Malatya'da İmar Skandalı! Muhtarın Beyanı Mahkemeye Taşındı!
6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Malatya'da iddialara göre, Akçadağ ilçesi Yaylımlı Mahallesi'nde bir mera alanı, mahalle sakinlerinin rızası alınmadan ve muhtarın tek başına imzaladığı bir dilekçe ile imar alanına dönüştürüldü. Mahalle sakinleri ise olayı mahkemeye taşıdı.
6 Şubat 2023 yılında meydana gelen depremlerden ağır yıkıma uğrayan Malatya’da, inşa çalışmaları devam ederken, yeni yerleşim alanları da belirleniyor. Yerleşim alanları belirlenirken de bazı vatandaşlar mağdur ediliyor.
İddialara göre, Akçadağ’ın Yaylımlı Mahallesi muhtarı, mahalle sakinlerinden habersiz bir şekilde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmek üzere Akçadağ Kaymakamlığına talep dilekçesi verdi.
Muhtarın tek başına imzaladığı dilekçede, bir mera alanında bulunan parselin mahallece yerleşim yerine açıklamasının kabul edildiği belirtildi. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ise dilekçeyi işleme alarak yer seçim raporu hazırladı ve komisyon onayı ile söz konusu parsel yerleşim yer olarak belirlendi. Belirlenen alana ise yıkıma uğrayan Küçükkürne Mahallesi için konutlar yapılması planlandı.
Adli olaylar artacak
Mahalle sakinleri, durumdan mahallelinin hiç haberi olmadığını ve azaların dahi imzası alınmadan evrak gönderildiğini, muhtarın mahalleli adına yalan beyanda bulunduğunu iddia etti. Belirlenen parselin Küçükkürne Mahallesi'ne 30 kilometreden daha uzak olduğunu ve Küçükkürne'ye daha yakın, uygun zeminli araziler bulunmasına rağmen, kendi mahallelerinde yerleşim alanı belirlenmesi kararını kabul etmeyerek durumu mahkemeye taşıdı.
Mahkemeye sunulan yürütmeyi durdurma talep doyasında, kararın uygulanması halinde hem Küçükkürne Mahallesi sakinlerinin köylerinden, tarlalarından, arsalarından çok uzağa taşınmış olacağı hem de Yaylımlı Mahallesi sakinleri ile kültürel birlikleri olmadığından çatışmalar ve muhtemel adli olayların vuku bulacağı belirtildi.
Hukuka aykırı
Dosyada, depremden etkilenen Küçükkürne Mahallesi sakinlerinin yerleştirilmesi için seçilen alanın, hem çok uzak hem de jeolojik risk taşıdığı iddia edildi.12 Haziran 2024 tarihinde hazırlanan yer tespit raporunda, seçilen alanın AFAD'dan görüş alınması gerektiği belirtilmesine rağmen, bu konuda herhangi bir işlem yapılmadığı, üstelik, alanın fay hattına sadece 2.65 kilometre uzaklıkta olduğu ve detaylı jeolojik inceleme yapılmadan karar alındığı öğrenildi.
Mahkemeye sunulan dilekçede, bölgede fay hattından uzak, zemini daha uygun ve Küçükkürne Mahallesi'ne daha yakın birçok alternatif yer olduğu belirtilerek, mevcut kararın hukuka aykırı olduğu vurgulandı.
Ayrıca, Küçükkürne yakınlarına bir yerleşim yeri kurulması muhtemelken 30 km uzağında bulunan yaylımlı mahallesine yerleşim yeri açmak ve iki mahalleye de bu şekilde huzursuzluk vermek, idarenin tamamen keyfi davranmasının bir neticesi olup, aynı zamanda idarenin takdir yetkisinde sınırı aştığının bir göstergesi olduğu da kaydedildi.