Malatya'da kurban fiyatları belli oldu!
Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, 2024 yılı büyükbaş kurbanlık satış fiyatlarını açıkladı. Taneli, enflasyonun maliyetleri arttırdığını belirterek, 'Dana canlı kg 250 TL olarak belirlenmiştir' dedi.
Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer ve Süt Üreticileri Birliği Aziz Kurtoğlu ile birlikte 2024 yılı büyükbaş kurbanlık hayvan fiyatlarını açıkladı. Taneli, birlik binasında yaptığı açıklamada, " Birinci sınıf, dana canlı kg 250 TL, vasfını yitiren damızlık düveler kg 230 TL, damızlık vasfını yitirmiş ineğin kilosu da 220 TL olarak belirlenmiştir" ifadelerini kullandı.
Enflasyon kurbana yansıdı
Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer ve Süt Üreticileri Birliği Aziz Kurtoğlu ile birlikte birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, bu yılki kurbanlık canlı büyükbaş hayvan satış fiyatlarını açıkladı. Taneli, artan girdi maliyetleri ve yüksek enflasyonun kurbanlık fiyatlarını artırdığını söyledi. Taneli, büyükbaş hayvanda bu yılki en düşük canlı hayvanda kurban fiyatını 220 TL en yüksek 250 TL olarak belirlediklerini kaydetti. Geçtiğimiz yıl randımanlı tosun fiyatı canlı kilogram olarak 150 TL, ham düve canlı kilogram fiyatı 140 TL, canlı inek fiyatı da 125 TL olarak belirlenmişti. Açıklanan fiyat ile birlikte Malatya'daki kurban fiyatlarıı geçen yıla göre yüzde 66 artış gösterdi.
Randımana göre fiyat değişiyor
Bugün 2024 yılı kurbanlık büyükbaşta düve ve inek, canlı kilogram fiyatlarını açıklamak üzere bir araya geldiklerini belirten Taneli, "Hem kurbanlık alacak vatandaşlarımız hem de kurbanlık satacak üreticilerimiz arasında aşağı yukarı bir fiyat aralığının yani bir kurbanın ortalama kaça alınıp veya satılacağı konusunda öngörüde bulunabilmesi açısından önemli görüyoruz. Belirlediğimiz fiyatlar en randımanlı birinci sınıf tosun canlı kilogram fiyatı 250 TL, randımanı yüzde 50 ve daha düşük tosunu canlı kilogram fiyatı 240 TL, birinci sınıf düve canlı kilogram fiyatı 230 TL, birinci kalite ineğin canlı kilogram fiyatı ise 220 TL olarak Yaptığımız istişare neticesinde belirledik" dedi.
Fiyatlar neden farklı?
Kurbanlık fiyatının karkas ete göre farklı olma nedenini açıklayan Taneli, "Açıkladığımız fiyatlar neticesinde kurban alacak vatandaşlarımız ve üreticilerimiz aşağı yukarı bir fiyat bilgisine sahip olabilirler. Bilindiği gibi kurban fiyatları karkas ete göre biraz farklı satılır ve her hayvan kurban olmaz. Sebebi ise kurbanlık hayvanın kör, topal, herhangi bir uzvunun eksik olmaması ve benzeri en az iki yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Daha özenle bakılan hayvanlar kurban edildiği için fiyatlar biraz farklı olabilmektedir. Üreticilerimiz için kazançlı, hayırlı bir bayram olmasını diliyorum. Kurban kesecek vatandaşlarımızın kurbanlarının Allah tarafından kabul olunmasını diliyorum. Kesilen kurbanların gerek Malatya'da gerek ülkemizde, meydana gelen hastalıkların, afetlerin, yeryüzünde ezilen zulüm göre Filistinli ve başka coğrafyalardaki Müslüman mazlumların kurtuluşuna vesile olmasını diliyorum. Tüm üreticilerimizin ve hemşerilerimizin bayramını en içten duygularımla kutluyorum" açıklamasını yaptı.
Kesim ve parçalama 8 bin TL
Kurban kesen kasap ücretlerini açıklayan Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer, "Geçen sene büyükbaş hayvan kesimi 2 bin lira boğazlama, 2 bin lira da pay olmak üzere 4 bin liraydı. Bu sene bazı illerde fiyatların 8-9-10 bin TL aralığında olduğunu söyledik. Tabii biz de Malatya'mızın geçirmiş olduğu bu afetlerin bu sıkıntıdan dolayı 8 bin lira diye düşünüyoruz. Tabii bu 8 bin lira boğazlayıp, 7 pay edip kurban sahibine teslim etmek şeklinde olacak. Küçükbaşı da 700-800 TL arası bir kesim fiyatı belirledik" şeklinde konuştu.
Buzağı getiren hayvanlar kesilmemeli
2024 yılındaki Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Süt Üreticileri Birliği Aziz Kurtoğlu, "Kurban kesecek vatandaşlarımızın da damızlık hayvanı ve damızlık vasfını yitirmeyen hayvanların kesilmemesi için ona da dikkat etmelerini istiyoruz. Özellikle biz buzağı getiren, süt üretimi yapan damızlık hayvanlarımızın muhakkak kesime gitmemesi gerekiyor. Buna hem üretici dikkat etmeli hem de kurban kesen insanların damızlık hayvanı kesmemesi gerekiyor. Şu anda biz yurt dışından ithal ediyoruz. Her damızlık hayvanımız olmadığı takdirde biz Avrupa'nın, Amerika'nın işte dünyadaki bütün ithal ettiğimiz ülkelerin çiftçilerini, üreticilerini zengin ediyoruz bir nevi. Hep birlikte damızlık hayvanların kesilmemesi için dikkat etmemiz gerekiyor. Bu gerçekten bu milli bir sorun. Kesinlikle dişi hayvanların, damızlık vasfını yitirmeyen hayvanların kurban kesilmemesi lazım" dedi.