz yıl randımanlı tosun fiyatı canlı kilogram olarak 65 TL, ham düve canlı kilogram fiyatı 60 TL, canlı inek fiyatı da 55 TL olarak belirlenmişti. Açıklanan fiyat ile birlikte Malatya'daki kurban fiyatı geçen yıla göre yüzde 150 artış gösterdi.

Fiyatları istişare ile belirledik

Kurbanlık fiyatlarını yapılan istişareler sonucunda belirlediklerini ifade eden Taneli, “Bildiğiniz üzere kurban fiyatları bölgelere göre fiyat arz etmektedir. Bizim bölgemizde fiyatlar şu şekildedir: Tosun 150 TL, Düve 140 TL, İnek 125 TL olarak tespit edildi. Küçükbaş kesim fiyatları şu şekildedir. Toklu 125 TL, Koyun 100 TL, Keçi 90 TL ve doğum yapmamış (Şişek) 115 TL'dir. Tabi bu karar bağlayıcı olmamakla beraber aşağı yukarı besiciler ve kurban yapacak vatandaşın takdiridir. Bildiğiniz gibi her hayvan kurban olmaz. Kurban olacak tosunun tüm azaları sağlam olacak yani kör olmayacak, kulağı kesik olmayacak, 2 yaşını doldurmuş olacak hiçbir kusuru olmayacak ve herhangi bir sağlık sorunu olmayacak ki kurban olabilsin. Kurban kesecek vatandaşımız ve besicilerimiz bunlara dikkat etsinler. Bildiğiniz üzere büyük bir deprem felaketi yaşandı. Allah bir daha böyle bir felaket yaşatmasın İnşallah. Kesilen kurbanların kabul olmasını diler, herkesin şimdiden Kurban Bayramını tebrik ederim” dedi.

Hayvan sayımız yeterli

Girdi maliyetlerindeki artışlar kurban fiyatlarını etkiledi mi? Geçen yıla oranla büyük bir artış var. Bundan mı kaynaklı? Sorusuna yanıt veren Taneli, “Bunu bilmeyen hiçbir insanımız yok. Şuanda kurban kesecek olan üreticilerimize de söylüyoruz. 4 ay oldu deprem olalı. Herkes başka illere gitti, başka yerlerde devlet yer açtı ama bir tane ineği olan üretici bir yere gidemedi. Ben üreticilerimizden veya kurban kesecek vatandaşlarımız, fiyatların pahalı olduğunu düşünmesin. Ciddi anlamda büyük sıkıntılar yaşanıyor. İnsanlar hayvanların başında beklemek zorunda kaldı. Üretmek için çaba gösteriyorlar. Asla fiyat yüksek değil” diye konuştu. Malatya'da kurbanlık hayvan sayısının yeterli olduğunu dile getiren Taneli, üreticilerin de fırsatçılık yapmamalarını istedi.

Çobanların sigortasını devlet karşılasın

Taneli, çoban maliyetinin yüksekliğinden dert yanarak, “Bir çobanın maliyeti 20 bin lira. Çoban bulamıyoruz. Hayvanlarımıza kendimiz bakıyoruz. Devletimizin çobanla ilgili çalışma yapması lazım. Çobanın mutlaka sigortasının devlet tarafından yatırılması lazım. Maliyetler yüzde 150 arttı. Devletimize Toprak mahsulleri ofisinin 3 yıldır yaptığı çalışmadan dolayı teşekkür ediyoruz. Çünkü arpa dağıtımı olmamış olsaydı, şuanda bu fiyatları konuşamazdık” dedi.

Kurbanlık hayvan kesim fiyatları

Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer de, büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimleri ise şu şekilde açıkla: “Büyükbaş Kelle kesim 2 bin TL, Parçalama 2 bin TL, Küçükbaş kesim 400 TL, Küçükbaş parçalama kg 20 TL, Kemik bölümü 15 TL, kıyma çekimi 10 TL, kuşbaşı yapımı 15 TL, bunlar tabi ki bizim aldığımız karar sonucu çıkan fiyatlar. Bizim esnafımızı pek bağlamaz ama genelde bundan yukarıda fiyatların olmamasını temenni ediyoruz. Çünkü yaşanan depremden dolayı bütün esnafımza geçmiş olsun diyorum. Bütün Malatya'mıza, depremzedelerimize geçmiş olsun diyorum. İnşallah hayırlara vesile olur. Rabbim bir daha bizlere bu afetleri yaşatmaz.”

Et üzerindeki baskı kaldırılmalı

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç ise, üreticilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, “Tabi üretim yapmak, bugün ki şartlarda üretici olmak zor bir meslek, şimdi biz burada arkadaşlarla bir araya gelip fiyat açıklamasında bulunurken, hem kurbanını, kurban vazifesini yerine getirecek olan vatandaşlarımızı hem de bunu üreten insanları düşünerek ortak bir payda da buluştuk. Yıllardır bildiğiniz üzere hayvancılıkta daha önce süt fiyatlarının düşük olmasıyla beraber süt konseyine bizim genel başkanımız Şemsi Bayraktar toplayana kadar milyonlarca damızlık hayvan bıçağa gitti kesildi. Bu arada hayvancılığa büyük bir darbe oldu ve genel başkanımız açıklamasında dediler ki? Siz bu damızlıkları eğer bu şekilde kesime verirseniz yârin paranız olsa da siz bunları almak isteseniz bulamazsınız. Ve gerçekten büyük bir darbe yaşandı. Şimdi de et üretimi üzerinde de şu anda bakanlığın, hükümetin bir baskısı var. Bir an önce bu baskıyı kaldırması lazım. Çünkü girdi maliyetlerimiz çok yüksek, bir hayvan bakıcısı, aylık 20 bin TL'ye mal olmaktadır. İnsanlar üretim yaparken zannetmesinler ki çok kolay bir iş, işte hayvanı meraya bıraktım karnını doyurdu. Öyle bir şey yoktur. Maliyetler çok yüksek, eğer bu yıl toprak mahsulleri ofisi arpa desteği vermeseydi. İnanın bu gün kurbanlıklar, kurban bulmaya da zorlanacaktık. Çünkü insanlarımız maliyetlerin altından çıkamıyor. Et fiyatı üzerindeki baskıyı derhal kaldırmaları lazım ve girdi maliyetlerinin düşürmeleri lazım. İthalatı da canlı olarak olabilir ama et ithalatına biz kesinlikle karşıyız” ifadesini kullandı.

Yorumlar 3
Halil İbrahim 27 Haziran 2023 16:07

Olan sabit gelirliye oldu esnaf yüzde 200 den az kazandımi zaradayim diyor, girdi maliyeti artınca ureticide fiyatı arttırıyor,bir lastik patlaği tamir ettirdim 100 tl olmuş 1 hafta önce Elbistanda 50 tl ye yaptırmıştır,gurbette yaşayan biri olarak artık utanıyoruz malatyaliyiz demeye,küçük Baş kurban kesim ücreti 500 tl olur mu Allah aşkına sonra devlete hükumete suc bulunuyor,kiralar arttı deniliyor bir anten montajını 750 isteyen var ,bir dolap montajını şarjlı matkap ile 20 dk yapıp 600 tl alan adamlara 15 bin kira müstahak değil mi olan malatyamiza hizmete gelen devlet memuruna olacak

Halil İbrahim 27 Haziran 2023 15:07

Ne guzel çobanın sigortasını devlet karşılasın diyorlar ,yem desteği diyorlar bir Allahin kuluda çıkıp dağ taş ot 1 tane yayılan hayvan yok demiyor,biz küçükken nenelerikiz bizi ot yolmaya gönderirdi, millet hal binasına gidip ineğini kedisine sebze toplardi şimdi her şeyi devlet versin bizde pahalı satıp paramiza para katalım istiyorlar

Depremzede 01 Haziran 2023 16:37

Depremzedeye kurban kesmek vacipmidir, müftülük açıklama yapmalı,ev Berk enkaz altında kurban nerede, nasıl kesilecek?kesenlerde buzluklari doldurmasin,çadırlara dagitsin

Bakmadan Geçme