Malatya'da Kira Krizi Büyüyor! Davalar 3 Kat Arttı...
6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden sonra evleri hasar gören Malatyalılar ev bulmakta zorlanıyor. Başını sokacak yer arayan depremzedeler, fırsatçı ev sahiplerinin fahiş kira talepleriyle karşı karşıya kalıyor. Bu durum, ev sahipleri ve kiracılar arasında büyük bir krize yol açıyor. Avukat Zeki Taşkıran, Malatya'da ev sahipleriyle kiracılar arasında yaşanan davaların 3 kat arttığını söyledi.
Depremlerden sonra 11 ilde konut ihtiyacı artarken, ev sahipleri bu durumu fırsat bilerek evlerini daha yüksek fiyata kiraya vermek için kiracılara baskı yapıyor. Yüksek fiyatı kabul etmeyen kiracılar ise evlerinden zorla çıkarılıyor veya mahkemelik oluyor. Malatya Barosu avukatlarından Av. Zeki Taşkıran, Malatya'da ev sahipleriyle kiracılar arasında artan davalara dikkat çekti.
Yaralamalı, ölümlü olaylara varan vakalar yaşanmaktadır
Ev sahipleri ile kiracılar arasında tahliye ve uyarlama davalarında patlama olduğunu kaydeden Taşkıran, şunları söyledi: “6 Şubat felaketi sonrası oluşan konut açığı ve meydana gelen enflasyon ve alım gücünün dip yapması ile Ev sahipleri ile kiracılar arasında davalar 3 katına çıkmış ve tahliye davaları ile uyarlama davalarında patlama olmuştur. Bu durum çoğu zaman kavgalara ve ağır olaylara kadar varmıştır. Buna karşı hükümet tarafından yüzde 25’lik üst sınır getirilmiş, bu artış oranı yüksek enflasyon karşısında hiçbir hüküm ifade etmemiş. Tatmin edici bir varlık göstermediği için de mülk sahipleri tarafından ya hukuk yoluna başvurulmakta ya da sözleşme süreleri uzun ise illegal yollara müracaat edilmekte ve yaralamalı, ölümlü olaylara varan vakalar yaşanmaktadır.”
Yasal düzenleme şart
Ev sahipleriyle kiracılar arasındaki sorunları çözecek yasal bir düzenlemenin olmadığını belirten Taşkıran, acilen yasal düzenleme yapılması gerektiğine değinerek şunları söyledi: “Hukuk düzenimizde birebir uyacak bir yasal düzenleme olmamakla birlikte “Kira Uyarlama Davaları” adı altında davalar açılabilmektedir. Tabi ki bu davaların da yıllar süreceği göz önüne alındığında yine iş hükümete düşmekte ve bu durumu adil bir şekilde başkanlık kararı ile denkleştirmek gerekmektedir. Ev ve dükkan sahipleri bu konuda çok mağdur olup bu adaletsizliğin son bulması gerekir. Hele de zincir marketler açısından bu enflasyon ve kira oranı ile bağlı kalmak tam bir haksızlık kapısı olmuştur. Marketler, enflasyonun üstünde bir farkı çok rahatça etiketlere yansıtırken, dükkan sahibini ise kontratla bağlı bırakmak tam bir vicdansızlık ve haksızlıktır. Bu durumun hükümet tarafından acil çözümü için harekete geçilmesi ve acil yasal düzenleme yapılması şarttır.”