Malatya'da Kaçak Yapı Sayısı 30 Bini Geçti: Peki Evlerin Akıbeti Ne Olacak? İmar Affı Gündemde Mi? İşte Detaylar...
CHP Malatya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel, 6 Şubat depremlerinin ardından Malatya'da artmaya başlayan kaçak yapı sorununu meclise taşıdı. Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit ise kaçak yapının depremlerden etkilenen 4 ilin ortak sorunu olduğunu ve bu konuda bölgesel bir çözüm arayışı içinde olunması gerektiğini savundu.
Malatya Büyükşehir Belediyesinin aralık ayı 2. toplantısı Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Ramazan Ayhan başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan CHP Malatya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel, Malatya'da kırsal mahallelerde yaşanan yapılaşma sorunları ve 30 bin civarındaki kaçak yapıların durumunu meclise taşıdı. Tabel, “Kırsal alanlardaki yapılaşmalardaki projelendirme, ruhsat işlemleri kolaylaştırılmalıdır. Gerekirse harç vb. ödemeler alınmayıp, proje ve kontrol desteği sağlanmalı. Ayrıca 30 bin kaçak inşaat var bunu nasıl çözeceksiniz?” dedi.
Tabel’e yanıt veren Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit ise kaçak yapı sorununun sadece Malatya’da değil, depremlerden etkilenen diğer illerde de yaşandığını ve bu soruna bölgesel olarak çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi.
Geçit, “Kaçak yapılar sadece Malatya'nın sorunu değil, 11 ilin sorunu. Özellikle 4 ilimizin böyle ciddi bir sorunu var. Malatya'da 35-40 bin civarında yapı var. Bunlar can havliyle insanların yaptığı yapıdır. Biz tabii ki buralara yasal uygulamaları yapıyoruz. Cezalar yazıyor, hukuki işlem başlatıyoruz. Ancak kimsenin de bu süreçte evini başına yıkmak gibi bir niyetimiz de yok. Çünkü bu acil oluşmuş bir şey. Buna ne yapılabilir? Bireysel görüşülür. Sadece İlhan Geçit olarak görüşüm, bir heyet oluşturulur ilçelerden. Bu heyet, depremden etkilenmiş 4 il ve ilçede belediyeler ziyaret edilir. Yapılacak bir çözüm, bu illerin tamamında yapılmalı. Ne yapılabilir mesela? Bu yapı denetim firmalarına işler yönlendirilebilir. Daha sonra anlaşmaları halinde, performans analizleri, zemin etüdü çalışmaları yapıldıktan sonra eğer bu kaçak yapılar bu süreçten geçerlerse olumlu olarak, belediyelere bağış yapmak şartıyla ruhsat süreçleri tamamlanabilir diye düşünüyorum. Kimseyi bağlamıyor Bu sadece bir görüş.” ifadelerini kullandı.
Geçit’in önerisine yanıt veren Tabel, depremlerin ardından birçok mimar ve mühendisin yargılandığını ve bu konuda sorumluluk almanın zor olduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi: “Depremden sonra mimar ve mühendisler hem hapse düştü hem soruşturma geçirdi, hala yargılanıyor. Dışarıdan hiç kimsenin bu sorumluluğu alacağını düşünmüyorum. Belediye olarak bir sorumluluğu olacak mı?”
Geçit ise çözüm konusuna dair şu şekilde konuştu: “Belediye de bu işin altından çıkamaz. 2011 yılında yapı denetim firmalarına havale edilmedi mi? Peki denetim firmaları tabii ki hepsini suçlamıyoruz burada. Emekli mühendislerle anlaşarak mühendislerimiz gidip o binaları görmeden evraklara imza attılar ve bu süreç yaşandı. Bugün oysa bilimsel bir süreç yürütülecek. Niye bunu hayır desinler ki? Geçmiyorsa biz de vermeyiz ruhsatı. Ama o süreçten geçerse teknik anlamda yeterli kanıtlanırsa biz niye ruhsat vermeyelim vatandaşa. Ben bireysel anlamda buna evet diyorum.”