Malatya'da imar yetkisi bakanlıkta kalıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'da, 'Yerinde Dönüşüm Projesi' kapsamında yapılacak yeni iş yerlerinin ilk temel atma törenine katıldı. Özhaseki, imar konusunda yanlış adımların atılmasına engel olmak için, 'imar yetkisini bir müddet üstümüzde tutacağız' dedi.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerinin etkilediği Malatya'da, binlerce iş yeri yıkıldı ve ağır hasar aldı.Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bankanlığı tarafından başlatılan 'Yerinde Dönüşüm Projesi' kapsamında çarşı merkezine yapılacak yeni iş yerlerinin projesi belli oldu. Projenin belirlenmesinin ardından çalışmalara başlanılan kentte ilk temel atma töreni Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Balanı Mehmet Özhasaki'nin katılımıyla gerçekleşti.
"İmar yetkisini bir müddet üstümüzde"
6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da Çarşı için temel atma töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bir takım kırmızı çizgilerinin olduğunu belirterek, “Bir takım kırmızı çizgilerimiz var. Bu konuda da yerel yönetimler, merkezdeki sizlerin seçtiği arkadaşlar dayanamazlar diye imar yetkisini bir müddet üstümüzde tutacağız. Niye fay kırıklarının geçtiği yerler var. Buralara biz inşaat izni vermeyeceğiz. Üzerine eğer inşaat izni verirsek, yarın bir gün en ufacık sarsıntıda, çelikten bile yapsanız. Aşağıdan gelen enerji üsteki yapıyı kesinlikle yıkar. Eğer gördüyseniz, televizyonlara ve gazetelere de yansıdı. Devlet demir yolunun o çelik hattı altından geçen fay kırığı, insanların ezemeyeceği, bükemeyeceği o çeliği bile eziyor. Aşağıdan öyle bir güçle enerji geliyor. O yüzden kimse bu konuda ısrar etmesin. Fay kırıkları üzerine bir daha asla yapılaşma yaptırmayacağız. Zeminde sıvılaşma varsa, oraya yapı yapılamayacak. Eğer sel yatağı gibi, dere ağzı gibi yerler varsa, oralara da yaptırmayacağız. Ve bundan sonra inşaatlar yapılırken, ya bir şey olmaz yap gitsin gibi, bir mantıkla da olmayacak bu iş. Sıfır toleransla mimarlık ve mühendislik hesapları yapıp, işimize bakacağız ki? Bir daha ağlamayalım” ifadelerini kullandı.
Felaket fırsata dönüşmeli
Bir felaketi fırsata dönüştürmenin en iyi yolu bu, sağlam güvenilir konutlar yapacaklarını dile getiren Özhaseki, “Bir felaketi fırsata dönüştürmenin en iyi yolu bu, sağlam güvenilir konutlar yapacağız. Bu konuda taviz vermeyeceğiz. 8-9 şiddetinde bile olsa deprem evimizden çıkmayacağız. Yok, efendim alel acele yap. Gel canım şuraya da göz yum. Yok arkadaşlar. Göz yumulmayacak. Tavizsiz şekilde gideceğiz. Bunu yapacağız. Vatandaşlarımızı rahatlatmak için söylüyorum. 5 katlı bir apartmanda oturan 10 tane vatandaşımız anlaştılar 5'nin, 6'sının'7'sinin anlaşması yeterli olası bazıları takılır mahkemeyi çok sever. Her şeye itiraz eder. Yüzde yüz anlaşma sağlayamaya biliriz. Olsun önemli değil, 6 kişinin 7 kişinin anlaşması yeterli. Ortak hesap açacağız. Orada işe başladığında biz para vermeye devam edeceğiz. Sonuna kadar. İş yaptırdığınız insan yarıda bıraktı kaçtı. Toki olarak devreye gireceğiz. Biz yapacağız. Endişeniz olmasın. Bir an önce anlaşın ve işe başlayın. Sizin mütahitlerle yapacağınız. Tip protokolde hazırdık. Bizim protokolümüzü kiminle yaptırıyorsanız. Kime yaptırıyorsanız. İmzalayarak verin anlaşın ve işe başlayın. İş yapıldıkça parasını vermeye devam edeceğiz. Ve burada hiçbir şekilde harç ödemeyeceksiniz. Belediyeye gittiğinizde karşımıza çıkan bir takım masraflar var ya, onlardan da muafsınız. Yapı denetim firmalarının masrafını da biz vereceğiz. Yani işi kolaylaştıralım diye ne lazımsa yapıyoruz. Ama ruhsattan, mesken aşamasına kadar her bir aşamada denetleyeceğiz. Taviz vermeyeceğiz. Sağlam bir şekilde evler yaptırıp, ondan sonrada yerimizde oturmaya devam edeceğiz. Bu arada biz başlıyoruz. Devam edeceğiz. Yapabildiğimiz kadar biz yapacağız. Çok uzun süreceğini zannetmiyorum bu inşaatların. Ama çevrede de sizlerden destek bekliyoruz. Lütfen bir an önce çevredeki binaları da siz başlayın” diye konuştu.
Merkezlerde hayat canlanacak
Özhaseki, merkezlerde hayatın yeniden canlanacağını belirterek, “Biz merkezlerde bu şekilde işi başlatırsak, bu şehirlerde dün buralarda cıvıl cıvıl hareketli olan ve herkesin bismillah diyerek sabah kepenk açtığı şu ortamlar yeniden başlayacak. Hayat canlanacak. Yerel müteahhit bir grupları, burada çalışamaya başlayacak. Mühendisler, mimarlar iş bulacak. İstihdam sağlanacak. Bizim rezerv alanlarda yaptığımız 10 bin konut, 20 bin konutun sizin o bölgeye çok faydası olmaz. Neden büyük bir müteahhite veririz. 5 bin konut alan adam gider 5 bin kapıyı en büyük fabrikaya yaptırır. Cam anlaşmasını büyük bir fabrikayla yapar. Onların buradaki yerel bir esnafa, tüccara, sanayiciye faydası olmaz. Ama şu işi başlattığımızda tüm malzemeyi bu çevreden toplarız. Size faydası olur. Sizin insanınız çalışır. İnşallah bir an önce işe başlamış olur. Kimse kolay kolay memleketini terk etmez. Ve biz bu arada bu işleri yaparak, bir müddet sonra hemşerilerimizin yani dışarıya çıkan hemşerimizin yeniden buraya dönüşünü de görürsünüz. Sağlamış olursunuz. Bir sene sonra şuralar canlandığında, emin olun burayı gören Malatyalı hemşerilerimiz yeniden gelirler buralara. Bundan kimsenin endişesi olmasın” dedi.
Birinci gündem maddemiz
Özhaseki, yerinde dönüşüm projesini başlattığımızda, epeyce itirazların olduğunu dile getirerek, “Aradan kaç gün geçti. 9 veya 10 gün biraz önce baktım 134 bin civarın da müracaat var. Demek ki insanlar diyorlar ki? Evet siz başlayın. Başlatın bu işi biz geliyoruz. Size güveniyoruz. Yeter ki başladığımızda siz bizim paramızı verin diyorlar. Kolay mı? Kolay da değil arkadaşlar. Emin olun bir taraftan Cumhurbaşkanımız, bir taraftan bizler Maliye Bakanlığındaki arkadaşlar çırpınıp duruyoruz. Ama istiyoruz ki? Şuanda 55 bin kişi çadırlarda, 75 bin kadar kardeşimiz yurtlarda, sosyal tesislerde, 450 bin kadar kardeşimiz konteynerler da kalıyor. Ve 300 binden fazla aileye de kira yardımı yapıyoruz. Onlar oralarda çadır kentlerde zor şartlarda yaşarken, bizim de önceliğimiz burası olsun. Bir an önce gelelim bunları yapalım. Kardeşlerimizi evlerine döndürelim. Onlar evine otursunlar ve bizlere de dua etsinler. İnşallah bunları yapıncaya kadar buralardan ayrılmayacağız. Buralardan çıkmayacağız. Biliyoruz kolay değil, İlk günlerde can derdinde oluruz. Bir ay geçince de mal derdi başlar arkadaşlar. Bir taraftan hesap kitap başlar. Bunu da hiç yadırgamıyorum. Ama sizden anlayış bekliyoruz. Elimizden geleni yaptığımızı bilin. Her kabine toplantısında birinci gündem maddemiz buralar. İnşallah biz bunun altından kalkarız. Elinizden geleni yaptınız diyinceye kadar buralardayız. Hiç endişeniz olmasın” diye konuştu.