Malatya'da hak sahiplikleri neden reddedildi?
Malatya'nın birçok ilçesinde hak sahipliği listesi askıya çıktı. Ancak listelerde, AFAD, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve belediyenin adres hatalarından dolayı yüzlerce vatandaşın hak sahipliği başvurusu reddedildi. Vatandaşlar, 'Bize tapuyu veren de ada parsel bilgilerini veren de adresi veren de devletin kurumları. Onların verdiği bilgilere göre biz müracaatımızı yaptık. Normalde başvurumuz kabul edilmesi gerekirken şimdi ekstra işlerle uğraşacağız. Kendileri düzeltme yapmıyor bizim düzeltmemizi istiyor' diyerek serzenişte bulundular.
6 Şubat'ta yaşanan depremlerde; evleri yıkılan, ağır hasar alan ve orta hasarlı olan vatandaşlar için sahipliği başvuru süreci bittikten sonra değerlendirme süreci tamamlanmış bazı ilçelerde hak sahipliği listeleri askıya çıktı. Ancak listelerin askıya çıkmasıyla birlikte bir çok mahallede, hak sahipliği ret oranının oldukça fazla olduğu iddia edildi. İddiaya göre; AFAD, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve belediyenin adres hatalarından dolayı yüzlerce vatandaşın hak sahipliği başvurusu reddedildi ve vatandaş mağdur edildi.
Veriler uyuşmayınca hak sahipliği reddedildi
Konuyla ilgili gazetemizi arayan vatandaşlar, “Başvurum reddedilme sebebi olarak tapu ile Çevre, Şehircilik Bakanlığının verileri uyuşmadığı ifade ediliyor. Ancak bu bizim hatamızdan kaynaklanan bir durum değil. Belediyenin, Büyükşehir olduktan sonra herhalde adresleri güncellememesinden kaynaklanıyor. Benim tapumda Dabakhane Mahallesi, Battalgazi ilçesi yazıyor ama benim yerleşim adresim resmi olarak Salköprü Mahallesi, Yeşilyurt. Böyle bir problem var ve bunu bizi mağdur ederek çözmeye çalışıyorlar. Benim adresim resmi olarak belli olduğu için depremden sonra verilen 10-15 bin liralık desteklerden faydalanabildik eğer adres bilgilerimde bir yanlışlık olsaydı bana ödeme yapılmazdı. Şu an bu konuda yüzlerce kişi mağdur. Hak sahipliği sonuçlarına bakmak için muhtarlığa gittiğimde bir tane bile olumlu, kabul olmuş bir başvuru görmedim” diye konuştu.
Vatandaş bürokrasinin hatasından mağdur edildi
Evleri ve işyerleri hasarlı olan vatandaşlar, bürokrasinin hatasından dolayı günlerce işini bırakıp hataları düzeltmek zorunda kaldıklarını belirterek duruma tepki gösteriyor. Yaşanan sıkıntıların ciddi boyutta olduğunu ifade eden vatandaş, “Sanayi sitesinde esnaflarda hak sahipliğinde adres uyuşmazlığından dolayı red verilmiş. Belediye, AFAD, Çevre Şehircilik adresi uyuşmuyor. Kendi hatalarından dolayı vatandaş mağdur. Bina ağır hasarlı ancak ibraz edilen tabu parsel bilgileriyle adres uyuşmamaktadır deniliyor. Tapuya bana veren devlet, adres bilgilerini veren de kendileri, buralarda adres değişiklikleri oldu. Biz E Devletten bulamadık. Sonra gittik muhtarlıkta adres bilgilerini verdiler. Bize tapuyu veren de ada parsel bilgilerini veren de adresi veren de devletin kurumları. Onların verdiği bilgilere göre biz müracaatımızı yaptık. Normalde başvurumuz kabul edilmesi gerekirken şimdi ekstra işlerle uğraşacağız. Kendileri düzeltme yapmıyor bizim düzeltmemizi istiyor. İnsanların evleri, işyerleri hasarlı bütün bu sorunların arasında vatandaş bürokrasinin hatasından dolayı günlerce işini gücünü bırakıp uğraşmak zorunda bırakılıyor. Nasıl bir yol izleyeceğiz diye elimizde veri de yok. Bu ciddi bir sıkıntı” diye konuştu.