Malatya'da Hangi Binaların Yıkılacağı Netleşti..!

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen illerden olan Malatya'da bir yandan yıkım çalışmaları devam ederken, bir yandan da yerinde inşa çalışmaları sürüyor. Vali Seddar Yavuz, Malatya'da hangi alanda ve hangi durumda olan binaların yıkılacağını açıkladı..

TAKİP ET

Ardından Vali Yavuz, Malatya Nikah Sarayında Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen programa katıldı.
Programa, Vali Seddar Yavuz'un yanı sıra Malatya Ak Parti Milletvekilli Abdurrahman Babacan, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Vali Yardımcısı Bilal Basrı, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Tolunay Başer, Battalgazi Belediye Başkanı Av. Bayram Taşkın, Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Muhtar Dernek Başkanları ve muhtarlar katıldı.

Malatya Valisi Yavuz, 60 yıllık binaların sağlam olduğunu iddia etmenin mantık ve akıl dışı olduğunu vurgulayarak, “Halkımızın teveccühüne mazhar olmuş ve 5 dönemdir, 6 dönemdir seçilmiş muhtarlarımız var. Seçilmenin ne kadar zor olduğunu bilen biri olarak, bu başarıyı gösteren tüm muhtarlarımızı gönülden tebrik ediyorum. Birkaç konuya değinmek istiyorum. Birincisi, İlimizde en son 5.9 şiddetinde deprem meydana geldiğinde hepimizin yüreği tekrar ağzına geldi. Belki aradan geçen 20 ay içerisinde depremin yıkıcılığı yavaş yavaş unutulmaya başlanmış olabilir. Ben yaklaşık 3 aydır bu şehirde görev yapıyorum, yani 3 aydır sizlerle birlikteyim. Bu süre zarfında, ağır hasarlı yapıların yıkımını yapmak için mücadele ediyoruz. Ancak yıktırmamak için direnen, dava açan kişilerle de maalesef uğraşıyoruz. 5.9 şiddetindeki bir deprem hepimizi sokaklara dökmeye yetti. Bu durum da, Malatya'da tekrar deprem olabileceğini gösteriyor. Sayın Vekilimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız da ifade ettiler, 50-60 yıllık binaların sağlam olduğunu iddia etmek, mantık dışı ve akıl dışı bir gerekçedir. Kahramanmaraş'taki depremde, ilk gün oraya giden ve o manzarayı gören biri olarak soruyorum: Bizim kaderimiz, enkazlar etrafında ağlamak ve gözyaşı dökmek midir, yoksa tedbir almak mıdır? Hangisini tercih edeceğiz? Kader diyebilir miyiz, tedbir almadan Allah'tan geldi diye bilir miyiz? İslam anlayışında tevekkül nedir? Tevekkül, her türlü tedbiri almak, sonra Allah'a tevekkül etmektir. Hiçbir tedbir ve önlem almadan kader diyebilir miyiz? Kendi cehaletimizi kendi bilgisizliğimizi yüce Yaradan'a yükleyebilir miyiz?"

Merkezde devam eden çalışmalar hakkında da bilgi veren Yavuz, "Kentin merkezini bir yandan yıkmaya çalışıyoruz, bir taraftan da inşa etmeye çalışıyoruz. Bazı çarpıcı rakamlar vereyim ki buradaki herkes duysun: Şu anda Saray Mahallesi'nde, Merkez-1 diye tabir ettiğimiz bölgede, 75 bin metrekare alana 20 bin metrekare diyafram duvar örüyoruz ve 94 kilometre fore kazık yapıyoruz. Bu projeyi de hibe ediyoruz. 5 Şubat 2023 tarihinde orada mal varlığının değeri neyse onu bir kenara yazıyoruz. Bitirdiğimizde, eğer siz alacaklıysanız peşin olarak ödüyoruz, biz alacaklıysak 2 yıl ödemesiz, 18 yıl vadeli ve 0 faizli olarak borçlandırıyoruz. Elbette metrekareye metrekare vermeyeceğiz, çünkü biz gecekondu yapmıyoruz. Bitişik estetiği olmayan, yolları ve yeşil alanı bulunmayan beton yığınları mı istiyorsunuz, yoksa şehre girdiğinizde muhteşem bir şehirle mi karşılaşmak istiyorsunuz? Tercihiniz nedir? Deprem olduğunda güvenle içinde oturabileceğiniz bir işyerimi istiyorsunuz, yoksa annenizi babanızı ve sevdiklerinizi merak edip yollara düşmek mi istiyorsunuz? 94 kilometre fore kazık ve 20 bin metrekare diyafram duvar yapan bir devlet büyük fedakârlıklar gösteriyor. Bu para sizin paranız, 86 milyon vatandaşın parası. Bu tarihi bir fırsattır. Gelin el ele verelim. Göreve başladığım ilk günden beri Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, İlçe Belediye Başkanlarımız, Kaymakamlarımız, tüm kurum ve kuruluşlarımız, STK'larımız ve Muhtarlarımız ortak akıl ve istişare kültürünü hakim kılacağız" diye konuştu.

Malatya'da deprem sonrası hangi binalrın yıkılacağını belirten Yavuz, "Dayanıksız, ağır hasarlı ve rezerv alanlardaki binaları yıkacağız. Devletin iki temel özelliği vardır; Şefkat ve kudret. Malatya'nın şefkate ihtiyacı olduğu kadar kudrete de ihtiyacı var. Görevini yapan, vatandaşlık görevini yerine getiren herkesi şefkatle kucaklıyoruz. Şehit ve gazi ailelerini, yoksul halkımızı şefkatle kucaklıyoruz. Eşim ve ben bu şehre gönül verdik. Allah şahit, buraya atandığımız günden beri şükrediyoruz, çünkü dua almak için buradayız. Bu şehirdeki inşa ve imar sürecini engelleyenlerle elbette mücadele edeceğiz. Çünkü gerçekten güvenle oturabileceğiniz bir şehir inşa etmek istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bu şehri ayağı kaldırın diye beni, Büyükşehir Belediye Başkanını ve Milletvekillerini talimatlandırıyor. Bu şehrin insanlarının, kaygısız evlerinde oturabilmesi ve işyerlerinde çalışabilmesi için şehrin merkezinin ayağa kalkması gerekir" dedi.

Yavuz, şehir için ne yapılmak istendiğini anlattıklarını söyleyerek, "Şehirden ne yaptığımızı ve ne yapmak istediğimizi anlattık. Daha sonra bu çalışmalarımızı diğer ilçelere taşıdık. Her gittiğimiz ilçede tüm muhtarlarımızı dinledik. Yaptığımız faaliyetleri sizlere anlatıyoruz. Biz farklı ve gizli bir iş yapmıyoruz. Amacımız sizlere güvenli bir şehir sunmak. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda, milletvekillerimiz ve büyükşehir belediye başkanımızla birlikte bu şehri ayağa kaldırmak için çalışıyoruz. Şehrin merkezini yeniden dizayn ediyor, yerinde dönüşüm projelerini hayata geçiriyoruz. Şu ana kadar 741 bağımsız bölüm için ruhsat verildi. Bu süreçlerin zorluğunu biliyoruz, özellikle büyük alanlarda bu işler daha da karmaşık hale geliyor. Ancak kararlıyız, hiçbir vatandaşımızı açıkta bırakmayacağız. Bu, Sayın Cumhurbaşkanımızın taahhüdüdür.
Bu şehirde yaşayan herkes, şehrin güzelliklerini öne çıkarmakla sorumludur. Şehri her gün kötüleyerek bir yere varamayız. Umutsuzluğa kapılmak için hiçbir sebebimiz yok. Devletimiz Malatya'ya yatırım yapıyor, projeler hayata geçiyor. Bize düşen ise el birliğiyle bu çalışmaları desteklemek ve şehrimizi yeniden ayağa kaldırmaktır. Şikâyet etme zamanı değil. Hep birlikte el ele vererek Malatya'yı daha güzel bir geleceğe taşıyacağız." diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar 2
nazim ilhan 19 Ekim 2024 20:54

Sayın valim kusura bakmayın da 600 yıllık 1000 yıllık binalar bir şey olmaz asıl binayı yıkan bakımsızlık proje değişiklikleri eski yapılar sağlam idi şu anda yapılan binaların ömrü 100 yıl bilim adamları diyor beton ömrü kısa asıl sorun az katlı bina yapılması insanlar evsiz barksiz kaldi devletin dili yulusak olması lazım saygılar PA5V

Hakim 19 Ekim 2024 08:20

Sayın vali de biliyor ki yapılan projeler,hem kırsal tokiler hemde rezerv alan zorbalığıyla yapılacak konutlar olsun, dehşet rakamlara ihale edilen ancak oldukça vasat ve günümüz şartlarına aykırı konutlardır.inşaatta en büyük gider olan arsayı halktan cebren alın karşılığında da dehşet fiyatlara ihale ettiğiniz konutları överek ve mülkü gasp edilenlere büyük hizmetler yapıldığı yaygarasıyla deprem bölgesinin rant bölgesine evrilmesini sessizce izleyin.gidişat vahim.arsa halktan yapım devletten ancak bir konutun ihale bedeline göre oldukça iyi olması gereken evler ne yazık ki vasat ve kalitesiz.sağlamlik dışında hiç bir doğru tarafı olmayan bu evlerin arsa maliyeti olmamasına rağmen ne denli kötü işler olduğunu zaman gösterecek.iki yıldırlı konut yapımına engel olanlar hakkını arayanlarmış gibi sürekli gerçeği saklıyorlar.şayet bu ilin idarecisi demez mi mahkemeye başvuranların derdi nedir.tam anlamıyla ne yazık ki ülke kaynakları ihaleler yoluyla çok yüksek rakamlara oldukça vasat konut modelleriyle bizleri aldatanlar bilsin ki hepimiz için hesap günü gelecektir.kentsel dönüşüm projesiyle yapılacak evler bire bir olmak zorunda olduğu halde sayın vali kalkmış metre kareye Mete kare vermiyoruz.niye gece kondu yapmıyoruz.iyi de şu an yaptığınız işler gece kondu modelinin dikey ve bina hali.şu an yapılan kutu gibi ama fiyatı fahiş olan evlerin yaşanabilir modern evler olacağına inananlar zaman ne denli sorunlu projeler olduğunu gösterecek.hemen diyecek olan var devlet size ne yapsın.taksitle üç kuruşa ev sahibi oluyorsunuz.iyi de önce yüksek rakamlara konut ihaleleriyle devletin malı talan ediliyor karşılığında vasat ve rezil işler.en büyü inşaat gideri arsa da vatandaşın olmasına rağmen.oysa ki 2,5 milyon ve üzeri rakamlara, enflasyon farkı hariç,150m2 evin yapılması gerekirken yapılan evler 85 m2 civarı.sağlamlik dışında kalitesi sıfır olan evler gerçeğini kim inkar edecek.işte bu denli rant işlerini isteyenlere hayırlı olsun sorun şu ki istemeyenin mülkünü zorbaca gasp ederek istemeyenlere azap olmasınlar.mülk gaspı yaparak devletin milletin kaynakları talan edilerek yapılan dehşet maliyetleli ama oldukça vasat işlere hizmet diyenler haşa Yüce Allah'ı kandıramazsınız.hesap gününe selam olsun.

Bakmadan Geçme