Malatya'da hazine arazileri imara açılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremler sonrasında yaşanan fahiş kira artışlarının  olumsuz etkilerini azaltmak için  hazine arazilerinin imara açılacağını söyledi.

Konut arzını artıracak yeni adımın Meclis'in açılışıyla birlikte hayata geçirilmesi planlanıyor. Sabah'a açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, "Özellikle depremden sonra ortaya çıkan manzarada arz-talep dengesi iyice şaşırdı. Deprem bölgesinde evini kaybeden 1 milyon 900 bin vatandaşımız oldu. Devletimiz 325 bin aileye kira yardımı yapıyor. Hatay'dan Maraş'dan Malatya'dan vatandaşlarımız başka şehirlere giderek ev kiraladı. İstanbul'a gelenler oldu. Bu şekilde 100 bin ev kiralanması fiyatları bir anda zıplatır İstanbul'da" dedi.

'Meclis açılınca ilk iş yeni bir yasa çıkaracağız'

Bunları dengeleme ve indirmenin yolunun arz-talep dengesini sağlamaktan geçtiğini anlatan Bakan Özhaseki, "Ne kadar çok arzda bulunursanız o kadar çok fiyatı aşağıya çekersiniz. Bu sorunun çözümü için bir tarafta deprem konutlarının yapımına devam ediyoruz. Arkasından epeyce bir arazi parselasyonu yaparak ve altyapısını hazırlayarak bunu arz etmemiz lazım. Şu anda birçok yerde artık müteahhitlik firmaları yüzde 50 ile çalışıyor. Bu çok büyük bir rakam. Bu inşaat maliyetlerini çok artırıyor, konut fiyatları yükseliyor. Bunun tersine dönmesi için o zaman bizim elimizdeki imkânları kullanmamız gerekiyor. Şu anda Milli emlak arazilerinin hepsi bizim bakanlığımızda. Çalışmaya başladık bile. Meclis açılınca ilk iş yeni bir yasa çıkaracağız. Yasada bu hazine arazileri de yer alacak. Vatandaşın konut sorunu çözülecek" ifadelerini kullandı.

Yorumlar 10
Kk 13 Eylül 2023 21:36

Satılmayan hazine arazileri kalmıştı onuda satıp yiyeceksiniz ya sonra.utanin gelecek nesiller için nefes alacak yer bırakmadı iz bu doyumsuzluk.bu ne aç gozluluk

Ahmet turan 12 Eylül 2023 23:33

Bu adım olması gereken en güzel tedbir. Ancak vatandaşın güvenini almak için en fazla 500 m2 ve en fazla dubleks daire yapımı şartı getirilmeli ve kesinlikle 1 parseli alanın ikincisini asla alamamalı. Öncelik evi yıkılan, ağır hasarlı ve ev sahibi olmayan kişiler olmalı. Hazine arazilerine ek belediyeye ve diğer kamu kurumlarına ait araziler de eklenmeli. Mesela şöför okulu arazisi. Mesela üniversite yolundaki askeriyeye ait arazi. Şeker fabrikası arazisi vb. Zaten yeter başka yerlere gerek bile kalmaz.

LİDER 12 Eylül 2023 21:55

Bir varmış bir yokmuş la başlayan muğlak ifadelerle 8 ay geçti ortada kocaman bir hiç var. Boşluk var, belirsizlik var. Umutsuzluk var. Bakanlar kurulu bir toplantısının baştan sona bir konusu deprem ve depremzedelere ayrılmadan bu işler netleşmez. Herşey böyle miş, mışla devam eder.

halk 12 Eylül 2023 20:11

daha meclis açılacakta yasa çıkacakta.bari bu dönemde tatili bırakın

Malatyali 12 Eylül 2023 19:52

Yine birileri zengin olacak yiyi efendiler yiyin

Hakan 12 Eylül 2023 08:57

Vekil ve yandaslari alır ihaleler onlara verilir bu böyle bir milletiz utanıyorum

Vedat 12 Eylül 2023 06:42

Niyazi Bey doğru söylemiş Aynen katılıyorum

Niyazi Şeker 11 Eylül 2023 19:45

Amaç ranta değil halka hizmet olmalı.deprem gerçeği ile acı bir şekilde yüzleştik 22 yıldır ülkeyi yönetenlerin halkını nasıl ölüme mahkum ettiğini net ve açıkça gördük.(Yıkılan binaların büyük bir kısmı son 10 yılda yapılan ve rant uğruna tarım arazileri üzerine yapılan binalar Malatya Bostan başı gibi) amaç halksa kamu arazileri Malatya ve diğer deprem bölgesi halkına kriterleri (bir kat haricî bina yapılmama 10 satamamak gibi) belirlenerek 500metrekare olarak dağıtılmaktadır.Belki belli bir kaynak oluşturmak amacıyla cüzzi bir miktarda ücrete alınabilir.Yaparlar mı asla çünkü halk menfaati değil rantcı menfati gözetleniyor.

Burcu 11 Eylül 2023 17:18

Her yeri betonlastirin.Açin.

Erhan 11 Eylül 2023 12:02

Açsınlar açsınlar yapmadıkları bir o kalmıştı onu da yapsınlar

Bakmadan Geçme