Malatya'da habersiz patlamalar korkutuyor
6 Şubat depremlerinin vurduğu Malatya'da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Yaşanan depremlerin ardından enkaz kaldırma çalışmalarının sonuna gelinirken ağır ve orta hasarlı binaların yıkımı ise sürüyor. Ağır hasar alan kentte yıkımlar iş makinasıyla devam ederken yüksek katlı milyonluk binaların yıkımına ise dinamitli patlatma yöntemiyle yapılıyor. Kentte, geçtiğimiz günlerde 14 katlı 2 bina dinamit kullanılarak kontrollü olarak yıkıldı. Vatandaşlar, binaların dinamitle yıkılmadan önce haber verilmesi gerektiğini ifade ederek, bilinçsizce yapılan çalışmaları korku ile izlediklerini dile getirdiler.
6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya'da binlerce bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Kent genelinde yıkımlar iş makineleriyle devam ederken, Bostanbaşı Mahallesindeki yüksek katlı binaların yıkımı tartışma konusu olmuştu. Yıkımın iş makineleri ile güç olacağı düşünülerek binaların dinamitle yıkılmasına karar verilmesinin ardından, kentte ilk kez uygulanmaya başlanılan yöntem ile 2020 yılında yapılan zemin artı 12 katlı ağır hasarlı bir bina, içerisine yerleştirilen patlayıcı maddeler ile saniyeler içerisinde yerle bir oldu. Binanın dinamitle yıkılması çevrede yaşayan vatandaşlara korku ve panik yaşattı. Yıkımın deprem etkisi yarattığını belirten vatandaşlar, yıkım yapılmadan önce haber verilmesi gerektiğini belirttiler.
Yıkımdan önce haber verilsin
Geçtiğimiz günlerde ilk yıkımın yapılmasının ardından Bostanbaşı Mahallesinde yaşayan çoğu vatandaştan tepki gecikmedi. Vatandaşlar, yıkımla birlikte evlerinin şiddetle sallandığını ve büyük panik yaşadıklarını söyledi. Bostanbaşı Mahallesinde yaşayan Sümeyye Akdeniz, şunları söyledi: “Patlama anında ilk gök gürledi sandık. Evimiz o anda çok şiddetli sallandı. Deprem oluyor sandık yine. Karşıda toz duman olmuştu her yer. Onu görünce anladık. Binalarda dinamit patlatılmadan önce haber vermelerini istiyoruz.”
Çalışmalar bilinçli şekilde yapılsın
Bölgede yaşayan başka bir vatandaş ise uyarı ve tedbir konusunda çok geride kalındığını, bilinçsizce yapılan çalışmaları korku ve panikle seyrettiklerini vurgulayarak, “Artık şaşırmıyoruz. Daha kötü ne yapabilirler demeye kalmıyor hemen merakımızı gideriyorlar. Keşke bilinçli olsalar. Yıllar önce yapım izni verdikleri mezarları daha süslü mezarlara dönüştürmek için son gayretleri galiba” dedi. Haber- Foto: Hanifi Evren-Sena Saka